Magnetism Hur fungerar det då?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rymdfysik och rymdteknik
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Syfte Utveckla förmåga att
Ellära.
Vill du bli ett energigeni?
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Ellära och magnetism.
Vad menas med statisk elektricitet?
10.3 Magnetism.
Elsäkerhet.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energi!.
Elektrisk energi och effekt. Elektrisk effekt  Elektrisk effekt anger hur många elektroner som förflyttas av spänningen varje sekund.  Effekten beräknas.
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
ELLÄRA.
Inför solenergilabben
Induktion, del 2 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
Atomen Trådkurs 7.
El produktion och distribution
Energi, krafter och elekticitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Vind, vatten och jord
KEMI VAD ÄR KEMI? NO år 7 Källängens skola KEMINS GRUNDER 1.
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Energiformer & omvandlingar
Elektricitet och magnetism
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
En maskin för att generera (göra) elektricitet genom INDUKTION
Magnetiska fält och krafter
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Metaller 3 Sid
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Magnetism. Magneter har två poler Den röda sidan kallar nordpol och den vita kallas sydpol.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Magnetism och elektricitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELEKTRICITET Täydennä puuttuvat kohdat
Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Elektricitet ELEKTRICITET.
ELLÄRA.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Magnetism Återigen elektronerna som har huvudrollen.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

Magnetism Hur fungerar det då?

Magneter Påverkar järn Påverkar andra magneter Magnetism beror på att elektronerna rör sig

Magneten har två poler Nordpol som är röd Sydpol som är vit Sypol dras till nordpol och tvärt om medan sypol stöter bort sydpol. Vad händer om man delar en magnet i två delar?

Kompassen En friliggande magnet som kan snurra. Röda änden pekar mot norr dvs nordpolen. Hela jorden är som en stor magnet och har magnetfält runt sig.

Atomer som magneter Då alla atomer har elektroner som rör sig runt atomkärnan. Blir varje atom en liten magnet. De flesta ämnen tar magnetfältet i varje atom ut varandra och ämnet är då omagnetiskt I tex järn och nicken samverkar atomens magnetfält och ämnet blir magnetiskt.

Tillfällig magnet Om en järnbit kommer nära en magnet lägger sig alla atomer i samma riktning och järnet blir magnetiskt tillfälligt. När magneten tas bort blir det omagnetiskt igen. En permanent magnet är magnetisk hela tiden. De görs av stål som är järn blandat med kol.

Elektrisk ström kan ge magnetism Elektrisk ström är elektroner som rör sig. Elektronernas rörelse skapar magnetfält kring ledaren.

Elektromagneter Elektrisk ström ger upphov till magnetism. Med elektrisk ström kan man skapa tillfälliga magneter. Fördelen med elektromagneter är att de kan stängas av och sättas på. Finns på tex återvinningsstationer, ringklockor, dörrlås

Så fungerar en elektromagnet

Elektrisk energi Elenergin kommer från vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Om man vill räkna på hur mycket energi som går åt (Joule) behöver man veta effekten på apparaten. Effekt mäts i Watt Effekt = energi / tid

Effekten hos hushållsapparater Brödrost 1000 W Kylskåp 120 W Hårtork 1000 W Dator 120 W Tv 140 W Tv i standbyläge 10 W Tvättmaskin 2000 W

kWh Eftersom alla apparater i ett hushåll drar väldigt många Joule är det en sämre enhet att använda. Joule = 1 Watt / sek Då används kWh istället det vill säga den mängd energi som en apparat med effekten 1000 W förbrukar på en timme.

Induktion Om man för in en magnet i en spole med elektrisk ström hindras magnetfältet. Detta kallas induktionsström

Generator All ström som kommer ur väggen skapas med hjälp av induktion. I mitten av en propeller sitter en magnet och i närheten av den sitter det spolar med elektrisk ledning. När vind tex sätter fart på propellen bildas elektrisk ström i spolarna och rörelse energi ombildas till elektrisk energi.

Likström och växelström Om strömmen går att samma håll hela tiden kallas det för likström. Det sker med ett batteri Om strömmen växlar riktning kallas det för växelström. Detta mäts i Hz. I ledningar är det 50 Hz

Transformator Strömmen går i kraftledningar från kraftverken till våra hem. I kraftledningarna är spänningen 40000 – 400000 V I väggkontakten är spänningen 230 V

Transformator 2 Det är en transformator som ändrar spänningen till 230 V Transformatorer finns i nästan alla elektriska aparater och laddare.

Säkringar För stark ström kan göra att ledningarna blir varma och börja brinna. Därför finns säkringar i husen. Säkringen finns på vägen ut till vägguttaget och om strömmen som går via den blir för hög så bryts strömmen.

Jordad ledning Då vatten har kontakt med jord och är strömförande måste alla uttag nära vatten ha extra skydd så att inte ström kan gå via trasig apparat via människa och vatten ner i jorden.