Sameslöjd.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Advertisements

Lotusblomman är en näckrosväxt
Hur kan man bedöma Symboliska uttryck i slöjdföremål?
Bronsåldern.
3. Material och sammanfogning
Lindesborgsskolans femteklassare har varit på Hörjelgården
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Lgr11 Ny läroplan, inklusive nya kursplaner
Mobilskal med högtalare!!
Vatten är liv Klass 4b.
Glasklart Fönster och sånt. Förr • Förr var underhåll självklart • Köpt material var dyrt • Eget arbete var billigt • Därför kan fönster vara flera hundra.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Bronsåldern f.kr – 500 f.kr.
Tolka ett föremåls kulturella och estetiska uttryck
Kort om | Skinn. Skinn är ett levande material och varje hud har sina märken och karaktär. Ytans struktur kan variera. Vanligt är att man trycker ett.
Slutprojekt II Pedagogiska Fakulteten
T V Å K A N T E N Ett förlängningsbart matbord som är enkelt att använda och estetiskt tilltalande. Detta unika matsalsbord lämpar sig för så väl två personer.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Grattis alla samer på er nationaldag!
Ekolle hösten 2013 TEMA: Vatten
Sverige är fantastiskt Del 1
Konstfibrer och miljön
Hushållningssällskapet Norrbotten I snart 200 år har vi arbetat för att utveckla Norrbottens landsbygd och dess småföretag. Inom vårt rådgivningsbolag.
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Sammanfattning av sid Puls teknik
De fyra elementen.
Kunskapskrav SLÖJD.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Den moderna Jultomten och Julbocken
Sveriges ursprungsfolk
Kemins historia.
EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.
N ORDISKE R ÖTTER FLERFÄRGSVIRKNING. N ORDISKE R ÖTTER Indhold:  Baggrund og historie Baggrund og historie  Sådan gør du – fotos Sådan gør du – fotos.
Bronsåldern f.kr – 500 f.kr Diana Rasmussen, Malmö Högskola,
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Välkommen till slöjd.nu.
Varför ett helt kapitel om kol?
Evolution Sid
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
ÅRSKURS 5.
Mönster och uttryck.
ÅRSKURS 4.
Av Lucas Sjöborg och Hugo Gripestam.
Grej Of The Day En kvinnlig gottegris.
1800 t var grunden för Organisk kemi
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Textilarbete Alice Höök.
Att leva på stormaktstiden
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Vad är det? Tema kläder och skor
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Emma Thalin. Min tröja är gjord i jerseytyg och har muddväv längst ner och längst ner på armarna. Jag har även målat med textilfärg och broderat med.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Svenska språkets historia
Samernas liv och kultur
Djuren möter ungdomskulturen
Upplysningen slutet på 1600-talet till början på talet
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
Djuren möter ungdomskulturen
Hur kan man bedöma Symboliska uttryck i slöjdföremål?
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Målarkonsten från Dalarna
Sveriges ursprungsbefolkning
Presentationens avskrift:

Sameslöjd

Samiskt konsthantverk Sameslöjd Samiskt konsthantverk Den samiska slöjden är idag ett exklusivt och dyrbart hantverk. Den är också ett viktigt inslag i den samiska kulturen. Slöjden har sitt ursprung i självhushållningens samhälle, då man var tvungen att själv tillverka de föremål man behövde. De skulle passa ett liv där flyttning mellan fångstplatser och boplatser var en viktig del av tillvaron.

Trä och hornslöjd Särskilt björkträ har använts. Sameslöjd Trä och hornslöjd Särskilt björkträ har använts. Det är lätt, starkt och ger inte smak. Renhorn är ett hårt och slitstarkt material. Horn- och träföremålen dekoreras med ornamentik, som ristas med kniv in i hornen. Från Jokkmokk och söderut är ornamentiken geometriskt stram. Norrut är mönstren mjukare med blommor, hjärtan och mjuka båglinjer. Kniv och ask med lock

Skinnslöjd Renskinnet användes förr till kläder, skor, förvaringspåsar Sameslöjd Skinnslöjd Renskinnet användes förr till kläder, skor, förvaringspåsar och säckar av olika slag, selar och tömmar. Idag tillverkas även moderna föremål som handväskor och klockarmband. Skinnföremålen kan dekoreras med sömmar, tenntråds- och pärlbroderier, kläde och mässingsringar. Av renens senor blir en utmärkt tråd, som är stark och följer luftens fuktighet. Skor och säck

Rotslöjd Till rotslöjd har samerna använt björk- och granrötter. Sameslöjd Rotslöjd Till rotslöjd har samerna använt björk- och granrötter. Björkrötter användes främst till förvaringskorgar, saltflaskor och ostkorgar. Av björken kan man få tunna och fina rötter. Granrötterna som var grövre gjorde man rep av som användes vid not- och nätfiske.

Band Av ullgarn flätas och vävs band i traditionella mönster Sameslöjd Band Av ullgarn flätas och vävs band i traditionella mönster och färger. Banden är viktiga i dräkten, t.ex. som bälten eller skoband. I det nomadiserande livet var band väldigt användbara, t.ex. som bär- och knytband i säckar och påsar. På bandmönstret i den samiska vaggan kan man utläsa om barnet i vaggan är en pojke eller flicka.

Tennslöjd och bandvävning är en blandning mellan inhemsk och inlånad. Sameslöjd Tekniker Inom duodji kan man urskilja tre traditionslinjer: Inhemskt, inlånad och en blandning av inhemskt och inlånad. Det inhemska traditionella hantverket är baserat på horn, ben, trä, näver, tenn och skinn. Det inlånade består av dräktsilver, dryckeskärl, skedar och smidesarbeten. Tennslöjd och bandvävning är en blandning mellan inhemsk och inlånad.

Naturmaterialens ursprungs- former och nomadlivet har Sameslöjd Form och mönster Naturmaterialens ursprungs- former och nomadlivet har varit av stor betydelse för den samiska formgivningen. De runda formerna är utmärkande och ständigt återkommande. Den samiska kåtan är rund till formen, kärl och skopor likaså. Föremålens form gjorde dem lätta och smidiga att packa, samma sak med påsar och säckar.