Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tips när du planerar måltider
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Jennie Johansson Leg. dietist
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat! Alexandra Petersson, Nutritionist AXA

BALANS - för maximal hälsa & prestation Träning/Motion Kost Vila

”One of a kind…”

1. Hitta din energibalans Energi in Energi ut Kolhydrater Grundförbränning Fett Fysisk aktivitet Protein Vitaminer Mineraler Antioxidanter Vatten

Livsmedelsverkets ”Matvanekollen” 1. Testa dina matvanor: Livsmedelsverkets ”Matvanekollen” 2. Testa ditt energibehov: AXAs ”Uppladdningen” (www.uppladdningen.nu)

2. Rätt sammansättning Kolhydrater Fett Protein

”Tallriksmodellen”

3. Rätt kvalitet Minska mängden ”tom energi”. Ät mat proppad med näring

Livsmedelsverket: 500 gram frukt, bär & grönt per dag!

Generella kostråd Se till att du vid varje större måltid får i dig: Protein – från kött, fisk, ägg, kyckling, mjölk, ost, skinka, bönor, linser, chiafrön, hampafrön, sojabönor Kolhydrater – från frukt, bär, ris, bulgur, potatis, havre, bovete, bönor, linser, müsli Fett – från nötter, frön, oliver, oljor, fisk, ost, mjölk, kokos Vitaminer & antioxidanter – från grönsaker, nötter, bär, frukt, torkad frukt

4. Rätt mängd vätska Behov en dag utan träning = ca 2-2,5 liter 1 liter av detta får du i dig via maten – resten måste du dricka! En träningsdag? Vad händer vid vätskebrist?

Vätskemätning ”Silver ger dig guld!” 

3 huvudmåltider & 2-3 mellanmål 5. Ät regelbundet 3 huvudmåltider & 2-3 mellanmål

6. Rätt ”tajming” Före träning Större måltid: minst 2 timmar före träning Mindre måltid: ca 1,5 timme före träning ”Långsamma kolhydrater + protein” Efter träning Återhämtningsmål: inom 20 minuter Större måltid: inom 1-1,5 timme ”Snabba kolhydrater + protein” Snabb inlagring av ny energi i muskler! Reparation och uppbyggnad av muskler!

Mellanmål före träning

Snabba kolhydrater – 50 gram Återhämtningsmål – ”elitnivå” 15 gram protein + 50 gram kolhydrater Snabba kolhydrater – 50 gram Protein – 15 gram 2 Bananer 4 dl mjölk 1 dl Russin 4 dl yoghurt/fil naturell 100 gram aprikoser 1,5 dl skyr 3 skivor ljust bröd 4 skivor ost 3,5 dl nyponsoppa 4 skivor skinka 3,5 dl blåbärssoppa 2 ägg 50 gram cornflakes 1,5 dl keso 4-5 dl sportdryck 1,5 dl kesella 4 msk sylt 2 dl edamamebönor

En typisk dag 07:00 Frukost Mellanmål 09:30 Mellanmål 12:00 Lunch 18:45 Återhämtning! 15:00 Mellanmål 17:00-18:30 TRÄNING! 19:30 Middag

7. Veckan före lopp Ät enligt tips 1-6! ”ät lite extra, drick lite extra” Uppladdning? 1 liter extra vatten/dag 3 dagar före Extra kolhydrater vid varje måltid 3 dagar före

8. På dagen! Tanka på kvällen innan! Ät frukost! Ät en frukost du är van vid! 2 timmar före Havregrynsgröt med solroskärnor, rostade mandlar, äppelmos & mjölk Smörgås med ost, skinka & paprika 1 glas apelsinjuice + 2 glas vatten Vid sen start: ”second breakfast” 2 timmar före Ät gärna ett mindre mellanmål 1 timma före start som tex banan och/eller russin. Under loppet: 1) Fyll på med ”snabba kolhydrater” 2) Fyll på med vätska!   Efter loppet: Mellanmål vid målgång. Därefter ordentlig måltid! ”Mätt & Lätt” vid start!

Vilken förändring kan du börja med redan idag? 9. Ge dig själv kostråd Äter du tillräckligt många gånger? Om inte, vilka måltider saknas? Äter du mat av bra kvalitet eller är det mycket läsk, godis, bullar, snabbmat etc? Dricker du tillräckligt mycket? Äter du vid rätt tidpunkter före och efter träning? Har du planerat meny inför loppet? Vilken förändring kan du börja med redan idag?

10. Krångla inte till det!

Sammanfattningsvis! För maximal prestation krävs balans mellan träning, mat och vila! Ät Tillräckligt, Varierat och Balanserat. Vätska! Rätt timing Före träning: måltid 2-3 timmar före träning Efter träning: Återhämtningsmål inom 20 minuter 5. Prova dig fram & hitta DITT ”vinnande koncept”

Ingredienser: 12 färska dadlar, 1 msk kokosmjöl, 1 msk kokosfett, 1 tsk vaniljsocker, 1,5 msk kakao, ½ dl grovhackade mandlar. Smaksätt gärna med en skvätt kaffe. Gör så här: Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser (förutom mandlarna) till en jämn smet med stavmixer i en bunke. Tillsätt grovhackade mandlar. Lägg upp massan på aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, ca 1 cm hög. ”Paketera in” hela kakan i folien. Låt stelna i frysen 1 timma. Skär upp i små bitar. Förvara i frysen – de är goda även frysta! Ät några bitar som godis, mellanmål eller som ett återhämtningsmål + 1 glas mjölk!

Lycka till!

”Sofie” Tränar 4 löppass/veckan + 1 styrkepass. Tränar inför Lidingöloppet. 07:00 Frukost Havregrynsgröt med mjölk, 1 glas vatten. 09:30 Fika 1 kaffe 12:00 Lunch Pastasallad, 1 glas vatten 15:00 Mellanmål 2 bananer 17:00 TRÄNING! 1 mil löpning, mkt backträning + 10 minuter styrketräning Efter pass: 0,5 liter vatten 19:00 Middag Pasta carbonara, 0,5 liter vatten