Medlemsmöte BeBo, Malmö 13-14 september 2012 Maria Malmkvist.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nyhetsbrev Nr 4, 23 Augusti Nyhetsbrevet ges ut av Innovation Norrbotten AB org.nr: Ansvarig.
Advertisements

AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Sätt snurr på framtidens idéer •Energy Spin-Off Contest är tävlingen som söker framtidens idéer för energieffektiva och mer uthålliga energilösningar.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Energiledningssystem
Hur nå ut till företag ? Fred Nordström.
Stöd för analys och förbättring
Kommunikationsplan Förslag
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Ver 1.0 Välkommen till Från kurs – klubb Planering – Rekrytering – Kurs Bosön Kursledare Thomas Larsson.
Den nationella ungdomspolitiken
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
Energislöseri?.
Goda råd är inte dyra! – gratisverktyg i miljöarbetet! Lilliehorn konsult.
EPC - ENERGI OCH MILJÖ PROFESSIONELLA PROJEKT. ATT NYTTJA POTENTIALEN FÖR ATT LÖSA BEHOVEN & UTMANINGARNA nyckeltal tid
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Svenskt Friluftsliv har till uppgift att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet Stärka friluftsorganisationernas långsiktiga.
BHV studie om prevention av lägesbetingad skallasymmetri
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
RR – avslutade projekt Herrgårdsgatan, Vidingehem efter etapp 1
Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande
Energiråd för företag “Vi hade ingen aning att det gick så mycket energi till belysningen. Den investering vi gjorde i ny modern belysning betalade sig.
Energikollen lantbruk 9-10 maj 2012 Inledning & avslutning Pernilla Kvarmo.
i kommuner, landsting/regioner
Teknikupphandling Börje Nord En teknikupphandling är en anbudsprocess som ska stimulera och skynda på utveckling och användning av effektivare teknik.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Valberedningen Ordförandeseminarium 2014
Energiledningssystem - Arbeta systematiskt och strukturerat med energi.
Varför energieffektivisering?
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och leveransadress: Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm Telefon växel: E-post:
Europeiska regionalfonden Medborgarbudget. Varför medborgarbudget? För att öka medborgarnas möjlighet till inflytande över budget och resurser Vilka har.
Utvärdering + uppföljning = resultat
Affärsmodeller och metoder för energieffektivisering Rickard Waern, projektledare.
► Energifrågan är prioriterad ► ”Alla” vet vad som borde göras ► Det mesta är känt beträffande åtgärderna ► Åtgärderna är ofta lönsamma Men mycket litet.
Öppen diskussion angående stöd för PDL Av: Thomas Engdahl.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
VÄLKOMNA Deltagare Thomas Hvitfeldt, Ytterman Projekt AB
Hållbara Ålidhem- ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling Goda exempel inom affärsdriven miljöutveckling AC-lst Jörgen Carlsson Umeå.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Motions- och Idrottskadeenhet
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Sveriges smartaste renoveringsprojekt – en lägesrapportering Halvering av energianvändningen i flerbostadshus.
Byggherrarna stärker byggherrerollen. Medlemmar  Föreningen startades 1964  ca 140 medlemmar Allmännyttiga bostadsbolag Fastighetsbolag Industri och.
Energieffektivisering i fastigheter Mål i budgeten Preliminär nulägesanalys; vad har gjorts och av vem Energiingenjör som projektledare Handlingsplan Inte.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Landsbygdsstrategin och Landsbygdssäkring Christina Nordin Landsbygdsdepartementet Sjöbo 15 oktober 2012.
Projektplanering Näranollenergibyggnader
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Planeringsdagar 24 – 25 februari 2014
Strategi för minskad energianvändning i nya byggnader och vid ombyggnation Information MSN, 13 okt 2010 Anna Green, Miljöenheten Energieffektivt byggande.
Vi använder mer och mer energi… …och det påverkar vårt klimat och vår jord.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
Gemensamt kartstöd för Blåljus Det kan bli verklighet ! Hitta rätt!
REPET - ett projekt inom SPF-distriktet Blekinge Projektet fortsätter nu med fördjupning Ersättningen heter UTVECKLINGSGRUPP.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Genomgång av projekt och stöd för energieffektivisering av skånska företag Niklas Hansson, 19 september
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Ekonomiska stöd för energieffektivisering från Energimyndigheten
Lundens måltidsprojekt
Transportprojekt hemvården Uppsala
Laget runt – definitionen av nyckeltalen Resultatdiskussion
Nätverk för energieffektivisering (EEnet)
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Presentationens avskrift:

Medlemsmöte BeBo, Malmö september 2012 Maria Malmkvist

Demonstrationsplattform  Början på Energimyndighetens strävan mot 100 demonstrationsprojekt  Led i att öka antalet demonstrationsprojekt  Öka kunskapen både internt och externt  Mål 25 nya förstudier - Rekorderlig Renovering  Besöka företag runt om i Sverige under hösten  Fyra personer som har delat upp Sverige  Till det kommer en informationskampanj

Dagordning  Vad har hänt sedan förra mötet?  Lärdomar  Vad händer framöver?

Tre frågeställningar från förra mötet  Fler förslag på hur vi ska nå ut till företagen?  Vad behöver företagen för stöd och hjälp för att komma igång?  Vad är det viktigaste budskapet till företagen?

Massor med input från er  Det är svårt att genomföra projekt eftersom de ofta inte är lönsamma. Därför är det viktigt att visa på resultat från lönsamhetsprojektet och hur ekonomin ser ut i RR-projekten.  Det bör vara konkret vilka åttagande som förväntas av företaget  Man bör presentera resurspoolen med kompetenser.  Det handlar om fler aspekter än kWh dvs. kr och CO2  Boendekomfort är ett mervärde.  Att komma i kontakt med andra som har gjort åtgärder är viktigt.  Dörrknackarna bör läsa på fjärrvärme- och eltaxekonstruktion innan besök för att veta vilka åtgärder som kan vara lönsamma.  Bättre kompetensstöd i tidiga delar av byggnationen. Beställaren behöver kvalitetssäkring för att inte felaktiga ekonomiska bedömningar eller felaktiga tekniska åtgärder ska göras. BeBo och Energimyndigheten är viktigt och man bör trycka på kvalitet, och att BeBo inte har någon ekonomisk vinning  Skulle kunna bjuda in gäster från andra bostadsföretag och vara med på möten för att de ska inspireras  Bostadsföretagen kan bjuda in sina grannar för att titta på åtgärder som de genomfört.  Det är viktigt att rapporterna finns, är professionella och utvärderade av utomstående part för att ge status. Utvärderingen ska ha gjorts av samma externa person med spetskompetens.  BeBo är ett bra forum för att få en bra bild om vilka lagar och krav som är på väg, bl.a. genom Thomas J, Boverket, och Tomas B, Energimyndigheten.  Vad har gått bra och vad har inte gått bra är en bra kunskap att ha med sig.  Kopparstaden: Bör ha en ”karta” över hur mycket man kan energieffektiva i varje typ av hus.  Landskronahem: 10 st hustyper med olika typer.

Vad har hänt sedan förra gången?  Projektgrupp komplett: Bengt Linné, Bengt Dahlgren AB, västra Sverige Fred Nordström, Norrbottens energikontor, norra Sverige Christina Andersson, WSP, södra Sverige Maria Malmkvist, WSP, mellersta Sverige Göran Werner, WSP Mats Björs, Byggherrarna Monika Martinsson, Byggherrarna

Fortsättning Vad har hänt..  Två förslag på beslut till BeBo:s styrelse är framtagna  Mall för förstudie samt checklista på gång  Fem besök är genomförda: Förvaltaren, Urban Holm , besöktes av Göran Werner, hWSP Mimer, Per Widerstedt och Mikael Söderberg, , besöktes av Tomas Berggren, Energimyndigheten, Mats Björs, Byggherrarna Sverige AB och Maria Malmkvist, WSP BRF Lingonet, Drakenberg, Per Landqvist, , besöktes av Göran Werner, WSP Huge Fastigheter, Åsa Hedenberg, Mikael Alfredsson, Lars Heinonen, , besöktes av Mats Björs, Byggherrarna Sverige AB och Maria Malmkvist, WSP Trianon, Olof Andersson, , besöktes av Christina Andersson, WSP.

Forts Vad har hänt…  Förslag på avtal mellan Byggherrarna och fastighetsägarna på gång  Artikel till Energi och miljö  Presenterat på BeBo:s lönsamhetsseminarie och på Fastighetsbranschens energidag  Möte med Fastighetsägarföreningen och SABO

Annons Inbjudan

Lärdomar  NI är SUPERVIKTIGA!  Ingången till företag – namn och hänvisning till er då kontakt tas med företag  Stort intresse!! Mycket roligt!!  Många företag har höga ambitioner, stämmer väl in med deras planer  Ryktesspridning bra kommunikationsväg….hjälp till att sprida informationen

 Beslut av BeBo:s styrelse den 20 september  Kör igång på bred front över hela Sverige  Frukostseminarier  Prata på olika konferenser  Fortsätta med informationsinsatser Vad händer nu?

Dagordning  Vad är Beställargruppen Bostäder, BeBo?  Vad gör BeBo?  Vad erbjuder BeBo dig?

 Förstudie i enlighet med Rekorderlig Renovering -förslag på åtgärder som bidrar till en halverad energianvändning.  Relevanta mätvärden för nuläget för att sedan kunna utvärdera resultatet av projektet efter åtgärderna är genomförda.  Rapportera resultatet av förstudien i särskilt framtagen mall.  Tillhandahåller förstudierapporten för informationsspridning.  kr Åtagande och erbjudande

 Anmäl intresse att delta till eller till  Tecknar en avsiktsförklaring  Genomför förstudien  Beroende på resultatet – gå vidare i steg 2 och 3 Hur går man vidare?

 Företaget genomför renoveringen  Inga bidrag för faktiskt genomförande  BeBo tillhandahåller kompetensstöd genom en resurspool  Bidrag för mätning, stöd vid idrifttagning, utvärdering och uppföljning. Steg 2 och 3

TACK för uppmärksamheten!