Lufttryck.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Pingisboll, hårtork När hårtorken sätts igång så ”blåser man bort” luften precis där…lufttrycket minskar. Runtomkrig är lufttrycket nästan som innan, alltså.
Kraft och rörelse.
Akustik eller läran om Ljud
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Hur kraft och yta samverkar
Varför sjunker stenar när en kork flyter?
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Värmelära.
Jordens processer som formar jordytan
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Vilka egenskaper har ljud
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Värme och väder del 2.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Massa, tyngd, arbete & effekt
Meteorologi Läran om vädret.
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Sammanfattning Fysik A
Hur kan ett flygplan befinna sig i luften?
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Krafter Sid
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Enheter: vikt 1 ton = 1000 kg 1 kg = 10 hg 1 hg = 100 g 1 kg = 1000 g.
Kapitel 6 Kraft och tryck
Atmosfär 100 km hög Luftens tyngd trycker på.
Tryck
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Värme och väder del 1.
Flygplan Av: Mathilda & Leona
Mekanik.
TRYCK.
MEKANIK.
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Arbete, energi och effekt
Väder.
Vind, vatten och jord
Materia Sammanfattning.
Tryck.
Rörelser.
Vilka egenskaper har ljud
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Arbete Energi Effekt.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Klimat och väder. Nästan all energi på jorden kommer ifrån solen. Det är solen som är motorn i hela vädersystemet. Nästan allt ljus passerar atmosfären.
Örat och hörseln. Vad är ljud? Örat Ytterörat Mellanörat.
MATERIA Fysik. Materia Runt omkring dig finns material som sten, järn, koppar, plast, gummi m.m. Oavsett vilket material föremålet är gjort av, säger.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
Syns inte men finns ändå
Enheter: längd 1 mil = 10 km 1 km = 1000 m 1 m = 10 dm 1 m = 100 cm
Meteorologi Läran om vädret
Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något.
Ytspänning Detta ger upphov till ytspänning.
Väder.
Presentationens avskrift:

Lufttryck

Lufttryck Luften i vår atmosfär ger upphov till ett tryck på jordytan. Luft väger 0,001kg/dm3. En luftpelare med bottenarean 1 kvadratmeter som är flera mil hög får stor volym och tyngd. Det normala lufttrycket på jordytan är ca 100 kilopascal (kPa).

Vakuum I rymden finns inget lufttryck, det är tomrum – det finns ingenting. Detta kallas vakuum.

Undertryck Undertryck innebär att det är lägre lufttryck inne i en behållare än utanför. T ex kan en del livsmedel vara vakuumförpackade för att skyddas mot bakterier. I de förpackningarna råder undertryck.

Övertryck Övertryck innebär att trycket är högre i behållaren än utanför. T ex, det råder övertryck i ditt cykeldäck, i uppblåsta ballonger och i sprayflaskor.

De magdeburgska halvkloten Tyskland, Magdeburg 1654. Borgmästaren Otto von Guericke tillverkade en luftpump. Tillverkade två halvklot i kraftig plåt och pumpade sedan ur luften. Det gick inte att dra isär halvklotet även fast 16 hästar försökte.

Hur kan ett plan flyga? Vingen är byggd så att den luft som strömmar längs ovansidan får längre väg än den luft som passerar under vingen. Molekylerna på ovansidan av vingen behöver därför ha högre fart än den på undersidan. Trycket blir lägre på ovansidan än undersidan. Det blir en lyftkraft på vingen när vingens hastighet blir tillräckligt stor lyfter planet.

Sammanfattning Luften i vår atmosfär ger upphov till ett tryck på jordytan. Det normala lufttrycket på jordytan är ca 100 kilopascal (kPa). Vakuum är ett tomrum. Det finns ingen luft eller något annat ämne. Undertryck innebär att det är lägre lufttryck inne i en behållare än utanför. Övertryck innebär att trycket är högre i behållaren än utanför.