ENERGI
Kost Hur många kilo mat stoppar vi i oss under en livstid? Cirka 40-50 ton!
”Vi är vad vi äter” Våra kroppar är uppbyggda av det vi stoppar i oss genom kosten. Det vore konstigt om vi inte skulle påverkas av det vi äter. Många av oss är vanemänniskor. Det blir ofta frukost av samma slag – TÄNK PÅ VAD DU ÄTER!!
Vi är vad vi äter Du är den du är – och det ska du vara nöjd med! – Du ska leva med själv resten av ditt liv. Målet bör vara en sund relation med kost och träning! Enkel regel: Energi in = energi ut.
Energigivare Kolhydrater 55-60% Fett 30-35% (Energitätt 9 kcal/gram) Finns bland annat i pasta, ris & potatis. Fett 30-35% (Energitätt 9 kcal/gram) Finns bland annat i kött, fisk & mejeriprodukter. Olika fettkvaliteter (fasta och flytande fetter) Proteiner 10-15% Finns bland annat i kött, fisk, mejeriprodukter & bönor. Återfinns som byggstenar i kroppens alla celler.
Icke energigivare Mineralämnen Vitaminer Vatten Vattenlösliga, exempelvis c-vitamin Fettlösliga, exempelvis a,d,b-vitamin Vatten Kroppen består av 45-60% vatten Endast en liten förändring i vätskebalansen får stor effekt för flera av kroppens funktioner.
Var lagras energin? Levern & musklerna Kroppens energilager räcker till cirka en timmes hårt arbete, därefter krävs påfyllning.
Hur mycket energi går det åt? Normalpersonen gör av med cirka 2500-3000 kcal/dag För att kolla dig själv kan du göra en uträkning på http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Testa-dina-vanor/ För att göra av med den energimängd som finns i: 1 pizza behöver du springa/lunka 18 km 1 wienerbröd behöver du springa/lunka 4 km Men glöm inte – det kostar energi att bara vara!
KROPPSIDEAL Massmediala ideal Tidningar lever på missnöje Bantning Anorexi Dopning
Energibalans Jämvikt eftersträvas Fysisk aktivitet Kost Basalomsättning Basalomsättning Basalomsättning
Måltidsordning, hungerkänsla, blodsocker och insulin
Pedagogiska modeller Hur kan man göra för att få i sig en bra kost? Ät varierat!!! Använd Pedagogiska och enkla modeller för att få hjälp med val av livsmedel och mängder. Ät gott – mat ska vara njutning. Men för mycket av allt blir dåligt i längden.
Tallriksmodellen Olika varianter för låg- respektive högenergiförbrukare.
Kostcirkeln och matpyramiden