Prognoser, lön och Omstart

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
Advertisements

För dig som är akademiker i staten Din utveckling är vårt fokus
Syfte och upplägg Syftet med undersökningen är att få information om svenskarnas kunskap och inställning till samarbete mellan våra grannländer utifrån.
Arbetskraftsinvandring - en lösning på försörjningsbördan
Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Fortbildning för studievägledare Saco 19 april 2013
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Ålands Näringsliv ATTITUDE Jag studerar på.
Invandrarnas sysselsättningsnivå under efterkrigstiden
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Lönsamma studier? Livslönerapport 2011
CSC Tjänstemannaförening Stockholm/Västerås 1. 2 Detta erbjuder Unionen •Medlemskapet i Unionen erbjuder en mängd olika tjänster och verktyg som passar.
Att söka till högskolan
Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen. Håll koll på lönen •Lönestatistik •Rådgivning •Rätt till årlig lönerevision.
Har du råd att inte vara med?. Fackets styrka grundar sig på solidaritet.
Kollektivavtalet.
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Vikten av att nätverka
Yrkesförbundet för dig som jobbar med försäljning och marknadsföring.
Att tänka på inför lönesamtalet
Omställningsfonden & KOM - KL
Jobs and Society uppföljning 2007 Hur går det för kunderna? Ansvarig undersökare på Synovate Temo: Arne Modig Beställare på Svenska Jobs and Society:Harry.
Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen
Ett tema om befolkningen i världen
Efterkrigstidens in- och utvandring
Att leva med osäkerhet Vad berättar våra prognoser och analyser och hur kan ni använda er av dem? Fredrik Ribbing arbetsmarknadsanalytiker.
Befolkning och migration i Europa
| Föredragsnamn, Föredragshållare, ååmmdd Snart dags för Saco Studentmässa november på Stockholmsmässan i Älvsjö.
| Föredragsnamn, Föredragshållare, ååmmdd Snart dags för Saco Studentmässa 21 november 9-16 på Malmömässan i Hyllie.
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
Aktia som arbetsgivare. Några klipp ur Aktias Personalpolitik Kompetensutveckling "Kompetens betyder att en person har det rätta kunnandet och förmågan.
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Framtidens löner. Vi bygger framtidens löner Vi vill: Ständigt förbättra lönevillkoren på vår arbetsplats Vi som medlemmar bestämmer hur Ta chansen att.
Medlemsvård och rekrytering
Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen. Håll koll på lönen Lönestatistik Rådgivning Rätt till årlig lönerevision.
Anställningsintervjun
Disposition till presentation Tredje kraften på besök hos niorna
Fortbildning för studievägledare Saco 16 oktober 2014.
Välkommen till utbildning som yrkesföreläsare! Vad gör Tria Trias samarbete med ST, SKTF och Unionen Yrkesföreläsningar Ditt uppdrag Hur går det till?
Jusek Ett lönsamt medlemskap
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
PROGNOS hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Bedömning till och med första halvåret 2015 och en långsiktig utblick
Pär Karlsson. Vad är livslönen? 2 | Invandring och utvandring 3 | 1,5 miljoner eller 15,9 % av Sveriges befolkning föddes i ett annat land. En femtedel.
CSC Tjänstemannaförening Stockholm/Västerås 1. 2 Detta erbjuder Unionen Medlemskapet i Unionen erbjuder en mängd olika tjänster och verktyg som passar.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Annonsanalysen.
Vård- och omsorgscollege
Oroa dig lite mindre – bli medlem i Unionen. Håll koll på lönen Lönestatistik Rådgivning Rätt till årlig lönerevision.
Avtal Arbetsgivarverksområdet Antal anställda Centrala parter- AgV OFR/S,P,O (störst) SACO-S SEKO OFR/S,P,O -ST (störst) Officers-, Polis-,
Fortbildning för studievägledare Saco 3 oktober 2014.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal PA16
Bli målare Ge färg åt människors vardag!. Ett utvecklande yrke Förändra med färg Jobba praktiskt Kreativt Varierande arbetsuppgifter Socialt.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Ny sacorapport: Akademikers arbetsmarknad. Bakgrund och syfte Begränsad information om akademikernas arbetsmarknad Inte en målgrupp för arbetsmarknadspolitiken.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Saco Studentmässa Malmömässan i Hyllie 26 november.
FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Vem går egentligen mot strömmen?
AKADEMIKER + LANDSBYGD =SANT Utmaningar och möjligheter.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Ett tema om befolkningen i världen
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Saco-förbundet för dig i transportsektorn
FTFs inkomstförsäkring
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Bra villkor för akademiker i staten
Din pension? Gör en prognos
Nyheter i modellsystemet Rapsdagen
Presentationens avskrift:

Prognoser, lön och Omstart Pär Karlsson, Saco Prognoser, lön och Omstart Historien bakom svenska facket Prognoser för akademikers yrken och utbildningar När du vill läsa vidare Om svensk arbetsmarknad Vad är Saco? Saco och invandrade akademiker Webbplatsen ”Omstart” sdsss

Livslöner ”Lön och livsinkomst” (1963) Månads- och årslöner ger en skev bild av verkligheten eftersom de inte beaktar akademikernas inkomstbortfall och skuldsättning under studietiden Belysa de stora skillnader som finns mellan olika utbildningsinriktningar Lönsamma studier?, Thomas Ljunglöf

Sammanfattning av resultaten 36 utbildningsinriktningar undersökta 12 olönsamma 2 går jämnt upp 9 har en avkastning på 1 – 5 % 8 har en avkastning på 6 – 10 % 5 har en avkastning som är större än 10 % Genomsnittlig avkastning för akademiker (exkl forskarutbildade) ligger på 7 % Lönsamma studier?, Thomas Ljunglöf

Sammanfattning Akademisk examen lönsam för de allra flesta Stora skillnader i lönsamhet mellan olika utbildningsinriktningar Vad man läst viktigare än hur länge man läst Högskoleutbildning mer lönsamt för kvinnor än för män Män kan få bra löner utan högskoleutbildning, men för kvinnor är det nästan en förutsättning Stor överensstämmelse med resultaten om lönestrukturen De med liten lönespridning har dålig lönsamhet pga svag löneutveckling

Vad är livslönen?

Framtidsutsikter Hur ser jobbchanserna ut om fem år? Sacoförbundens årliga prognoser Årets lansering - 20 november

Invandring och utvandring En femtedel av alla akademiker i Sverige är födda utomlands 1,5 miljoner eller 15,9 % av Sveriges befolkning föddes i ett annat land. År 2011 fanns det 140 000 utrikesfödda personer bosatta i Finland, vilket motsvarar cirka 2,7 % av befolkningen. År 2013 var nästan 1,5 miljoner personer av befolkningen i Sverige födda utomlands, vilket motsvarar ca 15,9 %. De vanligaste medborgarskapsländerna för personer som invandrade samma år var Sverige följt av Syrien och Somalia. De vanligaste utvandringsländerna var Norge, Danmark och Storbritannien, där utvandringen till Danmark och Storbritannien ökade mest jämfört med 2012. År 2013 invandrade cirka 116 000 personer till Sverige, 55 000 kvinnor och 60 000 män, vilket var en ökning med 12% jämfört med 2012. Samtidigt utvandrade cirka 51 000 personer vilket ger en nettoinvandring på ungefär 65 000 personer. De vanligaste ursprungsländerna är Finland, följt av Irak och Polen. Strax över 50 procent av de utrikesfödda i Sverige kommer ursprungligen från ett europeiskt land. Av de 171 medborgarskap som fanns representerade bland de invandrande år 2013, var den största gruppen svenska medborgare som återinvandrade, de motsvarade en femtedel av alla invandrande. Konflikten i Syrien har gjort att invandringen därifrån ökat och cirka 11 800 syriska medborgare invandrade till Sverige under 2013, vilket är en ökning med 150% jämfört med 2012. Syrien blev därmed, efter Sverige, det näst vanligaste ursprungslandet bland invandrande under 2013, följt av Somalia och Polen. sdsss

En djungeln av information… Kommer du till ett land för att arbete och bo är det svårare. Det finns ingen självklar plats du kan ställa dina frågor om bostad, personnummer, hur man söker jobb, osv. sdsss

Vad vill Saco förändra? Mål: Som invandrad akademiker ska du snabbare få ett kvalificerat jobb. Hur? Förändra system och utbildning så att det passar dig som individ. Långsiktighet, flexibilitet, finansiering oavsett skede, nationell vägledning osv. Saco har börjat med… www.saco.se/omstart I andra länder kan personnummer skaffas från polisen, en folkbokföringsmyndighet eller andra lösningar. Det är inte heller alla länder som använder personnummer lika flitigt som vi. I vissa länder behövs det mest för att öppna bankkonto eller vid flygresor, och det är långt ifrån alla som gör det. sdsss

Omstart – perfekt för invandrade akademiker Samlad information Yrken, tips, utbildning & inspiration Vad kan/måste du göra? Vad kan du få hjälp med? från allmän information om den svenska arbetsmarknaden till specifika uppgifter om sådant som är viktigt att veta för olika yrkesgrupper sdsss

Vilken service kan DU få av ditt Sacoförbund? 2017-04-08 Vilken service kan DU få av ditt Sacoförbund? Utveckling av din kompetens Trygghet - facklig och juridisk hjälp Söka jobb, skriva cv, Coach-samtal, råd om lön A-kassa – www.aea.se Inkomstförsäkring Chefsstöd Egenföretagare Vilket är ditt fackförbund?

Du följer väl Saco? www.saco.se/omstart www.facebook.se/sverigesakademiker http://twitter.com/akademikerna www.saco.se/sacobloggen