Learning Study i Ämnet matlagningskunskap

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Advertisements

Centrala innehåll och kunskapskrav
Släng inte mat! Ta hand om den!
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Centrala innehåll och kunskapskrav
Tvätt och rengöring.
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Rena ämnen och blandningar
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
Kemins grunder Föreläsning nr 3 Sid
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Jonföreningar och molekyler
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Reseproduktion och försäljning
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Aktiviteter och upplevelser
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Marknadsföring och försäljning
Tvättmaskin är en teknisk apparat som används för att tvätta kläder.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Kemins grunder.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Ämnen och vatten.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Blandningar och lösningar
Hem- och konsumentkunskap
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
Lösningar Salt Na+ Cl- Vatten.
Friluftsliv Lite inspiration...
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Friluftsliv Lite inspiration...
Auberginerullar Tillagad med MandoChef Tillagning: Ingredienser
Presentationens avskrift:

Learning Study i Ämnet matlagningskunskap Att kunna göra en emulsionsås

Learning study : En kall emulsionsås En modell för utveckling av lärandet i köket och för att fokusera på de förmågor elever behöver utveckla

Ämnet : Matlagningskunskap Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att planera och organisera matlagning inom olika verksamhetsområden. Förmåga att tillaga välsmakande och estetiskt tilltalande anrättningar utifrån trend och tradition samt att använda och vårda redskap, maskiner och annan utrustning. Förmåga att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt. Förmåga att utvärdera utfört sitt arbete och resultat. Förmåga att samarbeta och kommunicera med andra

Målen med denna lektion är Att eleven har förståelse för vad en emulsion är. Att eleven ska göra en majonnäs (ett exempel på en kall emulsionsås) Att eleverna förstå de kritiska aspekter av det lärandeobjekt

Vad är en emulsion Bilden ovan föreställer olja och vad det är som hände när man vispa olja. En emulsion kan beskrivas som en blandning av två vätskor som inte löser sig i varandra.

Vispen sönderdelar oljedropparna i mindre droppar. En emulsion Vispen sönderdelar oljedropparna i mindre droppar. Äggulan lägger sig runt oljedropparna så att de inte slår sig samman igen. Kontinuerlig vispning och tillsats av olja i mycket små portioner gör att oljedropparna förblir små.

Majonnäs En majonnäs är en kall emulsionsås som uppstår genom att långsamt tillsätter olja till vinäger, senap, salt, peppar och äggulor. Äggulan som innehåller lecitin fungerar som fungerar som en emulgerings medel.

Kritiska aspekter Vilken typ av senap och vinäger man ska använda. Vilken typ av olja man ska använda och hur snabbt ska man tillsätta oljan. Att eleven använder rätt verktyg och redskap. Att det är viktigt att alla ingrediens är av samma temperatur. Vad är det som gäller när man vispa. När ska man tillsätta salt. Vad hände om man vispa för snabbt och det bli för tjock. Från en hygieniskt synpunkt så ska man smaker av med en sked Visuellt, hur ser det ut innan såsen spricker.

Recept Majonnäs recept Elevens verktyg Bunke eller glasskål   Bunke eller glasskål Ballongvisp Kanna för att hälla oljan från Engångstrasa Är en av kallkökets grundsås och används som grund till många såser och dressingar. Recept: 4 st äggulor 1 msk senap ½ dl vinäger 5 g salt 1 krm malen vitpeppar 1 liter matolja Blanda alla ingredienser utom oljan. Det är viktigt att tillsätter salt och peppar i vinägern eftersom salt kan inte lösa sig i oljan Tillsätt oljan sakta i en tunn stråle under kraftig vispning, hela tiden. Ju mer man vispar och ju mer olja som tillsätts ju tjockare blir majonnäsen. Tillsätt lite vatten om den blir för tjock.

Varför kan majonnäs skära sig Oljan hälls i för snabbt… Vispat för lite…. Olika temperaturer på ingredienserna…. Majonnäsen förvaras för kallt….

Hur kan man laga en majonnäs som har skurit sig Börja om från början med . En ny äggula Lite ny senap Lite vatten