ENERGI.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Ät rätt För att träna lätt.
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Kostföreläsning Repetition
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

ENERGI

Kost Hur många kilo mat stoppar vi i oss under en livstid? Cirka 40-50 ton!

”Vi är vad vi äter” Våra kroppar är uppbyggda av det vi stoppar i oss genom kosten. Det vore konstigt om vi inte skulle påverkas av det vi äter. Många av oss är vanemänniskor. Det blir ofta frukost av samma slag – TÄNK PÅ VAD DU ÄTER!!

Vi är vad vi äter Du är den du är – och det ska du vara nöjd med! – Du ska leva med själv resten av ditt liv. Målet bör vara en sund relation med kost och träning! Enkel regel: Energi in = energi ut.

Energigivare Kolhydrater 55-60% Fett 30-35% (Energitätt 9 kcal/gram) Finns bland annat i pasta, ris & potatis. Fett 30-35% (Energitätt 9 kcal/gram) Finns bland annat i kött, fisk & mejeriprodukter. Olika fettkvaliteter (fasta och flytande fetter) Proteiner 10-15% Finns bland annat i kött, fisk, mejeriprodukter & bönor. Återfinns som byggstenar i kroppens alla celler.

Icke energigivare Mineralämnen Vitaminer Vatten Vattenlösliga, exempelvis c-vitamin Fettlösliga, exempelvis a,d,b-vitamin Vatten Kroppen består av 45-60% vatten Endast en liten förändring i vätskebalansen får stor effekt för flera av kroppens funktioner.

Var lagras energin? Levern & musklerna Kroppens energilager räcker till cirka en timmes hårt arbete, därefter krävs påfyllning.

Hur mycket energi går det åt? Normalpersonen gör av med cirka 2500-3000 kcal/dag För att kolla dig själv kan du göra en uträkning på http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Testa-dina-vanor/ För att göra av med den energimängd som finns i: 1 pizza behöver du springa/lunka 18 km 1 wienerbröd behöver du springa/lunka 4 km Men glöm inte – det kostar energi att bara vara!

KROPPSIDEAL Massmediala ideal Tidningar lever på missnöje Bantning Anorexi Dopning

Energibalans Jämvikt eftersträvas Fysisk aktivitet Kost Basalomsättning Basalomsättning Basalomsättning

Måltidsordning, hungerkänsla, blodsocker och insulin

Pedagogiska modeller Hur kan man göra för att få i sig en bra kost? Ät varierat!!! Använd Pedagogiska och enkla modeller för att få hjälp med val av livsmedel och mängder. Ät gott – mat ska vara njutning. Men för mycket av allt blir dåligt i längden.

Tallriksmodellen Olika varianter för låg- respektive högenergiförbrukare.

Kostcirkeln och matpyramiden