Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Hur begränsar vi smittspridning?
Nedbrytning av plast i Naturen
Absolut renad olja- ett vilkor!
Tipspromenad Vårdhygien
Rent Vatten.
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Nye analyseteknikker (DNA) för kontroll av mikroorganismer
Steril såromläggning Lyssna
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
SS Standard för tekniska försörjningssystem
Kort om | skötselråd.
Autoklav, Dac, Diskdesinfektor och Sugsystemet
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Bakterier , celler och andra små saker
Kateterisering av urinblåsa
!! Risker med arbetsmaskiner och ställningar
Undvik stick- och skärskador hos personal inom Folktandvården!!
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Människa och mikrober Smitta Antibiotikaresistens
TEMADAG STÄLLNINGAR.
Varuinformationsblad
Stora additionstabellen
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Olika desinfektionsutrustning och bakomliggande kriterier som styr deras användande ISBN
TEKNISK RAPPORT SIS TR 46:2014
Blodtrycksmätning.
Hur begränsar vi smittspridning?
Definitioner för olika rengöringsgrader och desinfektion, rengöringens betydelse under desinfektionsprocessen
Utvärdering av mikrobiologisk barriärverkan vid Harge vattenverk, Askersunds kommun Madeleine Forss.
Olika kemiska rengöringsmedel samt dess användningsområden och deras inverkan på material och mikroorganismer ISBN
Bygg strukturen Skapa en kunddatabas på företagsnivå
Laddomat / 31 -Effektiva kulvertstyrningar
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Basala hygienrutiner och klädregler
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
KAD på rätt indikation under rätt tid - att tänka på - hur göra
5S grunden för allt förbättringsarbete
RENHETSTEST FÖR DISKDESINFEKTOR
Förrådshantering av höggradigt rena medicintekniska produkter/instrument ISBN
1 Norrbotten 1 april Jonas Eriksson Sveriges Kommuner och Landsting.
REACH EUs nya kemikalielagstiftning Göran Ahlin Candor Sweden AB
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Stora subtraktionstabellen
Dom nya testerna Förkläde i patientarbete
Förebygg smittspridning med basala hygienrutiner vid såromläggning
Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer
Termiskt klimat Vi påverkar klimatet: vi avger sittande ca 100W
Dialysvattenprovtagning i Sverige
Sjukdomar och besvär.
Mjuk nanolitografi Anders Elfwing.
Krav inom Sterilteknisk verksamhet
Förebyggande rutiner – Blodburen smitta Vårdhygien Västra Götaland.
Reaktioners riktning och hastighet
Diskdesinfektorn. Kent Karlsson Plandent Instrumentekniker KaVo Servicetekniker, Lab, unit, rtg mm KaVo Kundtjänst, tekniskafrågor, beställningar mm.
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Krav inom Sterilteknisk verksamhet
Matförgiftningar Syftet
Mindre kirurgiska ingrepp
Ultraljudsbad!.
Förebyggande arbete för att minska risken för smittspridning
Hur bevara renhetsgrader av lagrat material?
Fuktsäkerhet Byggregler och fuktskador Olle Åberg.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
5x5 saker era kollegor behöver veta om vårdhygien
Praktisk handledning, mekanisk rengöring och kemisk desinfektion i kommunal vård och omsorg Desinfektion innebär att föremål eller ytor behandlas så att.
HYGIENKONFERENS VÅREN 2019
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Presentationens avskrift:

Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer 1 Rengöring och desinfektion ISBN 978-91-979918-4-1

Desinfektionsprocessen Utgörs av TVÅ steg: - Rengöring - Desinfektion Bild 2

Definitioner av renhetsgrader Rent Uppnås genom en process, som avlägsnar främmande material (ex. smuts, organiskt material) från föremål eller hud Höggradigt rent Uppnås genom en desinfektionsprocess, som minskar antalet patogena mikroorganismer, inte nödvändigtvis sporer, från föremål eller hud, till en nivå som inte är skadlig för hälsan Sterilt Uppnås genom sterilisering, som avdödar alla mikroorganismer, även sporer Bild 3

Riskgruppering av medicintekniska produkter med hänsyn till infektionsrisk Låg risk Kontakt med normal eller intakt hud Rengöring och torkning oftast tillräckligt Medelstor risk Kontakt med slemhinna eller skadad hud Rengöring följd av desinfektion och torkning oftast tillräcklig Hög risk Penetrering av steril vävnad Rengöring, desinfektion och sterilisation krävs Bild 4

Det är ytan som desinfekteras Utrustningen är programmerad med standardiserad temperatur och tid under desinfektionsfasen A0-värdet t.ex. 90 °C i 60 sekunder, är baserat på reduktionsnivå för rengjorda ytor Bild 5

Är det inte rent, kommer det inte att kunna desinfekteras Utan föregående rengöring finns risken att desinfektionen inte lyckas Före desinfektion Efter desinfektion Bild 6

Viktiga förutsättningar för godkänd rengöring Mekanisk funktion Temperatur Processkemikalie Vattenmängd/ vattenkvalitet – tryck Kontakttid Eftersträva en bra balans mellan dessa faktorer För att uppnå ett bra rengöringsresultat krävs en bra balans mellan mekanisk funktion, temperatur på vatten, kemiska medel och vattentryck och inte minst kontakttid. Naturligtvis måste den mekaniska funtionen vara bra, men minst lika viktigt är att diskmedel doseras i en mängd och vid en temperatur som är optimal. Det är diskmedel som löser upp smutsen och får detta inte verka in på smutsen som är avsett, kommer inte godset att bli rent. Olika diskmedel doseras olika .Det är viktigt att ha bra kontakt med diskmedelsleverantören. Vatten måste finnas I till räcklig mängd, dels för att skölja relativt löst sittande smuts , men också för att transportera diskmedel. Kvaliten av vatten kan också vara avgörande för resultatet. Allt vatten innehåller mineraler, joner och humus. Detta sätter sig på ytor och kan ge som resultat att utrustning och instument kan upplevas som missfärgade och “smutsiga”. För att sanera rätt måste man ta reda på vad missfärningen består av. Man kan arbeta med behandlat vatten, avjoniserat eller destillerat , för att minska ev efterarbete av det slag som sanering innebär. Bild 7

Sinner´s cirkel Om något av fälten minskas måste ett annat ökas Sinner´s cirkel Om något av fälten minskas måste ett annat ökas. Cirkeln måste alltid förbli hel. Bild 8

Förutsättningar för bra rengöringsresultat Bra vattenflöde och kvalitet Inte för lång intorkningstid Rätt programval Rätt kemikalieval Godset rätt placerat Maskinen ej överlastad Bra underhåll Ibland händer det att godset inte blir rent. Man måste försäkra sig om att vattenflödet är bra. Att hålen I diskarmarna eller injektorrören inte är igensatta. Ettbra sätt att undvika detta är att regelbundet rengöra sin bottensil. All smuts som lyckas passera silen kommer att ta sig genom cirkulationspumpen in i kammaren och ev sätta sig diskarms hålen eller injektorrören. Ventiler måste också vara rena Tänk på att alltid kontrollera att rätt program är valt. Kollegan före dig kanske körde en kortp program som var tillräckligt för den processen. Diskmedelsdosering och mängd måste kontrolleras. Tänk på att aldrig överlasta maskinen eller placera godset på felaktigt sätt. Vattnet måste få en chans att fram till ytan. Om maskinen är överlastad kommer godset att täcka ytor som då inte blir rena. Med jämna mellanrum skall service göra för att kontroller att maskinens funktion är utan anmärkning,Då räcker det inte med att kontrollera temperaturen. Bild 9

Definition för desinfektion Desinfektion definieras som: - en reduktion av mikroorganismer till en nivå som inte innebär risk för smitta eller överföring av smitta Bild 10

Vid 90°C i en diskdesinfektor är avdödningstiden 60 sekunder. A0-VÄRDE A0 är baserat på temperatur och tid “Time reference in seconds to reach a specified disinfectio efficacy at 80 °C” Vid 90°C i en diskdesinfektor är avdödningstiden 60 sekunder. (T-80)/z t = vald tid i sekunder T = temperatur i ºC A0 = A-värde när z är 10 ºC A0= ∑ 10 t Bild 11

Desinfektionsparametrar - tid i relation till temperatur A0 = 600 Bild 12

Vad avdödas under desinfektionsprocessen? Desinfektion avdödar: Bakterier Virus Mikroskopiska svampar Mikroskopiska alger Protozoer Desinfektion avdödar/inaktiverar inte: Bakteriella sporer Endotoxiner Vid desinfektion avdödas bakterier. Virus, svampar och alger. Redan vid 40-45 C börjar bakterien att påverkas, genom att cytoplasman koagulerar. Vissa bakterier avdödas redan vid 60 C, medan andra inte dör förran vid 90 C. En del bakterier har som försvarsmekanism förmåga att bilda sporer eller toxiner. När grampositiva stavar bildar sporer tömmer dom sig på cytoplasma och producerar en hård ogenomsläpplig vägg runt sin kärna. I detta tillstånd kan den överleva i 100 tals år och kan väckas till liv igen, när den placeras i en gynnsam miljö. Sporer påverkas inte av 90 gradig värme och inte av alkohol. För att tränga genom väggen behövs högre temperatur, exv ångsterilisation. Vissa mikroorganismer bildar efter sin död toxiner eller enzymer, för att kunna förstärka sin virulens. Dessa påverkas inte heller av 90 grader. Prioner, den outvecklade protein, som bl a orsakar Creutzfeldt Jacobs Disease Vet man ännu relativt lite om. Olika studier visar olika resultat, men den allmänna uppfattning idag bland forksare är satt rekommendera att allt använd gods bränns. Det finns program i autoklaver för avdödande av prioner, men en del studier har visat att prioner kan överleva detta. Man kan därför se sterilprocessen som en transportsäkran för personal, under transporten till förbränning. Bild 13

Desinfektionsmetoder Termisk (Värme) desinfektion Kemisk desinfektion Det finns två olika metoder att desinfektera. Dels med värme och dels med kemiska medel Bild 14

Termisk desinfektion Fuktig värme i form av: - ånga eller vatten effektiv snabb kontrollerbar bäst ur miljösynpunkt mest ekonomisk Rekommenderas i SS-EN/ISO 15883-1 Värmedesinfektion är det som rekommenderas om detta är möjligt. Varmt vatten eller ånga har föredelar med att den är effektiv och snabb. Desinfektionstiden är 60 sek vid 90 grader. Den är lätt att kontrollera och är bäst ur mijösynpunkt och den är billigast. Vi använder ju vatten som i de flesta änder är billigare än de kemiska medel som finns på marknaden . Bild 15

Kemisk desinfektion Alkoholer – hud och ytor Jod - hud Klorföreningar - vatten och ytor Klorhexidin - hud Aldehyder, Persyror – värmekänsliga instrument Bild 16