Energikällor.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Fossila bränslen och växthuseffekten
Vill du bli ett energigeni?
Energiomvandlingar, energislag och energikällor
Vad är orsaken till problemet?
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Klimatförändringar.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
Meteorologi Läran om vädret.
MILJÖ.
vanliga bilar vs miljöbilar
Vår hållbara skola.
Energiteknik Teknik direkt s
Kolets kretslopp.
Hållbar utveckling.
Natt på jorden.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur fångas energi?.
Olika energiformer Energiprincipen
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Energiförsörjning.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Växthuseffekten Försurning Övergödning
Vind, vatten och jord
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Tema: Hållbar utveckling
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Energiteknik Teknik direkt s
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Luft Repetition.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Jordens energibalans.
Kolets kretslopp.
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Hållbar utveckling.
Naturresurser En resurs från naturen som vi kan använda oss av.
Vad minns du från förra lektionen?
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Energi Åk
När man talar om att någonting har försurats menar man att det har fått ett för lågt pH-värde. När någonting har försurats i naturen beror det på att.
Icke förnybara energikällor Föreläsning nr 3 Sid
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
1700-tal Industriella revolutionen kom med industrier, folk flytta från landsbygd till stad.
Miljö kemi.
Miljö Ekonomiska Sociala
Syns inte men finns ändå
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.

Klimat och miljö.
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Energikällor

Diskutera 2 & 2 Vad behöver samhället energi till? Bl.a.: sätta fordon i rörelse, få maskiner att fungera, värme till husen mm. Vilka olika energikällor finns det?

De energikällor som vi använder kan delas upp i 3 grupper Icke förnybara Olja- fossilt bränsle Naturgas -fossilt bränsle Torv-fossilt bränsle Kol – fossilt bränsle Kärnkraft (uran) Förnybara Vindkraft Vattenkraft Solenergi Geotermisk energi Betingat förnybara Biomassa från t.ex. energiskog Ved

Icke förnybara enegikällor Fossila bränslen: Olja, Naturgas, kol & torv Icke fossila bränslen: Kärnbränsle, d.v.s. uran

Fossila bränslen Latinets fossum- ”uppgrävt” Bildades för miljoner år sedan av döda växt- och djurdelar. Dog, bröts ned & blev liggande på bottnen av hav och insjöar. Täcktes av bl.a.sand och grus. Trycket ökade och temperaturen steg. Förkolnade och band denna energi

OLJA Mångsidig råvara, kan bli gas, plast och bensin Räcker inte länge till, kanske 40 år Vid förbränning bildas ämnen som svaveloxid & koldioxid som bidrar till växthuseffekten & försurning Oljan: Det var först under 1800-talet, i och med den industriella revolutionens framfart, som en ökad efterfrågan för ett billigt, rent och praktiskt användbart bränsle uppstod. När en kanadensisk fysiker och geolog vid namn James Young uppfann fotogen 1852, främst för användning som bränsle i lampor, skapades den första riktiga oljeprodukten med potential för massförsäljning. Följaktligen ledde fotogenupptäckten till att man började borra efter råolja eftersom öppna källor eller så kallade "yt-källor" inte räckte långt, man ville åt de stora källorna. Den första lyckade borrningen ägde rum i Tyskland under 1850-talet. Det var dock först när Edwin Drake hittade en oljekälla i Oil Creek, Pennsylvania, USA, som fotogen började sälja till den stora massan. Under samma decennium kom man fram till en rad produkter som kunde skapas av råolja, varav bensin är den mest använda idag.

Naturgas- ofta ihop med olja Frigör koldioxid & metan som bidrar till försurning & växthuseffekten, men bara hälften så mkt som oljan! Råvaran tar slut inom överskådlig framtid, ca 70 år Naturgasen: Redan på 900-talet före Kristus, i Kina, lärde man sig att använda gasen som sipprade fram ur marken, främst till enkla lampor. Gasen transporterades från källan till lampan med hjälp av bamburör, förmodligen ett tämligen riskabelt system. När industrisamhället utvecklades i slutet av 1700-talet fick gasen stå tillbaka för såväl kol som olja, vilka är enklare att transportera och lagra. Det var först en bra bit in på 1900-talet som någon började prospektera efter naturgas, i Europa först på 1960-talet. Introducerades i Sverige först 1985 och svarar idag för mer än 20 % av energitillförseln i de kommuner som är anslutna till det svenska naturgasnätet. Infrastrukturens begränsade utbyggnad gör att många industrier och andra presumtiva användare inte har tillgång naturgas vilket gör att den endast svarar för 3 procent av energitillförseln till landet.

Torv & Kol, ca 240 år till Torv= Förmultnade karbonskogar 300milj år sedan. Avstängning från syre och hårt tryck=förkolning Först brunkol- Stenkol Vid förbränning frigörs: Koldioxid, svaveloxid, tungmetaller och kväveoxider= bidrar till försurning & växthuseffekten Bildandet av torv, brunkol och stenkol är men mkt långsam process och tar många hundra tusen år. Kortast tid att bli torv, lite längre att omvandlas till brunkol och ännu längre tid att bli stenkol, men svårt att säga ngn exakt tid då det beror på vilket tryck det utsätts för och rådande klimat. Det kol vi bryter idag är ca 300milj år gammalt.

Försurning- vad är det? Förbränning av fossila bränslen bildar gaserna svaveldioxid & kväveoxid. Stiger i luften och blandas med vatten/regn= ger svavelsyra och salpetersyra som försurar våra skogar och vattendrag, d.v.s. sänker ph-värdet.

Växthuseffekten- vad är det? Vattenånga, koldioxid och andra gaser lägger sig i atmosfären som ett tak på ett växthus- därav namnet. Hindrar solens strålar/värme att komma ut i igen. Vad gör det då? Jorden blir uppvärmd, so what? Ökenspridning, poler smälter, oväder som orkaner mm. Spela roll? Ekonomiska kriser, klimatflyktningar, krig etc.

Hållbar utveckling Innebär att skapa ett samhälle där ekonomisk utveckling & social välfärd förenas med en god miljö. Vill ha en hållbar ekologisk utveckling, d.v.s. använda energiresurserna så att det gynnar allas ekonomi och samtidigt finns kvar till kommande generationer och att vi hanterar avfallet så att det inte påverkar miljön negativt. Men förbränning av fossila bränslen bidrar ej till en hållbar ekologiskt utveckling. Regeringen som mål att minska utsläppen av gaser från förbränning av fossila bränslen med 40% fram till år 2020.

Kärnkraft Uran= en malm Ger mycket energi Mer än 20% Olyckor blir omfattande Ren energikälla, men kräver slutförvaring i 100 000 år

Förnybara energikällor = tar ej slut

Solenergi El-framställningen är måttligt effektiv Har hög energipotential Dyrt

Vattenkraftverk Är förnybar, inga utsläpp Energin kan lagras i dammar för senare bruk

Vindkraftverk Kan bara utnyttjas när det blåser Förnyelsebar, inga utsläpp

Geotermisk energi Bergvärme, d.v.s. värmen i jordens inre tar inte slut Förbrukar energi vid drift, men ger ändå energivinst

Betingat förnybara energikällor

Biobränsle Energiskog: Får växa ca 6 år innan avverkning & förbränning Ved: träd växer upp igen, men inte så fort, så vi måste vara försiktiga! Släpper ut koldioxid, men bidrar inte till växthuseffekt eftersom koldioxiden bands under uppbyggnaden