BAT Systemoptimering eller Suboptimering Jan Carlsson SKB.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Nedbrytning av plast i Naturen
Anders Nordlund Nukleär Teknik, Chalmers
Samråd lager för Interndelar –
Syror och baser Syror och baser.
Kärnkraften och dess radioaktiva avfall
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Hur stor betydelse har kretslopp av näringsämnen från avlopp?
Geografiska begrepp svåra ord
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Ryggradslösa djur.
Låg- och medelaktivt avfall Loma-programmet
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Hantering av brännbart avfall
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Hur hantera komplexa frågor?
Carl Sommerholt Kommunikationschef Vattenfall Kärnkraft
Interna system utan kognitivt kaos Stefan Johansson, Funka.
Kolets kretslopp.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Biogas Biogas är bra för miljön. Om Biogas Biogas kommer från olika material. T.ex sopor och består huvudsakligen av metan.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Vi värmer våra pulver.
SSI djupa borrhål Kasamseminarium SSI:s syn på alternativ och djupa borrhål Kasamseminarium om djupa borrhål Stockholm, mars 2007 Björn.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Avfallshantering.
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Öppet gränssnitt eller som vi i Sverige säger Öppet system Utredning av standardisering för stationärt sopsug. Presenteras av Roy Ulvang och Rolf Sundberg.
Djupa borrhål – genomlysning och utfrågning Saida Laârouchi Engström.
1 130 km på motorveje - en klog beslutning? Gunnar Carlsson Trafiksäkerhetschef NTF, Sverige Trafikdage på Aalborg 2003.
Säkerhetsfilosofi KBS-3 KBS-3-metodens säkerhetsfilosofi Allan Hedin, SKB.
INNOVATION VAD ÄR DET OCH NÄR SKALL MAN HA DET?. Tyvärr är vi offer för ”Innoflation” där allt vi gör kallas för innovation och i och med det blir begreppet.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Optimering och slutförvar Mikael Jensen SSI. SSI:s föreskrifter om slutförvaring SSI FS 1998:1 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om skydd av människors.
Segelflygets miljöpolicy Vår verksamhet skall präglas av en helhetssyn på kvalitets-, säkerhets- och miljöfrågor Segelflyget skall verka för att med god.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Säkerhet och strålskydd M Jensen / B Dverstorp / A Wiebert SSI.
Analys av avfallsläget i Östergötland. Utmaningar Bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och ökande mängd avfall Tillämpa avfallshierarkin ”Nytt” sätt.
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Vattendirektivets roll i tillsynen av miljöfarlig verksamhet Pardis Pirzadeh Ansvar: Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljömål. Finns på: vattenstrategiska.
Kan samtida konst bidra till en bättre vårdmiljö?.
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Ämnen och vatten.
Joner En jon är en lika vanlig partikel som atomer.
Jan Darpö, UU Miljöbalken 1 kap. Tillämpningsområde Alla verksamheter och åtgärder Skydda människan och miljön Hushållning Inte bagateller.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Översikt av pågående och avslutade aktiviteter Elektronisk rapportering av lm- biverkningar 2. Förståelse för ordinerad behandling 1. Nationellt.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Slammet som resurs – Käppalas arbete för att sluta Kretsloppet Cecilia Bertholds.
Att sätta mål Enligt SMART-kriterierna bör ett mål vara: specifikt
Hantering av brännbart avfall
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Klimatpolicy Laxå kommun
Malin Thorsén Producentträff, Bixia 2018
Svensk Kärnbränslehantering AB
Mål 14 – Hav och marina resurser
SMBFs Miljökonferens 29 november 2018
Kap 1 Vi får behålla vår fina park. källa: datum
Reningsverk.
Näringslivets arbete för miljömål och Agenda 2030
Presentationens avskrift:

BAT Systemoptimering eller Suboptimering Jan Carlsson SKB

“Nollutsläpp” från kärnkraftverk Gränsvärden för utsläpp ges av myndigheter Självpåtagna, frivilliga, miljömål (EMAS) Minimera utsläpp av kemikalier och radionuklider till havet

Hur uppnå nollutsläpp på bästa sätt? Indunsta avfallet/vattnet dvs koka bort vattnet och ta omhand resterande koncentrat/sediment Avfallet tas omhand i särskilda behållare för deponering i slutförvar för radioaktivt avfall (SFR) Inga kemikalier eller radionuklider släpps ut i havet = nollutsläpp har uppnåtts

SFR

Avfallsbehållare

Konsekvenser i SFR Avfallet innehåller endast små mängder radionuklider som inte innebär några bekymmer Avfallet innehåller också kemikalier och organiska ämnen som kan vara komplexbildande dvs göra radionuklider mer lättrörliga Komplexbildarna kan påverka annat avfall i förvaret och ge ökat utsläpp av radionuklider Salter i avfallet kan påverka barriärerna i SFR och bidra till ökad nukliduttransport Slutsats: avfallet kan inte accepteras i SFR utan lämplig behandling

Behandling av avfallet Nedbrytning av cellulosa och andra komplexbildare Minska koncentrationen av salter genom mindre mängd i varje avfallskolli

Slutsats En optimal hantering med beaktande av BAT i ett led behöver inte vara optimal för hela systemet (suboptimering) För att uppnå bästa möjliga resultat för ett helt system kan det vara nödvändigt att ge avkall på BAT-tänkandet i vissa detaljer I det aktuella exemplet bör det vara möjligt att finna en för systemet acceptabel men kanske inte optimal lösning