Källkritik ID1A 25/10 -2010 Svenska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredande text - källkritik.
Advertisements

Vilka källor kan du lita på?
Källkritik.
Vem ska jag tro på?.
Källkritik på Internet
Källor: Skolverket, Annika Hultén
Källkritiska kriterier
Källkritik.
Informationssökning & Källkritik
Informationssökning.
Källkritik på Internet
Mål och betygskriterier
Informationssökning och källkritik
Källkritik På internet.
Källkritik… …är att noggrant granska texter, bilder och andra källor. Det gör man för att bedöma om man kan lita på informationen i källorna.
Att inte tro på allt vi läser och ser…
Formellt, skarpt och snyggt
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Källkritik på Internet
Insändare Struktur och respons.
Att hålla en presentation
Källkritik.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Källkritik.
BILDSPRÅK Bilder har olika syfte Reklambild Konstbilder.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Källkritik på Internet - en presentation från Kolla källan
STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Te l e f o n v x l: F ax: w w w.s u b.s u.se Källkritik Värdera sanningshalt Bedöma trovärdighet.
Informationssökning och källkritik
Källkritik på Internet
Vad är plagiat och hur unviker man det?
Sökstrategier. Skaffa dig en överblick över din upptäckare/upptäckt (Lektion 2)
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Att övertyga ! Disposition och mall.
Att samla material och hantera källor
Debattera.
Källkritik.
Vem är du?.
Informationssökningsprocessen:
KÄLLKRITIK En metod.
Källkritik - kontrollera fakta
Källkritik.
Källkritik.
Skriva noveller.
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Källkritik på Internet
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
= samlingsnamn på metoder för granskning av källor
Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är.
Aranäsgymnasiets bibliotek
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Söka information på internet. Vi ska prata om kapitel 3 Internet är det största nätverket som sträcker sig över hela världen. Om du är ansluten till internet.
Källkritisk informationssökning
Formellt, skarpt och snyggt
Att söka information och bli källkritisk
Källmaterial och källkritik
Informationssökning Källkritik. Centralt innehåll i svenska 1 Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Sociala medier källkritik. Att kunna kommentera under ett flöde Bloggar inklusive kommentarsfält Twitter Facebook, Google+ eller Linkedin. fotosidor som.
Effekt – påverkan, hur det verkar Beroende – betyder ungefär att ”att vara tvungen”, måste. Dosökning – att mängd måste ökas för att få samma effekt.
Källor Ett samarbete mellan svenska och religionskunskap ht- 15.
Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.
KÄLLKRITIK Då man bedömer källor är det viktigt att man är källkritisk. Det blir allt viktigare ju mer information som samlas i molnet, i internet.
Källkritik 101.
KÄLLKRITIK En metod.
Källkritik.
Källors relevans och trovärdighet
Presentationens avskrift:

Källkritik ID1A 25/10 -2010 Svenska

Källkritik Din uppgift är att lämna in ett arbete som visar vad du lärt dig, din nyvunna kunskap – inte en samling fakta som din lärare redan känner till. Det intressanta är vad just du dragit för slutsatser av dessa fakta. Du måste granska de fakta, de källor du använder

Vad är källkritik? Att ta reda på om en källa är äkta, oberoende, trovärdig, tendensiös, aktuell… Att komma ihåg: varje källa har en avsändare och ett budskap Att kritiskt granska en text, en bild ett uttalande… Källa: Källkritik på internet – en presentation från Kolla källan. Skolverket URL: http://kollakallan.skolverket.se/digitalAssets/182/182042_kallkritik100608.ppt#280,1,OH-mallen

Källkritik Källkritik betyder att man försöker förstå vad som är bakom texten. Man försöker tolka den, förstå poängen med den.

Källkritik Är det en ren bluff- Finns det luckor och fel? Jämför med annan källa

Jämför! Använd fler källor! Jämför med vad du visste innan du besökte webbsidan! Jämför med andra webbsidor och med tryckt information Jämför med vad din lärare eller bibliotekarie har att säga om ämnet Källa: Källkritik på internet – en presentation från Kolla källan. Skolverket URL: http://kollakallan.skolverket.se/digitalAssets/182/182042_kallkritik100608.ppt#280,1,OH-mallen

Källkritik Vilket syfte har texten? Information Upplysa om fakta Vill man övertyga om något Tala illa om någon Sälja något – en tjänst, en vara, en åsikt Berätta en spännande historia – underhålla

Källkritik Är det ett sätt att framföra åsikter? Försöker författaren få åsikter att framstå som fakta? Det behöver inte vara fel att använda vinklat material med en viss tendens i. Du vill kanske belysa en fråga ur olika perspektiv. Då tar du reda på vad den som är partisk själv säger. Sedan jämför du med vad motståndare eller granskare säger om samma sak.

Källkritik Är det viktigt för ditt ämne att texten är nyskriven? Har mycket förändrats sedan texten skrevs? Är den som står bakom texten pålitlig?