0 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Slutförvaring av använt kärnbränsle en beslutsprocess som pågått i mer än 30 år Kristina Glimelius KASAM 15 november
Advertisements

HVDC och bilder Vilken är politikens roll i en starkt föränderlig energimarknad?
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Kärnkraften och dess radioaktiva avfall
Skogsstyrelsens klimatpolicy
Vill du bli ett energigeni?
VATTEN, VATTEN, BARA VANLIGT VATTEN
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Kalmar län Workshop om persontransporter 29 april 2010.
till en presentation av System och lösningar med RFID
Raindance mobila lösningar för dig som systemförvaltare
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Fossilbränslefri region
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Norrbottens energikontor AB (Nenet) Ulrika Lundberg Projektledare nenet.se.
Johan Sundqvist, Miljöchef
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
1 Hållbar energiframtid. 2 Hundra procent förnybart? 3 UppvärmningTransportEl Energitillförsel BiobränsleSolVindVatten Värme Energibehov TransportEl.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Välkommen! S eminarium om energieffektivisering i fastigheter Oskarshamn 10 mars 2010.
Mål för vind/förnybar energi Lars Andersson, chef för Energimyndighetens vindenhet.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
1 Energi en del av världspolitiken 20 % av jordens befolkning förbrukar 80 % av energiresurserna. Världens energibehov ökar. Kampen.
Energikällor.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF och energi – strategi och leveranser.
SSI djupa borrhål Kasamseminarium SSI:s syn på alternativ och djupa borrhål Kasamseminarium om djupa borrhål Stockholm, mars 2007 Björn.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste Kenneth Gunnarsson Kenneth Gunnarsson – Höstträffen, Skellefteå 30 Sept 2012.
Djupa borrhål – genomlysning och utfrågning Saida Laârouchi Engström.
Viktig för KUNSKAP om användning
Energiförsörjning.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Tema: Hållbar utveckling
Försiktighetens pris… …och klimatets Christian Munthe Filosofiska institutionen
1 Framtidsverkstad Alternativa framtidsbilder G18, Helsingfors
Så här sparar Landstingsfastigheter på energi BILD 2 Energianvändning och klimatpåverkan.
Nooil. Fossilbränslefri region Klimatmål för regional utveckling Med fokus på kommunala FASTIGHETER.
OBS tråkigt. FFörnybara energiresurser är t.ex. sol, vind och vatten. BByter ut fossila bränslen. SSläpper inte ut några giftiga ämnen eller växthusgaser.
Atomfysik och kärnfysik
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Välkomna! 9:15 - Inledning Kia Andreasson
Hållbar utveckling.
Sverige nettoexportör av el Ökad elproduktion Effekthöjning på befintliga kraftverk Utbyggnad av vindkraft, småskalig vattenkraft och biokraftvärme. Minskad.
MERGE for GAC May 2010 Klimatfrågan: Nutidens skugga på framtiden Klimatfrågan: Nutidens skugga på framtiden Markku Rummukainen Lunds universitet,
Biobränslen i fordonsflottan – spelar skogen roll Alice Kempe Teknikavdelningen Energimyndigheten
 Vardagslivet i en hållbar framtid innebär minskad energiförbrukning om 60% per person bla som konsekvens av att vi är fler invånare på jorden. 45% teknik-
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Företagarpanelen – Q1, 2008 Februari 2008 Uppsala län.
Klorerade kolväten Från upptäckt till detaljplan
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Nobelmötet 2016.
Vilken är Svenskt Näringsliv roll i klimatarbetet?
De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för.
Vi kan påverka vår energianvändning ENERGIFAKTA.
Hållbar energiproduktion och distribution
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Jordbruket i Sverige är klimatsmart

Klimatpolicy Laxå kommun
Extrastämma HSB Brf Otterhällan i Göteborg om ny tomträttsavgäld
Presentationens avskrift:

0 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

1 Norra Allégatan 5, Göteborg Tel: , Fax: Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: mobil: Kärnkraft och kärnavfall i ett miljöperspektiv

2 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Kärnkraft i ett energi/riskperspektiv När besluts togs om att bygga dagens kärnkraft var situationen helt annorlunda jämfört med idag vad gäller prognoser av framtida energianvändning och alternativa möjligheter till energitillförsel Dessutom var synen på miljöfrågor och kärnkraftens problem och risker helt annorlunda – problemen och riskerna har visat sig större (1) Försiktighetsprincipen: Finns det osäkerheter och risker som kan vara svåridentifierade måste särskild hänsyn tas till detta vid beslutsfattande Substitutionsprincipen: Om det finns bättre alternativ bör de användas i stället Idag vet vi att förnybar energitillförsel, energieffektivisering, energilagringssystem, smarta elnät m.m. kan ersätta fossila bränslen och kärnkraft i ett hållbart energisystem både på svensk och global nivå (2) Genom att de är svårreglerbara är kärnkraftreaktorer inte en bra eltillförselkälla i ett hållbart energisystem Kärnkraftens problem och risker har inte försvunnit bara för att det släpps ut mindre koldioxid än vid användning av fossila bränslen

3 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Kärnavfall i ett riskperspektiv Problem, kostnader och risker med kärnavfall har alltid underskattats historiskt och det är fortfarande så idag All kärnkraft ger avfallsproblem med vidhängande risker – detta är inte miljömässigt hållbart och ett viktigt skäl till att tekniken enligt substitutionsprincipen bör undvikas om det finns alternativ Synen på risker med strålning, och därmed resultatet av säkerhetsanalyser, omvärderas löpande och det finns en risk att nuvarande lösningar och förslag till lösningar inte visar sig tillräckliga framtiden – kan ge stora kostnader och risker för framtida generationer Det är oklart om någon av de slutförvarslösningar för högaktivt kärnavfall/använt kärnbränsle som är aktuella idag kommer att visas sig bra nog, särskilt i en postnukleär värld Den svenska KBS-metoden för slutförvaring av använt kärnbränsle, som nu miljöprövas av Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen, kan mycket väl visa sig vara en väldig felsatsning Möjligen kan slutförvaring i djupa borrhål, eventuellt i kombination med kärnkraftsfri acceleratorbaserad transmutation, ge en hållbar lösning

4 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG