Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LOKAL LÖNEBILDNING.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LOKAL LÖNEBILDNING."— Presentationens avskrift:

1 LOKAL LÖNEBILDNING

2 Historia Saltsjöbadsavtalet 1938
SAF och LO – förhandlade och avtalade på central nivå. Arbetsfred ända fram till 1960-talet.

3 Historia Löneplaner – lönesystem med lönegrader och löneklasser
Inplacering utifrån tjänsten och dess kvalifikations och ansvarsgrad. Löneökning utifrån bestämda tidsintervaller – uppflyttningar i löneklasser.

4 Historia Solidarisk lönepolitik.
Den konkurrensutsatta sektorn var löneledande för den offentliga sektorn. ”Lika lön för likvärdigt arbete”

5 Historia Individuell lönesättning - 1980 –talet
Ett system där enskilda medarbetare skulle kunna på löneutveckling genom att bidra till resultat och måluppfyllelse. Offentliga sektorn – 1988 tjänstemännen och 1995 samtliga anställda

6 Löneavtal Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och centrala fackliga organisationer tecknar löneavtal. Ett ramverk för den lokala lönebildningen. 1 - eller fleråriga. Fast löneökningsnivå En lägsta löneökningsnivå Eller inte någon löneökningsnivå alls Skapar goda förutsättningar för den lokala lönebildningen.

7 HÖK 10 bilaga 5. (centrala parters syn)
Långsiktiga lönepolitiska riktlinjer > Anvisning för lönebildning. Tydliggöra uppställda mål, resultat och koppling till lön, samt att de är kända och diskuterade bland medarbetarna. ” Vad betyder det här för oss”? Analys av löner. Underlag till löneöversyn och kartläggning.

8 Våra kriterier: Engagemang (kreativitet och initiativförmåga)
Samarbetsförmåga (serviceförmåga och social kompetens) Flexibilitet Ansvarstagande

9 Heby kommun Lönesamtal Lönesättande samtal Lokal förhandlingsordning
Chef- medarbetare Traditionell förhandling Avstämning mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationen

10 Anvisning för lönebildning Ansvarsfördelning
Kommunens politiska ledning fastställer lönepolitiken, riktlinjer för lönesättning och lönerevision samt följer upp lönepolitikens tillämpning. Riktlinjer för lönesättning samt kommunens viljeinriktning i löneöversynsarbetet fastställs på nämndnivå genom personalutskottet (PU).

11 Anvisning för lönebildning Ansvarsfördelning
Förhandlingar och överläggningar i löneöversynsarbetet genomförs av personalchef, som också tar fram anvisningar samt ansvarar för att den gällande lönebildningen är väl förankrade hos lönesättande chefer.

12 Anvisning för lönebildning Ansvarsfördelning
Förvaltningen får ett ansvar att anpassa anvisningarna till verksamheterna. Varje chef svarar för tillämpningen av detta styrdokument och att anvisningarna följs samt ansvarar för bedömningar inför lönesättning och löneöversyn. Lönen på individnivå ska således avgöras på den nivå i organisationen där den enskilde medarbetarens arbetsuppgifter, kompetens och arbetsresultat bäst kan bedömas. Chefens ansvar för lönesättning gäller såväl tillsvidare som tidsbegränsat anställda.

13 Anvisningen för lönebildning ska:
stimulera varje medarbetare till goda arbetsinsatser, engagemang och utveckling bidra till ett positivt samband mellan lön, motivation och gott resultat så att verksamheten utvecklas och målen uppnås möjliggöra och leda till att kommunen kan rekrytera och behålla kompetenta medarbetare

14 Anvisningen för lönebildning ska:
främja en öppen och förtroendeskapande samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och fackliga organisationer Anvisningen och dess grunder ska vara väl kända bland kommunens medarbetare. Alla chefer ska kunna beskriva grunderna för lönesättningen samt ta ansvar för och tydligt kommunicera sina bedömningar om lön och löneutveckling med var och en av sina medarbetare.

15 Lönen består av och fastställs utifrån
arbetsuppgifternas innehåll och svårighetsgrad marknadsläget för jämförbara befattningar och för regionen prestation, medarbetarens arbetsresultat och måluppfyllelse

16 Hur och när bestäms lönen Lönesättning eller prövning av ny lön sker normalt vid
Nyanställning Löneöversyn Väsentligt ändrat arbetsinnehåll i anställningen Lönesättning görs enligt delegationsordning. Lönesättning avseende chefer görs efter samråd med personalchef.

17 Löneöversyn Lönesamtal Goda arbetsresultat premieras
Varje medarbetare ska förstå på vilka grunder bedömningen är gjord och på vilket sätt han eller hon kan påverka sin egen löneutveckling. Föräldraledighet eller längre sjukfrånvaro

18 Löneöversyn ledig utan lön särskilda uppdrag
nyanställda innan årets löneöversyn Tidsbegränsade anställningar

19 Ändrade arbetsuppgifter
Då en medarbetare får ett större ansvar samt väsentligt ändrat arbetsinnehåll inom sin anställning finns möjlighet att se över lönen. Medarbetare som bibehållit lön vid omplacering till befattning med lägre lön, ska erhålla lägre lönepåslag i lönerevisionen för att successivt minska löneskillnaden till den nya yrkesgruppens lönenivå.


Ladda ner ppt "LOKAL LÖNEBILDNING."

Liknande presentationer


Google-annonser