Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
FENYLKETONURIA - PKU Petra Båth KEM 060 Biokemi 1 Elin Johansson
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Biologi 2 Niklas Dahren Hälsingegymnasiet
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
Alkoholism.
Av: Amanda, Josefine & Emma
Hur bör samhället organiseras
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Repetition inför NP i biologi
Cellen och levande ting
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
Hjärtat och blodomloppet
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Av: Amanda, Josefine & Emma
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Cellen och dess delar.
Fira med oss.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Näringsämnen i kroppen
Mikroorganismer.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Linné delade in djuren och växterna
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Mikrobiologi.
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Agnes Engström Sandra Eriksson
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Ämnesomsättningssjukdomar
Hilda Hassler/Anneli Olofsson Maj 2012
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Galaktosemi Oförmågan att bryta ned galaktos
Blödarsjuka – En blodig sjukdom Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Sara Ahmed, Elmira Abdolkhani och Jimmy Jakobsson Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet.
Diabetes mellitus typ 1 – avsaknad av insulinproduktion Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Anna Polyakova, Michael.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Albinism -den ärftliga pigmentstörningen
Allergi & eksem på BVC maj 2012 Hilda Hassler.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Biologi Livets former.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Sjukdomar och besvär.
Exempel på elevsvar uppgift 1
BIOLOGI - Människokroppen
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Din klass I varje klass har i genomsnitt: 3 astma 4 allergisk snuva
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Presentationens avskrift:

Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box 462, Göteborg (Sverige) Sammanfattning Laktosintolerans beror på brist av enzymet laktas, som bryter ner laktos till glukos och galaktos. För att motverka symptom som uppkommer kan man undvika laktosinnehållande mat eller äta tabletter som innehåller enzymet som saknas. Laktosintolerans förekommer främst i länder utanför Skandinavien och då mest i vuxen ålder. Varför vi skandinaver klarar av att bryta ner laktos så bra beror på att vi producerar ovanligt mycket av enzymet laktas. Laktosintolerans Laktosintolerans betyder att man är överkänslig, men inte allergisk, mot laktos (mjölksocker). Detta beror på att det är brist på enzymet laktas, som är beläget på ytan av tunntarmscellerna. Laktos kan då inte brytas ner till de mindre beståndsdelarna glukos och galaktos som transporteras in till cellerna, utan istället fortsätter laktosen ner till tjocktarmen och ger besvär i form av gaser i magen, diarré, magknip och uppsvälld mage. Olika former av överkänslighet Överkänslighet, där man tål laktos i ung ålder men där funktionen sedan avvecklas, kallas för primär laktosintolerans. Denna form är ärftlig och beror på mutation i laktasgenens reglerande del. Att vissa människor kan fortsätta dricka mjölk i vuxen ålder beror på att det finns en förändring i genens reglerande del som gör att genen för laktas inte stängs av i vuxen ålder. Detta är den vanligaste formen av laktosintolerans. Sekundär, även kallad tillfällig, laktosintolerans kan man få om tunntarmens slemhinna skadas av någon tarmsjukdom. När sjukdomen behandlats tål man oftast laktos igen. En sista och väldigt ovanlig form av överkänslighet är medfödd laktosintolerans och det innebär att kroppen inte kan bilda laktas alls. Referenser och-intolerans/Fodoamnesallergi-och-intolerans/Laktosintolerans/ Alla människor, förutom några extremt få, föds med tillräcklig mängd laktas för att ta hand om laktosen i modersmjölken. Hos majoriteten av världens befolkning tillbakabildas enzymet i åldern 2-5 år och de blir därmed laktosintoleranta. Vi skandinaver producerar ovanligt mycket av enzymet laktas och klarar av att förtära laktosinnehållande mat och dryck längre upp i åldrarna. Kartan bredvid visar laktostolerans i Europa. Mörkare färger indikerar högre tolerans till laktos. Åtgärder Vanligtvis kan man äta mjölkprodukter som innehåller en liten mängd laktos utan att påverkas avsevärt. Nu för tiden finns det i affärerna avdelningar som är avsedda för laktosfria produkter, men det man kanske inte visste är att ost som är lagrad i mer än tre månader, wienernougat och After Eight är laktosfria produkter. Ett annat alternativ är att köpa laktas, som finns i form av tabletter och droppar, t.ex. Lactasin. Besvären vid laktosintolerans beror på att den laktos som inte absorberats binder till sig vatten på sin väg genom tarmen och det är detta som ger upphov till diarré. Dessutom utgör laktosen föda för tjocktarmens bakterieflora. Då laktosen bryts ned av bakterierna bildas gaser som koldioxid och vätgas, vilket leder till uppblåsthet, bubbel, körningar och ibland knipsmärtor.