Ishallen Helsingborg Från uterink till framgångsrikt energiprojekt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Advertisements

Energieffektivisering i befintliga fastigheter
Värme i villan.
Passivhus.
Presentation Energikollen Lantbruk Gruppträff 2
Värme i villan.
Kostnadsfri och opartisk kommunal service
MDK.
Tomt AB Kommunalt fastighetsbolag • Skolor • Förskolor • Högskola • Industrilokaler • Drygt m2 Dennis Nyström Energi- och Miljösamordnare
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
1 Gunnar Lobell Global Environmental Coordinator.
Fastighet2020 SMARTA FASTIGHETER, EN DEL AV INTERNET.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Energiråd för butiker Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering i butiker. Att inte riktigt veta hur situationen ser ut.
Energieffektivisering
Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07
Galgvreten, Enköping.
Energislöseri?.
Före Efter  Projekten har drivits parallellt med i princip samma tidplaner. De enskilda delarna såsom pannor, turbiner, rörsystem etc har beställt från.
Energiprojekt Edita Bobergs
Värme & ventilation Brf Bågen
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Chalmers tekniska högskola
Lars Wadsö   Resultat från ”Energibesparing genom utnyttjande av tunga byggnaders termiska beteende”
Energi Energi är partiklar som rör sig. Ju högre fart, desto mer energi. Energi är också värme. Ju högre värme, desto mer energi. I en atombomb finns mycket.
Förslag till upplägg: ” Tekniköversikt, Strategimodell” för BeBo-projekt Styrelsemöte BeBo
Sveriges första miljöcertifierade passivhus I Sverige enl Energimyndigheten för passivhus byggas i Umeå och det görs av framtidens branschfolk: eleverna.
AB Värme & Kyl Proffsen Sweden
Energiråd för kontor Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering på kontor. Just energieffektivisering har inte alltid varit.
Energiråd för företag “Vi hade ingen aning att det gick så mycket energi till belysningen. Den investering vi gjorde i ny modern belysning betalade sig.
Energiledningssystem - Arbeta systematiskt och strukturerat med energi.
Komponentavskrivning Sandvikens kommun
Energieffektivisering
System med Laddomat 5030 är uppbyggt så här:
Inför prov 1 i Energiteknik
Energi i tillsynen - ett gott exempel
Integrerade system för bio- solvärme
Energi Älvkarleby Ridklubb
El- och värmeeffektiva installationstekniska lösningar i flerbostadshus Lennart Jagemar Docent Installationsteknik Energi och Miljö Chalmers Göteborg Docent.
Lönsam energieffektivisering LÖNSAM ENERGIEFFEKTIVISERING Galären och hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt,
Hall projektet är i full gång! Vi är en liten grupp som jobbar för att entusiasmera och få bygden att satsa både pengar och energi i ett hallbygge.
Energieffektivisering av fastigheter
Reinvestering Avses utbyte av uttjänta/avskrivna byggnadsdelar, system och system- komponenter i sin helhet och i syfte att bibehålla eller öka fastighetens.
Energikartläggning Utbildningsblock inom projektet ENIG (Energikartläggning är lite som att lägga ett pussel, där energianvändningen för olika delar i.
Nybyggnation med låg energianvändning
ESP EnergiSparProgram Anders Johansson Projektledare.
Lars Ekberg, CIT Energy Management AB Seminarium om Totalprojekt 5 november 2013 – Länsstyrelsen VG Att genomföra åtgärder så att kalkylen håller Lars.
Rolf Kling VVS-Installatörerna
VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett miljöanpassat sätt att värma bostäder, lokaler, skolor etc. Vatten värms upp centralt och leds ut.
Genomförande EPC Olika faser i genomförandet.
Vinnväxt Utveckla och etablera en stark innovations- och tillväxtmiljö. Ansökan till Vinnova – 10 års finansiering. Totalt ca 120 miljoner. Partners: Cleantechföretag.
Bebo Enno Abel Energieffektivisering av befintliga kontorshus Belok:s huvudprojekt
- Ett sätt att sänka kostnaderna!
Tvättstugor och solenergi Roland Jonsson Charlotta Winkler
Så här sparar Landstingsfastigheter på energi BILD 2 Energianvändning och klimatpåverkan.
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Nattvandring Från ord till handling. Byggnad och byggnadsskal Isolering, fasad Isolering, bjälklag/vind Isolering, golv Fönster Otätheter i byggnadsskalet.
Skoltoaletter i Göteborg Århus Vad gör lokalförvaltningen? Vi ansvarar för In- och utvändigt underhåll (golv, väggar, tak, vitvaror, storkök,
Ellära Grundutbildning
ENERGIOPTIMERING Läckagesökning Konfiguration Styrning Efterbehandling
Nya byggregler - nya krav för byggnader
Behovsstyrd ventilation
Värmepump med grundvatten eller bergvärme ?
Spara kr / år* Lägre energi- kostnad Bättre iskvalité Isen
Karlskoga Folkhögskola Ett flexibelt värme- och ventilationssystem
SPARA ENERGI Jarl Nilsson Elektro-Emanuel AB
Is till ishallar REALice™ är ett varumärke inom Watreco AB. Vi erbjuder ett komplett system för behandling av vatten till konstfrusna isbanor. Systemet.
Vad energikloka bostadsrättsföreningar uppnådde
Välkomna till infomöte
Energi Älvkarleby Ridklubb
Presentationens avskrift:

Ishallen Helsingborg Från uterink till framgångsrikt energiprojekt

Olympia Ishall och Curlinghall. Besparing 2005-2013 ca 2.200.000KWh/år (-55%). Projektet har omnämnts som bra exempel av Svenska ishockeyförbundet och Energimyndigheten inom kampanjen ”Stopp sladd” 5 etapper. 1. Installation av värmepump och ombyggnad av värmesystem och ackumulering. 2. Ombyggnad av ventilation och avfuktning för värmeåtervinning och behovsreglering av luftkvalitet. 3. Installation av en massa undermätare för att analysera energiflödena 4. Behovsreglering av pumpar, kyltorn, kylmaskiner, ventilation och värmepump. Behovsreglering av istemperaturer . Uppvärmning av hallarna med direktväxling från kylmaskiner till nya värmebatterier i hallarna. Injustering av värmesystem. Allt styrs via datoriserad styr och regler. Utbyte av belysning och ny automatisk styrning. Komplicerat High tech projekt. Spetskompetens anlitad. 5. Takfolie för att minska värmestrålningen från tak till is och öka belysningsstyrkan på isen samt förbättra iskvaliteten. Ombyggnad av värmeåtervinning från kylmaskiner till isläggningsmaskin samt förläggning av VV/VVC ledningar i varmt utrymme istället för i kalla ishallen mm Tätning av A hall samt byggnad av loger, konferens etc mellan hallarna.

Systemet är uppkopplat med fjärr åtkomst för säkerställa driften. De system som finns i hallarna syns på översikten av anläggningen.

Det är en komplicerad anläggning, därför är det viktigt att man automatiserar så mycket som möjligt.

Vi har behållit och byggt om befintliga maskiner och system Men kompletterat med t.ex. Frekvensomvandlare och givare för styrning av driften.

verksamheten, det är därför lokalerna finns Men man måste anpassa anläggningen så att möjlighet finns att anpassa driften till verksamheten, det är därför lokalerna finns

Värmen som är en restprodukt från kylmaskinerna används på flera olika ställen. Här värmer vi vatten till ismaskinerna som man spolar isen med.

Målet är att köpa så lite energi som möjligt, här är fjärrvärmecentralen som vi får värme från när vi inte klarar att återvinna tillräckligt från anläggningen.

Anläggningen har ett flertal ventilationsaggregat, detta har en avfuktare för att undvika Problem som t.ex. dimma i hallen.

Även curling hallen får sin värme/kyla från ishallens utrustning. Därför har vi även gjort en del ombyggnader här.

Nu är det dags för en rundtur i verkligheten 