Genetik Intro.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Arv – att ärva egenskaper
Cellen och vårt biologiska arv
Repetition inför NP Lektion 4
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Från genotyp till fenotyp
Transkriptionen Niklas Dahrén.
Cellen.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Människan och arvet.
DNA DNA – Naturkunskap B Aldijana Puskar Brinellgymnasiet.
med korsningsschema förklarat av Anne Lucero
Cellen.
X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till.
Genetik - ärftlighetslära
Repetition inför NP Lektion 4
Genetik IV
Genetik I.
Genetik II
Cellen och levande ting
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Intelligens Humör.
Cellen och dess delar.
Livets former Djur.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Proteiner Allt liv präglas av aktivitet: - näringsämnen bryts ner.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biokemi MNXA10/12 Hans-Erik Åkerlund
Lite om fosterutvecklingen
Varifrån har du fått dina anlag?
Molekylär genetik Gener har 2 viktiga funktioner
-läran om det biologiska arvet
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48 Människa 46 Kanin,val 44 Katt,lejon 38 Gran 24 Bananfluga 8.
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Planering Sexualkunskap.
Arvet och DNA Genetik och genteknik.
Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.
Arv – överföra kromosomer
Vad är vad? Cellkärna, gener, kromosomer, DNA, arvsanlag…
Lite om fosterutvecklingen
Genetik Intro.

Genetik Ärftlighetslära.
Nej!.
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Genetik (ärftlighetslära)
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Befruktning går till så att en spermie tränger in i en äggcell.
Cellen i funktion kap 5.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN Micke Sundström ©
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Ord som är bra att kunna. Sven Svensson, Arabyskolan 2009
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Biologi - Livets former.
Nedärvning. Mendels försök med ärtplantor ”Genetikens fader” – Munk som genomförde vetenskapliga experiment under mitten av 1800-talet ”Genetikens fader”
Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
GENETIK Sid
Genetik 9C.
Antal kromosomer Krabba 254 Hund, varg 78 Häst 64 Schimpans 48
Allt ärftligt material i en cell kallas för genom.
Genetik Varför är vi som vi är: långa/korta, smala/tjocka, ljusa/mörka, snabba/ långsamma? Varför är barn lika, men ändå inte kopior av sina föräldrar?
Kärnan i våra celler DNA (deoxiribonukleinsyra). Cellen Alla organismer består av minst en cell. Två olika typer av celltyper (prokaryota & eukaryota)
Vad kan du om genetik?.

Presentationens avskrift:

Genetik Intro

Vad är genetik? Genetik = ärftlighetslära Vetenskapen om genomets (arvsmassan) uppbyggnad & funktion

Genetik – Varför? Genetik besvarar frågor som berört människan i urminnes tider Varför liknar organismernas avkomma sina föräldrar?

Gener finns i alla levande organismer Gener finns i alla levande organismer. Vi provar att leta i elefantens snabel.

Du kom till en cell. Det är den minsta levande delen. Ser du cellkärnan?

Här inne i cellkärnan finns kromosomerna.

Kromosomerna innehåller arvsanlagen som också kallas gener Kromosomerna innehåller arvsanlagen som också kallas gener. Varje gen finns i två exemplar. Den ena kommer från elefantens mamma och den andra från pappan.

I kromosomerna finns elefantens gener I kromosomerna finns elefantens gener. Varje gen sitter på en speciell plats i ett kromosompar och de finns i två exemplar. .                                                                                                         I kromosomerna finns elefantens gener.

Gen - En del av DNA-spiralen i en cell. En gen fungerar som en ritning till ett speciellt protein. Beroende på i vilken ordning de olika byggstenarna sitter i genen sätts olika aminosyror ihop till olika proteiner.

Varför har vi liknande egenskaper som våra föräldrar?

Barnens arvsmassa bildas vid befruktningen Barnens arvsmassa bildas vid befruktningen. Kromosomerna i pappans spermie och kromosomerna i mammans äggcell bildar en ny cellkärna i den första fostercellen som sedan blir ett barn.

Ägg - Honornas könsceller. Ägg är mycket större än spermier (jfr t.ex. ett hönsägg) och kan inte röra sig själv. Att äggen är stora beror på att de bidrar med mycket näring.

Spermie - Hannarnas könsceller. Spermier är små och rörliga. De innehåller ingen näring utan endast arvsmassa, dvs DNA. De bildas oftast i mycket stort antal.

Könsceller Könsceller kallas även för gameter När gameterna sammansmälter bildar dem en befruktad äggcell, s.k. zygot

Sammansmältningen Alltså…

Könscellerna I könscellerna finns 23 st kromosomer. Bildas av kroppsceller (somatiska celler) i äggstockar och testiklar, en process som kallas meios

Kroppsceller Vanliga kroppsceller kallas för somatiska celler I varje kroppscell finns det 46 kromosomer fördelat på 23 par

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning Molekylen DNA beskrevs första gången 1953 av forskarna…? James Watson & Francis Crick

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning Molekylen som sådan har en struktur i form utav en dubbelspiral. Strukturen byggs upp av socker, fosfat & kvävebas (Nukleotid)

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning Kvävebaserna i DNA molekylen är Adenin, Tymin, Cytosin & Guanin A – T C – G Dessa är förenade med vätebindningar

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning Generna anger hur aminosyrorna skall sättas samman i proteinet En sekvens om 3 st kvävebaser (triplett) anger en aminosyra

DNA – Livets kemiska arbetsbeskrivning Ordningen av kvävebaserna i DNA-spiralen utgör själva genen T.ex. AAACGACGA - denna sekvens skulle kunna ange genen för insulin. Har man den så tillverkar kroppen insulin.

Kromosomer Alla kromosomer utom en är lika mellan hannar och honor, d.v.s. en kromosom är könsbundet Det 23:e kromosomparet anger om det är en pojke eller flicka, vilket kön har denna människa?

Kromosomer Kromosomerna förekommer som par där bägge kromosomerna i paret bär på anlag för samma egenskaper (1 från mamma 1 från pappa)

Alleler – ”varianter av gener” Gener som förekommer på samma plats i det homologa kromosomparet kan ha olika betydelse. T.ex. gen för insulin finns i vissa fall i dubbel upplaga i kromosomparet medan i andra fall förekommer endast ett sådant anlag alternativt bägge kromosomerna saknar genen. Generna har olika betydelse, det finns olika varianter av gener – Alleler

Förklara för varandra! Gener? Kromosomer? Cellkärna? Gameter? Zygot? Somatiska celler? Triplett? Nukleotid? Alleler?