ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
NKI September 2010 Landstingsservice Kost AB Enkät resultat – Hur smakar maten? Över 500 patienter svarade! Mycket hög svarsfrekvens.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Bör följas varje vecka.  En viktreduktion på 10 % eller mer bör signaleras till vårdpersonal, även om personen fortfarande har viss övervikt. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

Hur ofta är du illamående, kräks du? JaNej Är portionerna lika stora, kan du äta allting..? JaNej Viktnedgång senaste tiden.. JaNej 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Energi 30 kcal / kg kroppsvikt(Ibland behövs mera)  Protein 1g / kg kroppsvikt 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

Köttig korv t ex prinskorv10 g protein/ 100g Kycklingbröst25g/ 100g Lasagne5g/ 100g Glass4g/ 100g Pannkaka7g/ 100g Lammstek24g/ 100g 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Liten energi- och proteinrik portion.  Stor andel proteinrika livsmedel.  10g protein/100g eller mer i något av livsmedlen som erbjuds på tallriken.  Variation av protein innehållande livsmedel är troligen fördelaktigt. D v s att kombinera t ex kött/fisk med spannmål, bönor och eller mjölkprodukter.  Låt inte fett ersätta protein.  Kall mat luktar mindre 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Sämre läkning/uppbyggnad.  Trötthet.  Muskelnedbrytning.  Sämre syresättning i perifer vävnad eftersom att proteinerna är ”bärare”, hemoglobin bär syremolekylerna.  Menstruationsbortfall(i förekommande fall).  Brist på enzymer(kemiska reagenter) i kroppen.  Försämrat immunförvar. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Njursvikt utan dialys 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Hög energinivå.  Innehåller protein ungefär såsom pannkaka(7g/100g).  Vilken sorts fett..? Största delen fett i tårtan är – mättat. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Transfetter och mättat fett bör totalt begränsas till 10 E%  Enkelomättat fett; E%  Fleromättat fett; 5-10 E% (Kolhydrater E%, Protein10-20 E% enl. SNR) 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Kan stärka immunförsvaret mot övre luftvägsinfekt(UVI).  Finns tex i nötkött, mjölk, skaldjur, frön och nötter mm 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

Vilka ska man välja? Är det viktigast att de smakar gott i paketet eller kan det vara bättre att planera för vad patienten måste ha för sort(t ex protein och energirik sort) och sedan fundera över hur patienten kan inta den t ex iblandad i filen, med is eller blandad med smoothie?

 Klara näringsdrycker, sk saft tillägg används med fördel vid illamående.  När illamåendet minskar mellan behandlingar kan man med fördel använda ”lite kraftigare” näringsdrycker(och mat) såsom proteinrika och energi rika för att ladda upp inför nästa behandling.  Energimoduler såsom tex Calogen kan användas men man ska komma ihåg att dessa inte innehåller några andra näringsämnen bara fett(olja). 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

Hygien  Handhygien är viktigt.  Värm alla delarna av portionen, även grönsakerna om infektionskänsligheten är hög. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

Kan ha en positiv effekt på inflammation, men ökar också blödningsrisken

Probiotica  Kan förbättra immunförsvaret Grönt te  Har använts bl a i många Asiatiska länder under lång tid för att stärka immunsförsvaret 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Kall mat  Klara näringsdrycker  Soppor  Många små måltider  Ev vätskeersättning  (USA) Ingefära, mentol, seaband 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Mjuk mat  Minska salt och kryddor  Ordentligt med vätska 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Utförda eller planerade åtgärder, allt ska journal föras och medfölja patienten till nästa vårdgivare.  Plan inför hemgång är viktig. Förskrivna näringsdrycker i hemmet och/eller matlådor och/eller samtal med dietist.  Att ge hopp; att det kommer att bli lättare att äta, då en kvarstående aptitstörning/smakpåverkan även efter behandlingarnas avslutande kan vara mycket frustrerande- men den brukar vara övergående. 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka

 Protein och energirikkost vid hematologisk sjukdom.. här har grönsakerna en underordnad betydelse..(åtminstone om man är på väg att gå ner i vikt)  ”Kraftig mat” med både kött eller fisk och mjölkprodukter  Många små måltider  Varierade mellanmål, både salta och söta  Ge hopp om förbättring av aptit 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka