Hovstaskolans styrdokument

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Advertisements

Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Den nya skollagen.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Skola 2011 Lgr11 - genomförandeprocess
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Den svenska förskolan.
Välkommen till Vikenskolan
Skolstartspaketet Stats: snabbare, per år, pojke/flicka App för U
Nordmarks skola Tage Nordkvist Rektor
Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan,
Ulla Forsberg Marco Suares Fårdala skola, Tyresö kommun
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
Teoretiska perspektiv på bedömning
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Välkomna.
Omdömen, bedömning och betyg
Borlänge 13 maj 2014.
Lokal pedagogisk planering
Planering.
Mål att uppnå och nationella prov för årskurs tre
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Departementspromemoria:
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Hej och välkomna!.
Nya utvecklingssamtal
Lokal Pedagogisk Planering
Sundsbroskolans IUP Individuell utvecklingsplan
Skolan är till för ditt barn - Om den nya läroplanen och den nya skollagen för dig som har barn i sameskolan.
Skolan är till för ditt barn
Elevens Val § SKOLLAGEN SÄGER:
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Individuella utvecklingsplaner ska: - vara ett stöd för elevens lärande - innehålla omdömen om elevernas kunskapsutveckling - innehålla en planering av.
Vad styr skolan, förskolan och fritidshemmet
Den individuella utvecklingsplanen
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Läroplansträff fritidshem
Välkomna till föräldramöte Skarpnäcksskolan år 5
Välkomna till Edboskolan
Individuella Utvecklingsplaner på Stordammen
IUP INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANER.
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Bedömning - Skolan har ett kunskapsuppdrag som bedömningen ska relateras till - Kunskapssynen uttrycks i styrdokumenten – läroplanen, Lgr 11.
Betyg årskurs 6.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Lokal pedagogisk planering
© Steve Wretman & Helena Moreau
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
Arbetet i Munkedal Vad har vi gjort? Arbete med betyg och bedömningsfrågor i samarbete med V8- kommunerna. ”Röda tråden”-träffar terminsvis, sv – ma –
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Lärmöte IT-stöd för Processer Resultatredovisning.
Välkomna till mitt utvecklingssamtal
Klagshamns rektorsområde
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Presentationens avskrift:

Hovstaskolans styrdokument

Lagar och skolplaner Nationella: Skollag och läroplan för skola och fritidshem. Kommunala: Örebro Kommuns skolplan Lokala: Hovstaskolans verksamhetsplan

Nationell läroplan Lpo 94 En av riksdagen nationellt fastställd läroplan som anger skolans och fritidshemmens värdegrund och grundläggande mål och riktlinjer. Den är gemensam för grundskolan, friskolan, sameskolan och den obligatoriska särskolan.

Kvalitet i fritidshem 2007 Bilaga till Lpo-94 med allmänna råd om kvaliteten och målsättningar i fritidshemmen.

Örebro kommuns skolplan 2008-2011 En kommunal fastställd skolplan som visar hur kommunens skolor ska organiseras och utvecklas. Skolplanen bygger på den nationella läroplanen.

Hovstaskolans verksamhetsplan En verksamhetsplan finns på varje enskild skola. Den är en anpassning av läroplanens, kursplanernas och skolplanens innehåll till skolans organisation, arbetssätt och lokala förhållanden.

Nationella kursplaner och betygskriterier

Nationella kursplaner och betygskriterier Kursplanerna beskriver de olika ämnena och deras syfte och roll i utbildningen. Kursplanerna beskriver de mål eleverna ska ha uppnått i det tredje, femte och nionde skolåret samt de mål eleverna strävar mot.

Nationella kursplaner och betygskriterier I varje ämnes kursplan finns två olika slags mål: Mål att sträva mot Mål att uppnå

Nationella kursplaner och betygskriterier Mål att sträva mot Dessa mål utgör det främsta underlaget för planeringen av undervisningen och sätter inte någon gräns för elevens kunskapsutveckling.

Nationella kursplaner och betygskriterier Exempel på strävansmål: Matematik Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven: - utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.

Nationella kursplaner och betygskriterier Mål att uppnå Anger den miniminivå av kunskaper som alla elever skall uppnå det tredje, femte respektive nionde skolåret.

Nationella kursplaner och betygskriterier Exempel på uppnåendemål: Matematik Eleven skall i slutet av femte skolåret: - förstå och kunna använda addition, subtraktion, multiplikation och division samt kunna upptäcka talmönster och bestämma obekanta tal i enkla formler.

Hovstaskolans lokala kursplaner Idrott och hälsa Musik SVAS Svenska Matematik NO Engelska SO Trä- och metallslöjd Hemkunskap Bild Textilslöjd

Hovstaskolans lokala kursplaner De lokala kursplanerna är mer detaljerade än de nationella. De förtydligar hur vi på Hovstaskolan tillämpar och arbetar efter de nationella kursplanerna. De lokala kursplanerna bildar tillsammans med de nationella grunden till arbetet med IUP.

IUP och skriftliga omdömen Varje elev i svenska skolsystemet har rätt till en egen Individuell utvecklingsplan, IUP. De lokala kursplanerna ligger till grund för ett stegmaterial med just namnet IUP - dessa används för att finna just det steg eleven befinner sig på i sin kunskapsutveckling. Dessa stegindelningar finns i matematik, svenska, engelska och social utveckling. Stegmaterialet är lättare för eleverna att förstå än kursplaner och läroplaner.

IUP och skriftliga omdömen I stegmaterialet gör eleven en egen bedömning när de anser sig nått målet. Pedagogen gör sin bedömning.

IUP och skriftliga omdömen Till varje steg finns en förklaring till vad som krävs för att nå varje delmål på steget.

IUP och skriftliga omdömen Skiftliga omdömen skrivs utifrån var eleven befinner sig i stegmaterialet. I omdömet ingår även resultat från diagnoser, nationella prov samt lärarens bedömning av elevens kunskapsnivå.