Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Utsläpp av växthusgaser per kg produkt för några vanliga livsmedel
Kött har stor klimatpåverkan per kg jämfört med andra livsmedel Orsaker: Det går åt flera kg foder per kg kött i tillväxt. Detta innebär att ett kg kött belastas med produktion av flera kg fodermedel, bl.a. spannmål. Djur producerar gödsel, som ger utsläpp av växthusgaserna lustgas och metan, samt ammoniak, som ger indirekta utsläpp av lustgas. Idisslare producerar metan vid fodersmältningen. Även enkelmagade djur producerar metan, men mindre än idisslarna.
För vegetabilieprodukter slår kväve-gödslingen per kg produkt igenom Höga kvävegivor slår igenom, och ökar klimatpåverkan. Orsaker: I tillverkningen av mineralkvävegödsel sker utsläpp av lustgas. Tillverkningen av mineralkvävegödsel är en energikrävande process. Naturgas används i stor utsträckning som energikälla, med koldioxidutsläpp som följd. Lustgasavgång från mark beräknas utifrån mängden tillfört kväve (i mineralgödsel, stallgödsel, kvävefixering och skörderester).
Växthusodlade grönsaker har högre klimatpåverkan än frilandsodlade Orsaker: Växthusdriften innebär insatser av el och värme i produktionen. Den svenska växthusnäringen är på god väg att överge de fossila bränslena som standardvärmekälla i växthus. Biobränslen används i allt större utsträckning, liksom täckväv på natten för att minska energianvändningen.
Utsläpp av växthusgaser per MJ i livsmedlet
Utsläpp av växthusgaser per kg protein i livsmedlet
Klimatpåverkan fram till butik - exempel på fyra livsmedel
Färdigrätt - fördelning av växthusgasutsläpp på ingredienser
Färdigrätt med griskött - utsläpp fördelade på produktionssteg