1. Överföring av gener mellan arter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Advertisements

Nobelmuseet välkomnar er till Spelet om genetik och etik
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Cellen och vårt biologiska arv
Repetition inför NP Lektion 4
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
DNA DNA – Naturkunskap B Aldijana Puskar Brinellgymnasiet.
Bakterier , celler och andra små saker
Genetik - ärftlighetslära
Repetition inför NP Lektion 4
Repetition Östersjön.
Genetik I.
Genetik III.
Cellen och levande ting
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Intelligens Humör.
Cellen och dess delar.
Fira med oss.
Varifrån har du fått dina anlag?
Livets former Djur.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Hur vill du designa ditt barn?
Lite om fosterutvecklingen
Varifrån har du fått dina anlag?
Cellcykel, Mitos, Meios & kromosomer
Genetik Intro.
Molekylär genetik Gener har 2 viktiga funktioner
-läran om det biologiska arvet
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48 Människa 46 Kanin,val 44 Katt,lejon 38 Gran 24 Bananfluga 8.
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Arvet och DNA Genetik och genteknik.
Genteknikens svåra frågor.
Genteknikens svåra frågor
Lite om fosterutvecklingen
Genteknik Mendel började korsa ärtor på 1700-talet.
Genetik Intro.
Nej!.
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN Micke Sundström ©
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Kapitel 5 Mutationer.
Sjukdomar och besvär.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
BI p Vårterminen 2011 BIOLOGI-BREDDNING. Mål ha fördjupat eller breddat sina kunskaper inom valt ämnesområde samt ha fördjupat sin förståelse av.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Vår kropp är uppbyggd av olika proteiner. DNA är ritningen som används för att de ska byggas på rätt sätt. Om DNA-molekylen skadas så byggs inte proteinerna.
Reduktionsdelning= (Meios)
Biologi - Livets former.
Urvalsmetoden: Växtförädling/djuravel
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Crispr på mänskliga embryon – hopp eller hot STELLAN WELIN 4 NOVEMBER 2015.
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Gregor Mendel och arvet
Genetik 9C.
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48
Allt ärftligt material i en cell kallas för genom.
Genteknik - ”klippa ut och klistra in gener”
Genetik Varför är vi som vi är: långa/korta, smala/tjocka, ljusa/mörka, snabba/ långsamma? Varför är barn lika, men ändå inte kopior av sina föräldrar?
Vad kan du om genetik?.
Presentationens avskrift:

1. Överföring av gener mellan arter Genteknik Text Genteknik innebär att man kan analysera DNA:s struktur hos olika organismer samt flytta DNA (gener) mellan individer och arter. 1. Överföring av gener mellan arter 2. Kloning, framställning av kopior av celler och individer, enäggstvillingar har identiskt lika DNA, är två kloner 3. Genterapi - sjukdomar botas med att nytt friskt DNA förs in i celler 4. DNA analys för att fälla eller fria brottslingar, fastställa faderskap samt fastställa släktskap inom biologi och evolution

GMO En organism som har fått en ny gen kallas för genmodifierad organism=GMO Ett annat namn för organismer med förändrat genmaterial är transgena organismer Hybrid DNA är en DNa molekyl som är ihopkopplad från olika arter

1. Överföring av gener mellan organismer Syftet är att få organismer att producera intressanta ämnen, som läkemedel eller förbättra djurs och växters produktion inom lantbruket Idag finns genmodifierade grisar som väntar på att få transplantera organ till människor eftersom organbristen är stor (sjukdomsrisk?)

Transgena får i Skottland producerar ett protein = läkemedel som hjälper till att behandla den svåra ärfliga sjukdomen Cystisk fibros. Proteinet utvinns ur mjölken. Genen som producerar proteinet måste föras in i det befruktade ägget hos fåret. Insulin och tillväxthormoner tillverkas för läkemedelsindustrin av transgena bakterier

2. Kloning Dollykloning - att kopiera vuxna djur År 1997 lyckades man för första gången klona ett vuxet djur. (men innan dess var det många misslyckanden och missbildningar.) Fåret Dolly föddes. Hon har följts av en lång rad av klonade får, kor och grisar. Ja, man har till och med lyckats klona vuxna katter och möss. Människor? Otroligt svårt och vanskligt samt ej etiskt försvarbart. För att skapa en kopia av ett vuxet djur gör man så här: 1. Man tar små kroppsceller, till exempel från en slemhinna, från det djur som ska kopieras. 2. Sedan tar man en äggcell från en annan individ. Man opererar bort dess cellkärna, så att ägget inte innehåller några egna arvsanlag. 3. Äggcellen slås ihop med den lilla kroppscellen. I den hopslagna cellen finns nu bara arvsanlag från den som ska kopieras. 4. Den hopslagna cellen komer nu att bete sig som ett nybefruktat ägg. Den bildar ett embryo, som kan planteras in i en hona. Och utvecklas till ett färdigt djur. Som är en kopia av det djur som ursprungligen donerade en kroppscell. För att skapa en kopia av ett vuxet djur gör man så här: 1. Man tar små kroppsceller, till exempel från en slemhinna, från det djur som ska kopieras. 2. Sedan tar man en äggcell från en annan individ. Man opererar bort dess cellkärna, så att ägget inte innehåller några egna arvsanlag. 3. Äggcellen slås ihop med den lilla kroppscellen. I den hopslagna cellen finns nu bara arvsanlag från den som ska kopieras. 4. Den hopslagna cellen komer nu att bete sig som ett nybefruktat ägg. Den bildar ett embryo, som kan planteras in i en hona. Och utvecklas till ett färdigt djur. Som är en kopia av det djur som ursprungligen donerade en kroppscell. Med den tekniken hoppas man kunna skaffa många kopior av husdjur som på olika sätt visat sig vara speciellt lyckade: goda mjölkkor, grisar med ovanligt saftigt och smakrikt kött, osv. För att skapa en kopia av ett vuxet djur gör man så här: 1. Man tar små kroppsceller, till exempel från en slemhinna, från det djur som ska kopieras. 2. Sedan tar man en äggcell från en annan individ. Man opererar bort dess cellkärna, så att ägget inte innehåller några egna arvsanlag. 3. Äggcellen slås ihop med den lilla kroppscellen. I den hopslagna cellen finns nu bara arvsanlag från den som ska kopieras. 4. Den hopslagna cellen komer nu att bete sig som ett nybefruktat ägg. Den bildar ett embryo, som kan planteras in i en hona. Och utvecklas till ett färdigt djur. Som är en kopia av det djur som ursprungligen donerade en kroppscell.

3. Genterapi Man försöker på olika sätt överföra friska gener i den sjukes celler t.ex. genom virus eller bakterier (plasmid DNA) Genterapi spås en lysande framtid. Kommer tekniken att kunna bota många sjukdomar i framtiden som dödliga ärftliga sjukdomar och cancer?

4. DNA analys PCR (Polymerase Chain Reaction) är en betydelsefull teknik där man ur små DNA mängder (hårstrå, saliv, hudceller) kan massproducera DNA. Genom att värma respektive kyla samt använda olika enzymer kan DNA kopiera sig själv om och om igen. Eftersom varje människas arvsanlag är unik kan DNA användas som ett fingeravtryck vid brottsplatser.

DNA analyser kan användas för att studera utdöda djur eller djurs släktskap. T.ex utdöda djur bevarade i bärnsten. Myggblodet som gav Jurasic Park..... Inom arkelogin kan DNA analyser ge svar på hur männiksor var släkt med varandra

Etik Är det rätt att använda djur som reservdelsmaskiner? Främmande gener från GMO kan spridas i naturen till närbesläktade arter! Ska man klona djur, människor, leka GUD? Kan man sprida sjukdomar via geneteknik? Ska arbetsgivare och föräkringsbolag kunna kräva (friska) DNA intyg? Ska vi kunna skräddarsy våra barn?

Lagar År 1991 infördes en lag i Sverige som förbjuder genteknik på befrukatde människoägg, kloning är ej tillåtet på människor I Sverige finns en gentekniklag samt en myndighet som heter Gentekniknämnden EU:s livsmedelslagstiftning Internationella avtal som rör genteknik