Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Gimme5 historia Projektet startar 2010 Val av övningar HT 10
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Hälsosamma Sverige. Arbetsgruppen •Filippa Reinfeldt, Ordförande •Saila Quicklund •Inger René •Carl-Johan Sonesson •Jenny Petersson •Rasmus Törnblom •Johan.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Hälsa ur olika perspektiv
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Ät rätt För att träna lätt.
Munhälsa, kost och vikt Hur hänger det ihop?.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Länsresultat.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Mat och hälsa åk 8.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Mår du bra nu? Fråga 1=Ja 2=Nej 3=Vet ej. Andel i Östergötland som anger sin hälsa som utmärkt eller bra.
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
Mat och klimat.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Folkhälsoteamet, norra Örebro län Barns och ung- domars livs- villkor och levnadsvanor 20 Äldres hälsa Samverkan/dialog Bokslut Samhällsplanering.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Medvetna skolmåltider
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Åsa Heimer, projektledare, vårdutvecklare BHV-Nord, Stockholm
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
-projektet Mats Wejdmark Robert Lättman Naturskolan i Nynäshamn mats
Begreppsförklaring I bildspelet används begreppet ”Frukt och grönsaker” Detta begrepp inkluderar frukt, grönsaker, bär, rotfrukter och baljväxter, men.
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Källa: Tillämpad Näringslära, Stockholms läns landsting
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Tipspromenad.
Presentationens avskrift:

Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011 En god och jämlik hälsa för alla? Barns mat och rörelsevanor – vad vet vi? Mål och riktlinjer för förskolans verksamhet? Frågor och diskussion Metodstöd, lästips Förra mötet om: Elisabeth Anér om barns inflytande Elin Björklund om förskolans råd och riktlinjer för måltider Tar vid och en ”fristående fortsättning” med en fördjupning om mat och rörelse inom förskolan. Kolla upp med Peter – hur många av de anmälda till dagens träff var med även på förra träffen?

Goda matvanor ska främjas De offentliga måltiderna ska kvalitetssäkras Andelen normalviktiga ska öka i alla åldrar Andelen barn och unga som regelbundet är fysiskt aktiva ska öka Stödjande miljöer för rörelse ska utvecklas Folkhälsoplanen för Örebro län – en folkhälsoplan för kommunerna och landstinget. Några exempel på gemensamma mål för målområde 9 fysisk aktivitet och 10 goda matvanor. Exempel på hur vi samverkar i folkhälsofrågor: HFSU-nätverk förskola/skola Utbud i offentliga cafeterior Införande av riktlinjer för förskola/skola Idrottslyftet Ölif VIKTiga barngruppen i norr –samverkansgrupp kring barn med övervikt utifrån folkhälsoavtalen. Samhällsinsatser, förebyggande och omhändertagande av barn med övervikt. Internationellt perspektiv mår barn i Sverige bra. Hur mår vi i länet? Barn och unga årskurs 9 Örebro län: 76 % av flickorna och 87 % av pojkarna skattar sin hälsa som bra eller mycket bra. Hälsoindex för 4-åringarna – stora variationer mellan kommunerna

NA våren 2009. Data baserade på Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät 2009. FHI 2010: Örebro län: fetma: kvinnorna 16%, männen 13%. Andel med fetma i riket: 14% av kvinnorna och 14 % av männen. Trend mot ökande andel med fetma för både män och kvinnor. Andelen med övervikt i riket: kvinnorna relativt stabilt/ökande?, männen långsamt minskande andel med övervikt

Övervikt och fetma bland 4-åringar i Örebro län Trend för 4-åringarna sedan 5 år. BMI 4-år iso-BMI 25-30 iso-BMI över 30 iso-BMI över 25 f-2001 10,7 3,2 13,9 f-2002 10,9 2,6 13,4 f-2003 10,8 2 12,8 f-2004 10,2 2,2 12,3 f-2005 10,2 2,9 13,1 f-2005 norra 12 2,2 14,2 Referens: Barnhälsovårdens statistik, Öll 2009

En god hälsa? – inte bara en fråga om… …….eller ………. Mat, sömn och rörelse grunderna för en god hälsa – socioekonomi påverkar ….

Övervikt och fetma bland 4-åringar i Stockholms län SLVs kostundersökning på barn 2003: 4-åringarna iso-BMI över 25 flickorna 18%, pojkarna 19%. Iso-BMI över 30: flickorna 2%, pojkarna 4%. Referens: Barnhälsovården, SLL 2009

Spring i benen och myror i kroppen Är övervikt för barn en riskfaktor för ohälsa? Något man springer av sig eller? Vad säger forskningen?

Rekommendationen för barn Stillasittandet som oberoende riskfaktor – vuxna? Barn i förskoleåldern bör inte sitta stilla mer än en timme i sträck. Undvik TV för barn under 2 år. Begränsa TV-, dator-, videotid till högst 2 tim per dag för barn över 2 år.

Ref: Friska barn, Karolinska Institutets folkhälsoakademi, 2010 Det viktigaste för barnens rörelse är lekar utomhus. Det har visat sig att barn som är ute rör sig mer. Utelekar, som att klättra, springa, gunga eller annat ger barnen särskilt bra tillfällen att pröva och förfina sina rörelser. Ref: Friska barn, Karolinska Institutets folkhälsoakademi, 2010

Vad säger forskningen? En yta på minst 6000 kvadratmeter. Tillräckligt med springutrymme Mer än hälften av ytan ska vara kuperad och bevuxen Lekplatser ska vara i skugga mitt på dagen Passager som ger möjlighet att cykla och springa runt Gården ska vara säker Vad säger forskningen om förskolegårdar och hur de stimulerar till fysisk aktivitet? punkt 1: storleken av en fotbollsplan punkt 2: barnen måste få en chans att hinna få upp farten Punkt 3: gungor, sandlådor m.m. Ska ligga i trädskugga mellan 11 och 15 Punkt 5: säker för trafik men också kriminalitet (tillräckligt högt staket)

Hur kan vi uppmuntra och stimulera barnets rörelseglädje? Låt barnet vara ute och leka varje dag. Uppmuntra barnet att gå själv så mycket som möjligt. Tillåt barnet att klättra i träd m.m. Ta med barnet ut i naturen. Minska stillasittande Barn i förskoleåldern bör inte sitta stilla mer än en timme i sträck. Undvik TV för barn under 2 år. Begränsa TV-, dator-, videotid till högst 2 tim per dag för barn över 2 år.

Vad vet vi om 4-åringarnas matvanor? Frukt och grönt 2 gånger per dag Godis, läsk, glass, snacks, bakverk 3 gånger per dag Barn 4-10 år bör äta ca 400 g frukt och grönsaker per dag. 9 % av 4-åringarna, 15 % av barn i åk 2, 11 % av barn i åk 5 når rekommendationen enl SLV 2003. Konsumtionsmängd för 4-åringarna: 225 g/dag Sammanfattning ”utrymmet” Godis 1-2 hg/vecka, 3-5 ggr/vecka Saft och läsk ca 2 dl/dag ca 1 gång/dag Glass 4-åringarna 2-3 ggr/vecka Skolbarnen 1-2 ggr/vecka Snacks ca 2 dl 1 gång/vecka Bakverk 3-5 gånger per vecka Ref: Livsmedelsverkets kostundersökning på barn, 2003.

Sammanfattning - näringsämnen Ca 60 % av barnen når inte upp till rekommendationen för järn. D-vitamin. 90 % av barnen hade ett intag under rekommendationen för fleromättat fett. 95 % av barnen hade ett intag över rekommendationen för mättat fett. Mat: Barn växer! Barn behöver mer näringstät mat än vuxna Maten viktig för inlärningen och för att barnen ska orka med skolan och sin fritid. Matvanor etableras tidigt i livet. Smakpreferenser: sött, salt Matvanor relaterade till många av de vanligaste folksjukdomarna Rekommendationen för järn 2-5 år: 8 mg/dag D-vitamin 7,5 mikrogram Sammanfattning näringsämnen : För mycket mättat fett För mycket socker För mycket salt För lite kostfibrer För lite fleromättat fett 15 E% mättat fett - rek är 10 E% 14E% sackaros – rek är högst 10 E% Salt 5,1 g (2,035 g Na x 2,5 = NaCl på 5,1 g) anses som på den höga sidan. En vuxen bör inte ha ett högre intag än 6 g per dag. Kostfiber på 1,8 g/10 MJ, bör vara 3 g/10 MJ Fleromättat fett är 3,7 E%, bör vara lägst 5 E%. Järnintaget ligger marginellt på 8,0 mg per dag i genomsnitt, medianen ligger på 7,3 mg. Ca 60 % av barnen når inte upp till rekommendationen. Vitamin D intaget, det genomsnittliga låg på 6,6 mikrogram, rekommendationen ligger på 7,5 mikrogram. CA 60 % av barnen ligger under detta värde. Medianen ligger på 5,1 mikrogram. Bildning av D-vitamin i huden. 10-15 minuters solbestrålning av ca 30% av kroppen/dag är tillräcklig.

…. vad kan förskolan göra? Järn: - Välja nyckelhålsmärkta köttpålägg D-vitamin: - Välja lättmjölk istället för standardmjölk - Vara ute!! Bättre balans mellan mättat och omättat fett - Byta en korvrätt i veckan till en fiskrätt - Välja ett smörgåsmargarin med minst 70% fetthalt varav minst 10% fleromättat. - Minska mängderna av godis, glass, snacks och bakverk – eller inget alls! ett gemensamt ansvar …på förskolan och i hemmet! I förskolan för att erbjuda näringsriktiga måltider som en del i den pedagogiska verksamheten I hemmet för att grundlägga goda matvanor. Förskolan svarar för 65-70% av dagsbehovet för ett heltidsplacerat barn. Minska mängderna – eller inget alls. Övergång till nästa bild om sackaros!

Bidrag av sackaros från olika grupper av livsmedel 25 % av totala energin från godis, saft, glass, bakverk etc För mycket godis, läsk, snacks och bakverk Varför är det ett problem? * Tandhälsan * ”Tomma kalorier”. De är energitäta, dvs.mycket energi, lite näringsämnen * Högt intag av söta drycker och energitäta livsmedel är relaterat till övervikt och fetma, som i sin tur är relaterat till diabetes, hjärt- kärlsjukdomar

För mycket socker…….. Vad kan förskolan göra? Inte vänja barn vid söta drycker. Glass, bullar etc max en gång i månaden Riktlinjerna för förskolan: ” Rådet till förskolan är att inte servera alls – eller högst en gång i månaden och då i måttliga mängder.

Modell för samtal om barns matvanor Livsmedelsval Frukt och grönt ”Tallriks-modellen” Måltidsordning Utrymme Vad fokuserar vi mest på? Och vad har störst betydelse för våra barns matvanor? Vuxna som förebilder vid barns måltider Ref: Rapport nr.30/ Tillämpad Näringslära; SLL 2003.Rapport

Mat – inte bara näring Social funktion Kultur och religion Gemenskap Trygghet Maktmedel Tröst/fiende Genus TN/SLL 2005

Barnet vill inte äta det som serveras utan kräver annan mat. Exempel Barnet vill inte äta det som serveras utan kräver annan mat. Vad gör du? 1. Säger att då får han/hon filmjölk istället. 2. Säger att han/hon inte behöver äta, men får ändå sitta kvar vid bordet. 3. Säger: Du måste smaka en liten portion för att kunna veta om det är gott eller inte. 4. Eget alternativ

Barnet - bestämmer själva vad och hur mycket hon eller han vill äta Olika ansvarsområden - vem bestämmer vad? Vuxna - föräldrar och personal på förskolan ansvarar för att erbjuda bra och varierad mat. Barnet - bestämmer själva vad och hur mycket hon eller han vill äta Undvik tjat om mat

Mötet med måltiden – pedagogiska perspektiv på måltider

Tack! Marie Nybäck, nutritionist, Samhällsmedicinska enheten E-post: marie.nyback@orebroll.se