Läkaren beskriver de medicinska förutsättningarna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare
Advertisements

Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Arbetsterapeut Helena Hallinder Brommageriatriken
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Människokroppen.
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
Heléne Stern leg psykolog
ATT SKRIVA INTYG.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Läkaren och sjukintyget
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering 2011
Arbetsförmågebedömning
Rehabiliteringsgarantin
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Tove Filén, psykolog Jenny Huhta, kurator
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Försäkringskassans roll i samverkan
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Projektplanen Vård och stödsamordningsprojektet. Avgränsningar Vård och stödsamordningsprojektet avgränsas inte av några diagnostiska kriterier utan kan.
Försäkringsmedicinsk definition
LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén.
Vad är arbetsförmåga? Anna Hedborg Arbetsförmågeutredningen
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
KUR-projektet … Satsningen ska också underlätta samarbetet organisationerna emellan genom att; förtydliga begrepp och ansvarsområden utveckla.
Om du är sjuk och inte kan arbeta
Sjukgymnastik vid myelom
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Läkaren och sjukintyget
Jan Weibring FMK februari 2010 Hur uppnå användbara medicinska underlag?
Hälsa.
Försäkringsmedicinsk utbildning för AT-läkare
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Marie Hultén Demenssköterska i Mora Författare Utbildar/föreläser Baseboll.
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
En enklare sjukförsäkringsprocess
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
Läkaren och sjukintyget
Information Steg-ett-ut 2015 Sida 1 Välkomna. Information Steg-ett-ut 2015 Sida 2 En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med.
Leker ditt barn? Foton: Colourbox. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa.
DFA - kedjan Fält 2 Fält 4 Fält 5
Läkaren och sjukintyget Läkarprogrammet VT 2016 Marie Westin Försäkringsmedicinsk rådgivare FK.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Förmåner vid funktionsnedsättning - assistansersättning, handikappersättning, bilstöd, aktivitetsersättning,
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Psykiska diagnoser i kontaktyrken i kommuner och landsting.
”Nu ska ni få visa vad ni lärt er. För att det ska bli rättvist får alla samma uppgift att lösa – klättra upp i trädet!”
Konfliktens ABC A Attityd C sakfrågor Motsättningar B Beteende.
Klinisk Försäkringsmedicin
Information från Försäkringskassan
Välkomna till utbildning i försäkringsmedicin och för ST-läkare
Läkaren och sjukintyget
Kompetensutvecklingsdag
Psykiskt funktionsnedsättning
Föreningen kognitivt stöd
Tandvårdsstöd Översikt och instruktioner från Bedömning tandvård
Centrum för Förberedande Arbetsträning
Kognitiv ergonomi på arbetsplatsen
Nytt läkarutlåtande för livränta
Läkarintyg för sjukpenning
Rehabkoordinator Försäkringsmedicinsk utbildning, , Annika Landewall, Rehabkoordinator, Kardiologkliniken ViN.
Information från Försäkringskassan
Presentationens avskrift:

Läkaren beskriver de medicinska förutsättningarna Sjukdom Funktionsnedsättning Aktivitetsbegränsning

Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan Arbetet Arbetsmarknaden Aktiviteter Bedömning Sjukdom Funktionsnedsättning Aktivitetsbegränsning Det handläggare ska göra är att fastställa vilken bedömningsgrund som är aktuell. Utifrån de aktiviteter som är aktuella (i arbete hos arbetsgivaren, i annat arbete m.m.) ska sedan handläggare bedöma, gentemot de aktivitetsbegränsningar som man identifierat, om arbetsförmågan är nedsatt.

DFA - kedjan Diagnos Funktionsnedsättning Aktivitetsbegränsning Fält 5

Exempel på funktionsnedsättningar: Nedsatt rörlighet, böj- och sträckförmåga, rotation Nedsatt kraft Smärta Koncentrationssvårigheter Nedsatt uthållighet Minnessvårigheter Trötthet

Exempel aktivitetsbegränsning att ändra kroppsställning att bibehålla kroppsställning att lyfta armarna ovan axelhöjd att gå med eller utan hjälpmedel att lyfta att sitta att utföra finmotoriskt arbete med händerna att vara uppmärksam att lära nytt, förstå instruktioner att påbörja, genomföra och avsluta en uppgift att hantera stress, förändring och andra psykologiska krav att förstå och uttrycka sig i tal och skrift

Aktivitetsbegränsning forts. Vid psykiska problem kan aktivitetsbegränsningen innebära att personen kan ha mer eller mindre svårt att vara uppmärksam, lära nytt och förstå instruktioner eller att påbörja, genomföra och avsluta en uppgift, hantera stress, förändring och andra psykologiska krav eller att förstå och uttrycka sig i tal och skrift. Det kan också finnas en uppskattning av om aktivitetsbegränsningen är lätt, måttlig, svår eller total.

Fält 5 - Hur begränsar sjukdomen patientens förmåga/aktivitet på individnivå? (aktivitetsbegränsning   När det gäller aktivitetsbegränsningar i rörelseorganen ska dessa vara beskrivna så att det framgår om patienten exempelvis har förflyttningssvårigheter, nedsatt tolerans för sittande eller framåtböjda arbetsuppgifter eller inte klarar lyft eller långvarig statisk belastning av någon kroppsdel. Omfattningen av begränsningen kan beskrivas till exempel i gångsträcka med eller utan hjälpmedel eller hur länge sittande eller stående tolereras

  Exempel Patienten har en icke specifik psykiatrisk diagnos eller ett stressrelaterat tillstånd med funktionsnedsättning i form av koncentrationssvårigheter och nedsatt uthållighet. Här skall konsekvensen av koncentrationssvårigheterna och/eller den nedsatta uthålligheten för aktivitetsförmågan beskrivas. Att till exempel vara uppmärksam, att lära nytt, att genomföra och avsluta en arbetsuppgift blir då aktivitetsbegränsningen.

  Exempel forts. Även här är det av värde om det går att beskriva omfattningen av den angivna aktivitetsbegränsningen. Om en patient, som har svårighet att vara uppmärksam, klarar av att köra bil eller cykla i stadstrafik liksom att följa ett program på TV i mer än 45 minuter kanske begränsningen kan anses vara normal. Om patienten däremot inte klarar av att följa en berättelse eller ett program på TV i mer än 10 minuter och/eller på egen hand ta sig över en starkt trafikerad väg innebär det svåra begränsningar när det gäller både privat- och yrkesliv.