Inköp med Librisposter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida vägval för nationella tjänster sammanställning ws 1 feb 2013.
Advertisements

Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Sidnummer DDK i praktiken. Sidnummer KB nationellt ansvar
Att arbeta med forskningscirklar Ett projekt vid Uppsala universitet Kerstin Rydbeck, Institutionen för ABM Mia Carlberg, Universitetsbiblioteket
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
PDA som förvärvsmetod på universitets- och högskolebibliotek
Inköp med Librisposter
Bibliotek utan gränser Ett samverkansprojekt
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN Beslut i kommunfullmäktige 8/ Gemensam ingång för ansökan om förskoleplats Fördelning av 30 timmar.
Ett arbete med att etablera
TRYGG LARMMOTTAGNING.
Postprojektet på uppdrag av SLB, Sveriges länsbibliotekarier Färgelanda den 28 januari 2010.
Postprojektet Skåne den 22 september Bibliografisk service - en service att reflektera över  - en dyr service?  - en nödvändig service?  - kan.
Sidnummer1 Nationell katalog – i nationens tjänst 3 maj 2011 Maria Hedenström.
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
Skapa förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde
Alla erbjuds en likvärdig service genom att dela policy och regelverk
Barnens Polarbibliotek ”Här får barnen göra sin röst hörd!”
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
HelGe-biblioteken NIO KOMMUNER – ETT BIBLIOTEK
Välkomna till en dag om eArkiv
HelGe-biblioteken NIO KOMMUNER – ETT BIBLIOTEK
Dewey decimalklassifikation i Sverige
Folkbibliotek och e-böcker i KB:s uppdrag
Att tillsammans påverka!
Kvalitetssäkring av data och att använda den norska modellen Leif Eriksson Uppsala universitet
ERM och bibliotek.se – två aktuella frågor Lisa Petersen, Avdelningen för LIBRIS, Kungl. biblioteket.
Övergång till DDC Katalogutredningen delstudie 3. Presentation vid Libris katalogråd Magdalena Svanberg
Mervärden och aha-upplevelser
Förslag till Arbetsrutiner inför ”Nulägeskartläggning” MÅL 1
INFORMATIONSMÖTE Instruktioner De efterföljande PPT-bilderna kommer att lotsa gruppen genom informationsmötet för att presentera forum-året och undersöka.
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Områdesmöte Vårterminen Agenda Del 1: Status upphandling och tidsplan Områdesmöte Grundidé Diskussion Del 2: Arbete i resp. grupp.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Förberedelser Beslut Förstudie Nyttovärdering
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
Øresund Sara Virkelyst Project Manager Øresund University/Øresund Science Region.
Andra nordiska mötet, 5-6 oktober 2004, Uppsala Jessica Lindholm, Lunds Universitets Bibliotek SVEP delprojekt 3-5 Jessica Lindholm, Lunds Universitets.
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Vägverket och Banverket förbereder åtgärdsplaneringen i gemensamt projekt Ett transportslagsövergripande synsätt ger de mest effektiva lösningarna Transportsystemen.
Region Värmland | Länsbiblioteket Gemensamt bibliotekssystem i Värmland RV Länsbiblioteket Gemensamt bibliotekssystem i Värmland.
Daniel Andersson Maria Ekendahl. Alla bibliotek kan bidra efter förmåga Ett bibliotek kan visa upp mycket mer än det själv producerar genom samverkan.
SVEP Kungliga biblioteket 16 januari 2004 Eva Müller Uppsala universitetsbibliotek Tillgänglighet nu och i framtiden DP2: Långtidsbevarande Eva Müller.
Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB Karin Ohrt Biblioteksdirektionen.
Kommunikationsplan för ----
Handlingsplan för utveckling av exploateringsprocessen Ansvar och befogenheter I exploateringsprojekt Utkast 3 Exploateringsgruppen /Susanne Ek.
Var är BTJ i Deweyfrågan? BTJ och folkbiblioteken finns representerade för att stödja och delta i den svenska Deweyredaktionens arbete. Arbetsgruppen.
Katalogisering i DDC på Malmö högskola 3 bibliotek: Orkanen, HS & OD Central katalogisering på Orkanen Resurser katalogisering: 5 pers. Ungefär 50 h/v.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Inner Wheel Sverige Byte av IT system
Utvärdering Miljösamverkan Skåne Anna Asp
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Workshop om det nationella RUC-nätverkets framtida roll
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Beloppet på fördelas enligt följande
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Langsam, aber sicher! Bibliotekssamarbete i Dalarna
Områdesmöte Vårterminen 2015.
Digitalt först med användaren i fokus
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Tidiga insatser för barn med NPF
Ett ”lyckat” projekt som misslyckades
Kataloger och sökverktyg
Kerstin Blom Bokliden, SKL och Malin Åberg Aas, Svenska FN- förbundet
Utvärdering Miljösamverkan Skåne Anna Asp
Pernilla Severson, projektledare Brita Cederblad, projektdeltagare
Presentationens avskrift:

Inköp med Librisposter En lär- och utvecklingsprocess Utveckla – SAOL = stor uppfinningsrikedom

Utgångsläge 12 bibliotek, gemensam katalog, bibliografisk service, helt decentraliserade beställningsrutiner och snabba inköpsprocesser Helt enig styrgrupp i samarbetet Selma En förstudie ligger till grund för beslutet att säga upp bibliografisk service, vi behåller Burken Projektledare och projektarbetsgrupp med deltagare från flera bibliotek i samarbetet Budget – egna timmar, 5 timmar/vecka och bibliotek 300 000 från Region Värmland 300 000 från Libris Gott om pengar, gott om personal, bra projektledare och projektgrupp

Syfte och mål Syftet med projektet är att undersöka om vi kan använda Libris som postleverantör oavsett vilken medieleverantör vi använder Syftet är också att biblioteken ska få tillgång till fria poster för att kunna bygga digitala tjänster på informationen i posterna Vi har flera mål med projektet, de är bl a: att hitta en metod som innebär att vi får en katalogpost till den lokala katalogen i samband med att vi gör en beställning hos någon av våra medialeverantörer, oavsett medieleverantör att hitta en inköpsmetod som är lika effektiv som den vi har idag att inspirera andra och bidra till postskapandet i Libris så att poster motsvarar även folkbibliotekens behov att minska kostnaderna för katalogposterna Rationell fjärrlånehantering Göra lokalsamlingarna synligare (senare skede där ev. matchning mot Libris sker)

Frågeställningar Områden som hanteras i projektet är: gemensamma, dock decentraliserade, rutiner för inköp katalog och katalogisering - kompetensbehov kontakt med Libris, system- och medieleverantörer relationer till andra librisregistrerande bibliotek utbildning

Krångel Kopplingen mellan post och beställning – det sker manuellt Intelligenta etiketter versus löpnummeretiketter Överföringen av poster – harfungerat bra – dock vara uppmärksam på innehåll och status – objektkoder, hyllsignum, fält med originaltitel Omslagsbilder Info om fortsättningsarbeten och läsordning Katalogposter till litteratur på andra språk och andra skriftarter E-böcker – förut automatiska poster, nu manuell import Årgångsposter för periodika Kontakten med system- och medieleverantörer

Lösningar För de rent praktiska lösningarna – se tabellen i rapporten Öka den egna kompetensen – både som förberedelse och mitt i projektet Delta i Arbetsgruppen för folkbibliotekens medlemskap i Libris – för att framföra idéer och förslag, t ex förmedla behovet av mallar och instruktioner för olika medietyper, behovet av ett gemensamt forum eller nätverk för Libriskatalogiserande folkbibliotek med möjlighet att ställa frågor, samt dela kunskaper och erfarenheter Kravställa och kommunicera med system- och medieleverantörer, t ex Btj och Axiell Bra samarbete med Libris – de ha stöttat mycket bra

Nuläge Vad har vi lärt oss? Bättre förberedelse – vad kan vi? Vad behöver vi kunna? Vad kan andra? Librisregistrerande, katalogposter och katalogisering Nulägeskartläggning av respektive inköpsprocesser 40-20-40 – förberedelse, kurs, efterarbete stämmer – viktigt att ta med i arbetet Ta fram en fungerande organisation efter avslutat projekt – samordning, ansvar, fördelning av katalogisering Hur presenteras i Libris? Som Uppsala universitetsbibliotek Sökningen tas med in i den lokala katalogen

Framtid Ska vi matcha in resten av beståndet? När och hur isåfall? Kommer KBs projekt med Dewey-klassificering att påverka hur librisposterna ser ut i framtiden? På vilket sätt kan vi eller någon annan bygga tjänster på de fria katalogposterna?

”Mod, jävlar anamma och humor”