Mat.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Tipspromenad om mat och klimat
Betyg och bedömning.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Tips när du planerar måltider
av kött på klimatförändringarna
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Hur mycket mat behöver du?
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Sammanfattning mat och hälsa
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Mat.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Miljövän naturligtvis
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad finns i maten?.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Energigivande näringsämnen
Exempel på elevsvar uppgift 1
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Träningslära ÅK8.
Hem- och konsumentkunskap ht 15
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Energi Åk
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Eveliina, Eric, Sebastian
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Måndag: Ugnsgratinerad falukorv serveras potatismos
Meny vecka 22 Måndag: Kyckling gryta serveras med bulgur
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Produktion, handel och transport
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Presentationens avskrift:

Mat

Punkter vi tar upp om maten Ekologisk mat Närproducerat Vegetarisk mat Lista över matens koldioxidutsläpp. Våra förslag till en mer energisparande matsal.

Ekologisk mat Ekologisk mat innebär i korthet att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används vid odlingen. Till exempel nötkött och mjölk som är ekologisk kräver att korna ska få vara ute och äta ekologiskt foder, och inga genmodifierade organismer (GMO)

Varför är ekologisk mat energisparande? Tillverkning av bekämpningsmedel och konstgödsel är mycket energikrävande. Kött från kravmärkta kor äter bara foder från den egna gården, istället för importerat konstfoder som det går åt mycket energi åt att göra och frakta.

Fördelar Nackdelar Det finns ett stort urval av ekologisk mat. Energisparande. Inga kemikalier. Nackdelar Dyrare

Närproducerat Närproducerad mat har inte stora koldioxidutsläpp, eftersom transporterna blir kortare. Det är miljövänligare än om det skulle fraktas från t.ex. andra länder. Om fordonen som fraktar maten går på biobränslen sparas ännu mer energi.

Vegetariskt Vegetariskt är energisparande eftersom vegetarisk mat ligger lägre i näringskedjan.

Lista över matprodukter i kg och deras koldioxidutsläpp 11 6,9 3,9 3,1 2,2 0,96 0,59 0,45 0,40 Tropisk frukt Kokt nötkött Fläsk Kyckling Grönsaker Pasta Ris Mjölk Kokt potatis

Muntligt till bilden före Av listan kan vi komma till slutsatsen att vi borde äta mindre av vissa produkter och mer av andra för att spara energi. T.ex. Nötkött kan ofta bytas ut mot kyckling. Ris och potatis tar lite energi att producera och därför kan vi äta mycket av de produkterna. Istället för att köpa tropisk frukt, såsom apelsiner, kan man köpa in närproducerade äpplen och då sparas stora mängder energi.

Våra förslag till energisnål mat En kombination av närproducerad, ekologisk och vegetarisk mat skulle resultera i så lite utsläpp som möjligt angående maten. Man bör undvika för stor konsumtion av: utlandsproducerad mat, icke-ekologisk mat och animalisk mat.

Av: Line och Sandis