STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Processkarta över en övergripande löneöversynsprocess
Advertisements

Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Bra villkor för akademiker i staten
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Kollektivavtalet.
Att tänka på inför lönesamtalet
Föreläsning 1 för Ekonomiska avdelningen, Finansdepartementet
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår organisation.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Ditt värdefulla avtal Information om det nya kollektivavtalet Avtalsinnehåll - Tips inför lönesamtal/lönesättande samtal.
Lönebildningsteorier
Upplägg Tidplan och förhandlingsläget övergripande Viktiga skillnader mellan oss och arbetsgivaren Fortsatt process lokalt.
Avtal 2007 Välkommen! En god lönebildning, som resulterar i sakliga löner, är en ständigt pågående process där parterna är överens om vilka moment som.
Mervärden och aha-upplevelser
Ditt samtal om lön.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Lönesamtalet.
Att tala lön med sin chef
Framtidens löner. Vi bygger framtidens löner Vi vill: Ständigt förbättra lönevillkoren på vår arbetsplats Vi som medlemmar bestämmer hur Ta chansen att.
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
En förberedelse inför ditt samtal med din chef
På väg ut i arbetslivet Årskurs 2 Inledning
Individuell & differentierad lön
RALS 2007 – 2010 (den 1 oktober 2007 – den 30 september 2010) Ändringar och nyheter  Löneprinciper och gemensamt arbete  Lönerevision  Avstämning 
Medbestämmandelagen Ska ge MED-BESTÄMMANDE-AVTAL
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Medlemskapets värde Ett förbundsgemensamt initiativ av medlemsförbunden och TCO Bakgrundsinformation använd vid TCO-rådsmöten hösten 2007.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Vad är rätt lön? Rätt lön en av de viktigaste faktorerna för en attraktiv arbetsplats Lika lön för lika och/eller likvärdigt arbete Löneskillnader ska.
ÅRP 2007 FS riktlinjer för VP och budget FS riktlinjer för 2007 Målbild, verksamhets- och utvecklingsområden ligger fast Dialogen och samplaneringen.
Röd text = ändringar jämfört med RALS 2004 – 2007
Lönebildningsprocessen
Vad är identitet?.
Löneförhandlingskommunikation
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
Löneförhandlingskommunikation
Förhandlingspolitiska vägval Andreas Westerius. Tre vägval – individen vs kollektivet Hur ser framtidens kollektivavtal ut i ett samhälle som alltmer.
April 22, 2017 När tänkte du på dig själv senast? - Vi tänker på dig genom hela din karriär.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
Lönekriterier – ett stöd till chefer. Varför lönekriterier?  Att ha tydliga lönekriterier är en förutsättning i samband med lönesättning.  Kriterierna.
Unionen på företaget XXX. Vad är kollektivavtal? Dina rättigheter på jobbet Vad är kollektivavtalat och vad finns i lagen? Grunden i den svenska.
Suhf:s arbetsgivardag – om lönesamtal Bakgrund Lönesättande samtal huvudregeln – uh- sektorn har ett undantag.
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
Samverkan. Förhandlingar Inflytandeförhandlingar Intresseförhandlingar Tvisteförhandlingar Kollektivavtalsförhandlingar.
SAMTALSMODELL och din lön i Skellefteå kommun
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
En introduktion till ST
KFS- Utbildningsavtalet
LOKAL LÖNEBILDNING.
Vad är ett kollektivavtal?
Din lön och din utveckling
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Vision för rätt lön.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Bra villkor för akademiker i staten
Vision för rätt lön
Lön mm
Mål –resultat – lön.
Ett inspirationsmaterial inför samtalet mellan chef och medarbetare.
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Viktiga förutsättningar -för att kunna arbeta med ökad lönespridning-
Lönesamtal och bedömningsområden
Lönesamtal och bedömningsområden
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
KFS- Utbildningsavtalet
LOKAL LÖNEBILDNING.
Presentationens avskrift:

STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats är bästa förutsättningen för en bra verksamhet.

Sakliga grunder - löneprinciper Arbetets svårighetsgrad  högre krav – högre lön Individens skicklighet  större skicklighet – bättre resultat – högre lön Lönen i omvärlden  lönesättning av motsvarande arbete på andra arbetsplatser

Slutsatser Lönen ska sättas utifrån grunder som har med arbetet att göra Lönen ska vara oberoende av om arbetet utförs av kvinnor eller män Lönen ska inte urholkas av inflationen

Löneökning - kriterier Reallöneskydd Rätta till felaktig lön Ökad svårighet och ökade krav i arbetet Större skicklighet och bättre resultat

Lön vid nyanställning ”Det är viktigt att lönen vid nyanställning sätts så högt som möjligt” STs kongress 2003 Allt högre krav i de flesta arbeten Framtida verksamhetsbehov prövas vid nyanställning Ingångslönen avgörande för lång tid Bästa tillfället att uppvärdera ett arbete Svårt att rätta till brister vid senare tillfällen Bästa sättet att höja redan anställdas lön

ST-medlemmen Ökat inflytande för den enskilde  i förhållande till arbetsgivare  inom facket Lönedialog överallt - lönesättningssamtal på arbetsplatser där medlemmarna vill ha det Rätt att veta motiven för den egna lönen och hur den kan påverkas Rätt till allt bättre stöd av facket

Fackets uppgifter Arbeta med löneprinciper, lönekriterier och lönestrukturer Förhandla om former och ”spelregler” för lönesättningen på arbetsplatsen Teckna kollektivavtal Ge stöd till medlemmarna Öka medlemmarnas delaktighet och inflytande över den egna lönen

STs lönepolitik Gemensam plattform för förbundet Tillämpning anpassas till arbetsplatsen Avgöras genom aktivt deltagande av medlemmarna

En lönepolitik för alla Lönepolitiken måste bli tydlig och konkret för alla på arbetsplatsen Tillämpningen av lönepolitiken ska ge ett stöd för medlemmens individuella utveckling Tillämpningen av lönepolitiken ska visa att ST är arbetsplatsfacket för alla