Programstyrning av anläggningsverksamheten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Advertisements

Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Varför vindkraft? – Målsättning regionalt? - Regional nytta?
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Projektförslag för POSITION STOCKHOLM MÄLAREN - 2  Ett års produktionsmätning, drift och utvärdering av en prototyptjänst för Nätverks-RTK.  Omfattar.
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Socialstyrelsens tillsyn
Planer för utveckling av infrastruktur och nät mot Europa
Affärsutvecklare 112/Krisberedskap
Socialdepartementet Boendets och bostadsbyggandets roll för platser, städer och regioners identitet Stefan Attefall, bostadsminister Stadsbyggnadsdagen.
Allmänt genomförande Bemanning Samverkansformer Kommunikation Tidplan
1 Ny LTP , 4 april 2013 Direktiv och tidplan Dialogmöte ny LTP 4 april 2013.
Tankar kring organisation för RSNV
Göteborgs universitet förnyas
Ny gemensam IT-organisation L U N D S U N I V E R S I T E T.
Tillväxtföretag i Västernorrland Monica Westberg Projektledare, Länsstyrelsen Västernorrland Monica Westberg StrategiResurs.
EU-projekt hos Murberget / ABM Resurs : European Museums’ Information Institute EMII var ett nätverk av 16 museimyndigheter och var ett initiativ.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 december 2010.
VAD ÄR ETT LYCKAT UTVECKLINGSARBETE?
Folktandvården Norrland
Avdelningar/stödenheter T 1
Perspektivplan 2025 DISPOSITION Energi- och klimatpolitiken
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 111 Förändring, förbättring, förstärkning – strukturfonderna i fokus 5 maj 2011 Göran Brulin Tillväxtverket.
Att vara lpl »Nätverksträff för lokala projektledare i Umeå 7-8/4-14 »Lars Cronfalk.
Kvalitet – En förutsättning för driftsäkerhet Per Wikström DC-SYD 25 april 2013.
Bisek – fortsatt forskning Henrik Swahn Biseks programledare Presentation vid seminarium 4/4-06.
Varför bildas Trafikverket?
Vägen till en polismyndighet 2015
Chefkandidatprogram för chef över chef
SAMBA Vitalis Maria Areblad Landstingets IT-enhet Landstinget i Östergötland.
VIS Verksamhetens Informationssystem
Gemensam Folktandvård i Norrland?
Inledning till 2011 års Ediel- och avräkningskonferens
Svenska Kraftnäts Investeringsplaner 2009
Göteborgs universitet förnyas – implementering av organisationsarbetet
Hemtjänst och hemsjukvård blir hemvård Projektledningsgruppens beslutspunkter.
Budget 2014 Stockholms läns landsting Maj 2013
På säker grund för hållbar utveckling Resultat från workshop Geotekniska kalkyler i BIM 15 oktober 2013.
Kartläggning av inköpsprocessen
Projektförslag för VÄST-RTK Nätverks-RTK i produktionstest i västra Sverige Ett års produktionsmätning, drift och utvärdering av en prototyptjänst för.
Tillståndsmätningar 2013 S-O Lundkvist Mohammad-Reza Yahya.
Kommande uppdrag för konsulter/entreprenörer
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Mars 2010 NETinfo-möte Samordnat IT-stöd Lunds universitet Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow,
FÖRUTSÄTTNINGAR SKAN-RTK - 2 Nätverks-RTK i produktionstest i Skåne
Information om förorenade fastigheter Gotland Stockholm Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Pågår maj mars 2013.

Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Mex-dagarna 2015 Norrköping den 10 november Grävdirektivet / Utbyggnadsdirektivet Vad innebär direktivet? Hur påverkar det kommunerna? Per Henningsson.
Inrättande av Trafikverket 1 Info kring Trafikverkets organisation GNA
Samordning av Lärarlyftet II vid Stockholms universitet Lärosäteskonferens på Skolverket den 7-8 april 2016 Ulla-Brita Ekqvist, projektledare.
En projektmodell i praktiken
IT-konsultbolag med inriktning på test och kvalitetssäkring
Antal olyckor januari-november
Välkomna! Hur tar vi tillsammans tillvara på lärandet i projekt och skapar synergier? Anna Eldestrand och Eva Carlsson
Avdelningen för externa relationer
Beskrivning av organisationens ledning och styrning (styrkedjan)
NORRBUS.
Projektets Styrning, Ledning & Uppföljning
Verksamhetsutveckling och förvaltningsprocess - hand i hand
Antal olyckor januari-december
Mendelows intressentmatris eller Mendelowmatris
Från 20 stadsdelar till 10 - Kommunikation i samband med stadsdelsreformen i Göteborgs Stad A: Norra Hisingen  B: Angered C: Östra Göteborg D: Västra Hisingen.
Antal olyckor januari-december
Antal olyckor januari-september
Kort presentation av: Chefkandidatprogram för chef över chef
Kompetensutveckling för alla medarbetare.
Statusrapport – Namn projekt

Hälsovalsråd
Presentationens avskrift:

Programstyrning av anläggningsverksamheten Matilda Iverlund Införa programstyrning den 2 maj inom anläggningsverksamheten

Drivkrafter Perspektivplan 2025 Statusbedömningsprojektet Nyanställda och konsulter i projektverksamheten Omtag och behov av samordning Kvalitetssäkring Varför tittar vi på detta just nu? Två starka yttre drivkrafter – Perspektivplan 2025 som innebär att investeringsportföljen blir betydligt större än i dag. Statusbedömningsprojektet som kommer innebära mer reinvesteringsprojekt i kombination. Det prioriteringsarbete som genomförts inom A gör att fokus ligger på att klara av att också genomföra reinvesteringar i nätet. Utöver dessa finns också förbättringspotential i befintlig verksamhet: Behov av att kunna fasa in nya på ett kvalitetssäkrat sätt; vi har i år växt med mer än 80 medarbetare på Svenska Kraftnät, många av dessa är kopplade till vår investeringsverksamhet. Det sker i dag omtag och vi ser ett behov att på ett bättre sätt kunna ta hand om de samordningsfrågor som finns emellan projekten i dagsläget. Vi driver mer än 100 anläggningsprojekt och det är styrgruppens ansvar att samordna frågor mellan dessa. Styrgruppen saknar också bra verktyg för att göra detta i dag.

Varför har vi ett behov av programstyrning på Svenska Kraftnät? Vi har ett uppdrag via vårat regleringsbrev som i sin tur har resulterat i ett antal drivkrafter och nyttor som vi vill realisera i vårat stamnät. Dessa krav och önskemål på nätet realiserar vi via våra drygt 100 pågående anläggningsprojekt. Dessa projekt styrs på tid, kostnad och kvalitet. För att styra dessa projekt har vi en portföljledning som styr verksamheten för att anpassa till omvärldsförändringar, följer upp resultat och prioriterar mellan projekten.

Programstyrningen införs som ett stöd mellan portföljledningen och projekten. Programmen styr utöver resultat även på nyttor och drivkrafter. Programstyrnigen fokuserar på omfattande planering, uppföljningen av hela portföljens resultat, förändringsledning och ändringsstyrning

Programnivå Huvudprojektnivå Projektnivå Styrgrupp XX Program Programledare Huvudprojekt ledningar Huvudprojektledare + projektmedarbetare Projekt ledning yy Projekt ledning xx Huvudprojekt stationer Huvudprojektledare + projektmedarbetare Projekt station yy Projekt station xx Huvudprojekt kabel Projekt mark o schakt Specialistkompetens Projekt kabelleverans Huvudprojekt xx Programstöd KAM, Ekonomi, Bemanning, Inköp Programnivå Huvudprojektnivå Detta är en organisationsbild som beskriver hur vi tänker oss att införa programstyrning på Svenska Kraftnät. Projekten är organiserade under ett antal huvudprojekt som t.ex. kan var stationer, ledningar, mindre projekt eller funktioner t.ex. en kabelanslutning mellan Hagby och Anneberg. Sammanhållande för hela programmet finns en programledare som har ett programstöd som hjälp. Jag tror att det kommer att skapas nya kontaktytor för er inom vår organsiation. Programmet har en styrgrupp som tar samtliga BP-beslut för underliggande projekt samt avvikelser i projekten. Programledaren ansvarar för styrgruppsmöten samt rapportering från hela programmet med stöd av huvudprojektledare och projektledare. Projektnivå

Programindelning Projektprogram: Områdesprogram: Sydvästlänken (befintligt) Gotland (befintligt) Stockholms ström (befintligt) Nordbalt (befintligt) Östra Svealand (nytt) Områdesprogram: Nord (nytt) Mitt (nytt) Syd (nytt) Vi föreslår två typer av program, projektprogram och områdesprogram. Projektprogrammen har ett gemensamt mål t.ex. att ta i drift sydvästlänken senast januari 2015. I ett projektprogram så påverkar förändringar i ett projekt flera andra vilket gör att samordning av tidplaner är kritisk. Den andra typen av program är områdesprogram. Vi har haft som målsättning att hitta projektprogram där det varit möjligt och sorterat in resterande projekt inom geografiska områdesprogram. Fördelen att införa programstyrning även för resterande projekt är att bland annat kunna samordna resurser, upphandlingar, avbrottsplanering och underhållsinsatser.

Förändringar Start 2 maj 2013 Mer enhetlig styrning av våra anläggningsprojekt Mer paketupphandlingar Ger möjlighet att på ett mer kvalitetssäkrat sätt ta in mer konsultstöd