Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner."— Presentationens avskrift:

1 Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.
Det finns ca olika proteiner i en enda cell. Den mest kända användningsområdet hos proteiner i cellen är som enzymer (påskyndar kemiska reaktioner). Många hormoner är proteiner t.ex. östrogen, insulin. Antikroppar i immunförsvaret är proteiner. Keratin i hud och naglar är proteiner.

2 Uppbyggnad Proteiner är uppbyggda av 20 aminosyror.
11 aminosyror kan kroppen tillverka, de övriga 9 måste vi få i oss via maten. I proteiner finns det från 50 ända upp till flera tusen aminosyror. Vilken form och funktion ett protein får beror på: Antalet aminosyror Vilka aminosyror som ingår Ordningsföljden på aminosyrorna

3 Tillverkning av proteiner
1. Ritning (bilden till vänster) Först aktiveras den gen som är receptet för det proteinet som ska tillverkas. DNA-molekylen spricker upp (kvävebaserna lossnar från varandra). Den ena strängen används som mall. Enligt mallen sätts kvävebaser ihop till en ritning som kallas mRNA. (m-messenger=meddelande) RNA (ribonukleinsyra) mRNA består av en enkel spiral och här är kvävebasen T är utbytt mot U.

4 2. Bygga protein (bilden till höger)
mRNA:t transporteras ut ur cellkärnan till ribosomerna. Aminosyror tas in i cellen från blodet (via cellmembranet). Ribosomerna läser av kvävebaserna tre och tre. (Tre stycken kvävebaser = kodon). Varje kodon motsvarar någon av de 20 aminosyror som finns. tRNA hämtar rätt aminosyra. Ribosomerna sätter ihop aminosyrorna till proteiner.

5 3. Paketering Det tillverkade proteinet fraktas till golgiapparaten. Där slutbearbetas proteinet och förpackas i små blåsor som kallas vesiklar. 4. Leverans Vesiklarna med det färdiga proteinet förs ut ur cellen via cellmembranet och transporteras med blodet till stället där det ska användas.


Ladda ner ppt "Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner."

Liknande presentationer


Google-annonser