Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Advertisements

Varför finansiell samordning?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Samordnad individuell plan
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
(Underlaget till dessa bilder är hämtade från OH- bilder från regeringskansliet, socialdepartementet) Finansiell samordning inom rehabiliterings-området.
Nätverkskonferens för samordningsförbunden, Karlstad 17 april 2012 Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans gemensamma uppdrag att stödja den enskildes.
Folktandvården Norrland
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Försäkringskassans roll i samverkan
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Korta fakta om Skellefteå!
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Samordningsförbundet
Från webbenkät till internat. Webb enkät om förslag på mått -Cirka 250 sakkunniga ombads svara -Öppen att besvara mellan 3 okt och 5 nov -Sammanlagt inkom.
Finansiell samordning Trollhättan 20 februari 2015.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
SAMVERKAN För att bygga upp en stabil och varaktig samverkan krävs ett strukturerat och systematiskt arbetssätt. En metod kan vara att arbeta utifrån en.
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
”Må bra – prestera bättre” - med Tuba som ditt verktyg Anita Kihlman, Tuba AB 2010.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Varför Samverkan? Många med offentlig försörjning Problemen kräver helhetslösningar myndigheten äger del- lösningar Nya behov – integration.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Samverkan är inte ett tillstånd som går att uppnå vid ett givet tillfälle utan en ständigt levande process som varje dag måste erövras, etableras och ständigt.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Fråga Delegationen Webbinarium 3 november Dagens program Inledning Samarbete Mål Budget Frågestund.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Trygghetsteamet Övergripande målsättning Äldreomsorgen ska sträva efter att lyfta fram och aktivt arbeta med det friska hos de äldre. Genom rehabilitering.
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Operativ personal från:
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Fokus Yrkesutbildning VO
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inkluderande Rehabilitering
Personliga ombud Kronoberg
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?

Medverkande parter En försäkringskassa En arbetsförmedling Ett landsting En eller flera kommuner eller kommundelar Alla fyra måste vara med

Målgrupp Yrkesverksam befolkning i åldrarna 18 – 64 år som är i behov av sam- ordnade rehabiliteringsinsatser för att uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete. Cirka 5 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Varför finansiell samordning Individers behov av rehabilitering tillgodoses inte Samhällets resurser används inte kostnadseffektivt

Vad är orsaken ? Rehabiliteringsansvaret är uppdelat på flera aktörer Oklart ansvar Gemensamma metoder saknas Olika mål för myndigheterna Informationsbrister mellan myndigheter Ekonomiska incitament saknas

Vad behövs? Förbättrat samarbete mellan olika verksamheter och därigenom bättre tillgodose enskilda människors behov av rehabilitering Ett samlat eller sammanhållet ansvar för de insatser som behövs utifrån individens behov En struktur för samarbete, samverkan och samordning

Motiv och syfte Finansiell samordning mellan olika aktörer inom rehabiliteringsområdet ska underlätta en effektiv resurs- användning. De samordnade resurserna ska användas för insatser som syftar till att den enskilde ska uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvs- arbete.

Samordningsförbundets styrelse Skall kunna anlägga en helhetssyn på de frågor samordningsförbundet har att ta ställning till. Skall ha förmåga att höja sig över ett sektoriserat tankesätt och se till de syften och motiv som ligger bakom den finansiella samordningen.

Samordningsförbundets uppgifter - Besluta om hur tillgängliga medel skall användas - Besluta om mål och riktlinjer - Finansiera de rehabiliteringsinsatser som de samverkande parterna tillhandahåller - Stödja samarbetet mellan parterna - Svara för uppföljning och utvärdering - Upprätta budget och årsredovisning Ej fatta beslut som avser myndighetsutövning.

Insatser Finansiering av insatser inom de samverkande parternas samlade ansvarsområde med syfte att återställa eller öka den enskildes funktions- och arbetsförmåga. Viktigt att även förebyggande åtgärder kan komma till stånd inom ramen för den finansiell samordning

Samverkansparternas uppgifter Beslutar om insatser till enskilda personer. Samverkansparterna behåller sitt rehabiliteringsansvar för den enskilde. Myndighetsutövningen ligger kvar på respektive part.

VÄRDEGRUND Alla rehabiliteringsinsatser skall utgå från den enskilde Norrköpingsbons behov och förmåga Den enskilde Norrköpingsbons aktiva medverkan i sin egen rehabiliteringsprocess skall alltid eftersträvas Alla insatser skall anpassas till kvinnors och mäns förmåga och förutsättningar Samtliga rehabiliteringsinsatser skall syfta till att den enskildes förmåga till förvärvsarbete direkt eller indirekt stärks

Förväntade effekter och vinster Individperspektiv - förbättrad hälsa och livskvalitet De samverkande parterna - finna snabbare och effektivare lösningar för individen, vilket förväntas leda till minskade kostnader Samhällsperspektiv - största vinsterna förväntas uppstå genom att individen kommer ut på arbetsmarknaden