Nedlagda kommunala deponier

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Allmänna hänsynsregler
Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Miljö och Hälsa Översikt om viktig lagstiftning för företag
Ändamålsenliga planbestämmelser
1 Rutin hantering av bostadsärenden (reviderat ) Ada och Maria.
Hantering av brännbart avfall
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Efterbehandlingsjuridik
Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Landstingets miljöarbete
Strandskydd och miljöpolitik
Avfall på villovägar Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Hygienrutiner i förskolan
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Om energieffektivisering och miljöbalkstillsyn Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
Ny strandskyddslagstiftning
På säker grund för hållbar utveckling Vem gör vad, hur och varför? Informations- och diskussionsdag om förorenade områden.
Juridikgenomgång Miljö- och hälsoskyddsnämndens överläggning den februari 2015.
EBH-rättsfall Vad har hänt sen sist? 2009/ /09
Advokat Anders Linnerborg
En samlande kraft! Seminarium om nedlagda deponier Identifiering, inventering och riskklassning av nedlagda deponier 11 september 2013.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Ansvarsutredningar Samling med fika Inledning
Efterbehandlingens ABC En översiktlig introduktion till efterbehandling av förorenade områden.
Provtagningens betydelse! 20 § Provtagning av avfallet ska ske enligt en provtagningsplan som ska utarbetas i enlighet med SS-EN 14899:2005 (NFS 2010:4)
Offentlighet och sekretess
Tillsyn efterbehandling en introduktion till tillsyn över efterbehandling av förorenade områden.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
På säker grund för hållbar utveckling Ansvarsutrednings- workshop del III 12 januari 2011.
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
Workshop 7 okt Samling Välkommen Hur ska man agera som inspektör? Frukt Handläggning Egen lunch på stan Förelägganden.
MIFO fas 1 - utbildningsdag
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Tillsynshandboken ”Sanering och efterbehandling av förorenade områden genom tillsyn och prövning”
Arbetet med Förorenade områden
Risker med förorenade områden i länet
Delegering Vem får delegera?
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Arboga och Kungsörs kommun
Ansvarskoll -Ett andra steg i det fortsatta arbetet med förorenade områden eller -Ett sätt att enkelt kolla upp ansvar.
IED-Statusrapporter Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Förvaringsfallet igen, hur angriper vi problemet?
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Tillsyn – Vattenskyddsområde
Jan Darpö, UU Miljöbalken 1 kap. Tillämpningsområde Alla verksamheter och åtgärder Skydda människan och miljön Hushållning Inte bagateller.
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Deponier, utfyllnadsområden, förorenade områden Vad är vad och spelar det någon roll ? - Pågående arbete i juristsamverkans- gruppen - Avses bli PM på.
Förorenade områden Miljöbalken, 10 kap. Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
Gäller miljöbalken alltid?. De nationella miljökvalitetsmålen.
2 september 2015 Regelverket kring buller
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Lex Maria.
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Hantering av brännbart avfall
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Presentationens avskrift:

Nedlagda kommunala deponier Ansvar och gällande bestämmelser

Nedlagda deponier Deponier som inte är i drift och som inte omfattas av deponeringsförordningen (SFS 2001:512) Avslutade före den 16 juli 2001 Vägledning om huruvida en deponi bör anses vara avslutad före 16 juli 2001 ges i Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 §§ deponeringsförordningen

Kommunalt ansvar för inventering Enligt 15 kap 11 § MB ska det för varje kommun finnas en renhållningsordning med föreskrifter och avfallsplan. 6 § i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2006:6 utgör grunden för kommunens skyldighet att inventera nedlagda deponier Av tillhörande allmänna råd till 6 § framgår att riskbedömningen av nedlagda deponier bör ske utifrån Naturvårdsverkets metodik för inventering av förorenade områden (MIFO) och ingå i den kommunala avfallsplaneringen.

Allmänna råd till 6 § NFS 2006:6 ”Planen ska innehålla uppgifter om deponier som inte längre tillförs avfall eller som inte längre används för detta ändamål. För varje sådan deponi skall en bedömning av risken för olägenheter för människors hälsa eller miljön redovisas. För de deponier där kommunen har varit verksamhetsutövare skall planen även innehålla uppgifter om planerade och vidtagna åtgärder för att förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön”

Gotland Bunge Audungs M 1818-12 Statoil hade förelagts att göra en MIFO fas – 1 undersökning men överklagade och anförde att deras egenkontroll och inventering enligt Le Grand var tillräcklig. Bolaget ansåg att det var oskäligt att kräva en inventering för att göra en bedömning som redan var utförd men med en annan metodik. ”MIFO-metodiken har utvecklats för att riskbedömningar ska utföras med rimlig säkerhet och för att resultaten från olika inventeringar ska bli jämförbara så att de kan ligga till grund för prioritering av fortsatta åtgärder ” (jfr Naturvårdsverkets rapport 4918, sidan 5).

Ansvar för att åtgärda nedlagda deponier Nedlagda deponier kan utgöra förorenade områden pågående miljöfarlig verksamhet ”Förvaringsfall” Som en följd av detta kan olika verksamhetsutövare bli ansvariga för deponin.

Nedläggning – dvs. då deponin slutade ta emot avfall Bestämmelser i MB Ansvarig Första hand Andra hand -1969 9 kap VU 9 kap FÄ som förvarare 1969-1999 10 kap VU 9+10 kap FÄ 9 kap 1999-2001 (16 juli) FÄ som förvarare 9 kap &/el förvärvare 10 kap 2001- Deponeringsförordningen (2001:512)

Två betraktelsesätt Första hand Andra hand Konstaterat förorenade deponier och dess förorenade omgivningar bör i första hand betraktas som förorenade områden enligt 10 kap. miljöbalken. Detta innebär att tillsynsmyndigheten bör rikta sina krav mot den eller de som bidragit till deponin och föroreningarnas uppkomst, så att principen om att förorenaren betalar uppfylls. I andra hand bör tillsynsmyndigheten ta ställning till om ett så kallat förvaringsfall är för handen, dvs. om fastighetsägaren kan anses använda marken på ett sätt att risk för skada eller olägenhet föreligger i enlighet med 9 kap. 1 § miljöbalken. Om så är fallet är det möjligt att rikta krav mot fastighetsägaren med stöd av de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken.

Investment AB Kinnevik MÖD 2010:11 Fagersta AB (som sedan genom namnbyte och fusion blev Investment AB Kinnevik) hade till och med 1984 bedrivit verksamhet vid stålverket i Fagersta. Det avfall som uppkom i verksamheten deponerades på Norra Industriområdet. Kinnevik blev förelagda att göra undersökning, riskbedömning och föreslå EBH-åtgärder. Kinnevik ansåg att ärendet avsåg en deponi och inte ett förorenat område enligt 10 kap. MB. De förvaringsfall som förekommer i praxis har varit renodlad förvaring. Miljööverdomstolens praxis i det här fallet innebär att mark innehållande avfall utgör ett förorenat område på vilket 10 kap. är tillämpligt och där det bolag genom vars verksamhet avfallet uppkommit har undersökningsansvar.

Tillsynsmyndighet för nedlagda deponier Nedlagda deponier är som regel att se som U-verksamheter, dvs. de omfattas inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH) Kommunen blir då tillsynsmyndighet enligt 31 § första punkten miljötillsynsförordningen (2011:13) Om deponin hanteras som ett förorenat område bedöms tillsynsmyndigheten på samma sätt som för andra förorenade områden.

Undantag Deponier som har uppstått inom ramen för en (industriell) miljöfarligverksamhet ses som en integrerad del av denna verksamhet, även om deponin inte ligger i direkt anslutning till huvudverksamheten eller ens på samma fastighet. Ansvarig för deponin är alltså den verksamhetsutövare som har bedrivit huvudverksamheten inom vilket det deponerade har uppkommit.

Tarkettmålet (Ebbamåla) MÖD 2008:11 En mattproducent dumpade (Tarkett) avfall från mattproduktionen på en annan fastighet. Detta skedde med fastighetsägarens tillstånd. Domstolen ansåg att utredningen i målet inte gav stöd för att varken fastighetsägaren eller arrendatorn bedrev en sådan verksamhet för avfallsdeponering att Tarkett hade avhänt sig ansvaret för avfallet. Därmed ansåg domstolen att förvaringen av avfallet var en del av Tarketts verksamhet, dvs. mattproduktion.

Naturvårdsverkets ställningstagande Tillsynsmyndighet över själva innehållet i den nedlagda deponin är således alltid kommunen. Vad gäller föroreningsskada orsakad av den nedlagda deponin är både kommunen och länsstyrelsen tillsynsmyndighet och båda har därmed rätt att agera. I sådana fall där tippning skett av små volymer som enstaka händelse skulle dessa även kunna klassas som nedskräpning enligt 15 kap. 30 § MB. Kommunen är då tillsynsmyndighet. Praxis säger oss att vi vid förvaringsfall i första hand bör kräva den som deponerat på åtgärder och inte fastighetsägaren. Detta borde resultera i att det är själva deponiverksamheten i sig och inte deponin som sådan som ska beaktas vid bedömningen av tillsynsmyndighet.