Bokbussar och biblioteksplaner Örebro 12 april 2012

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Uppdrag från regeringen •Handisam har fått i uppdrag att ta fram ett frivilligt uppföljningssystem för funktionshinderspolitiken för kommuner och landsting.
Kommunbiblioteket Självklarhet eller första val?.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Kultur för alla – gäller det mig
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL KULTURUTREDNINGEN SOU 2009:16 ”För att vitalisera kulturpolitiken … behöver samspelet mellan,
Arbetsintegrerande sociala företag är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster): med övergripande ändamål.
Den nationella ungdomspolitiken
BUDGETDIALOG Kultur- och fritidsnämnden Staffan Friberg Utredningschef.
1 Även små kommuner måste tänka stort ! Biblioteksdagarna 7 maj 2004.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERBOTTENS LÄN
Vad innebär ett barnperspektiv
Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Tillgänglighets- uppdraget
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Utmaningar i en digital tid
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Följa upp läget i landet
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Sidnummer Uppdrag planer Sidnummer Instruktionen som kom 1 augusti §/Träder i kraft I: / Myndigheten ska ha.
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Idéburet Offentligt Partnerskap
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
Regionalt utvecklingsprogram
Hur gör vi i Upplands Väsby kommun Lena Kanström 1:e vice ordförande i Social- och äldrenämnden.
Välkommen till miljömålsnätverket Nationella miljömålsrådet 17 myndighetschefer, ordförande Maria Wetterstrand Åtgärdslista i mars varje år,
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Molndal.se Digitala barn – Digital delaktighet – Utmaning för regionbibliotek… Anette Eliasson, Biblioteken i Mölndal.
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Europeiska socialfonden - Övre Norrlands handlingsplan
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Sidnummer Hur tillgängliggör vi vårt kulturarv Konferens, Portalnätverket, Linköpings stadsbibliotek
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 19 november 2012.
Välkommen! Stormöte 22 oktober 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Folket och skolan hittar hem - att samsas och trivas i ett integrerat folk- och skolbibliotek Exemplet Söderbärke bibliotek Pedagogen Göteborg 17 april.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Kulturutredningen och biblioteken. Kulturutredningens direktiv Behovet av förändringar i de nationella målen Statens roll och ansvar Samspelet stat, kommun.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Ingen föds till extremist Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism. Genom förebyggande arbete stärker vi individen och samhället.
Uppdrag Socialt företagande
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Att sätta mål Enligt SMART-kriterierna bör ett mål vara: specifikt
Reglab Styrelsemöte 13 mars.
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Nu kör vi! Peter Björkman, handläggare Nina Ström, handläggare.
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Presentationens avskrift:

Bokbussar och biblioteksplaner Örebro 12 april 2012 Syftet med besöken är att ge inspiration och få dem att se möjligheterna i ett förändringsarbete. Besöken ska ses som en startpunkt för fortsatt diskussion Peter Alsbjer Regionbibliotek Örebro-Västmanland

Manly Library, NSW, Australien

Vad är en biblioteksplan? Kommuner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. (§ 7 Bibliotekslagen) North Chicago Public Library (US)

Vad är en biblioteksplan? Svensk Biblioteksförening definierar en biblioteksplan på följande sätt: "Med en biblioteksplan avses ett politiskt förankrat styrande dokument som omfattar en analys av det samlade biblioteksbehovet i en kommun och åtgärder för hur dessa behov skall tillgodoses. Denna biblioteksplan skall förutom folkbiblioteksverksamheten också innefatta biblioteksbehovet vad gäller utbildning, omsorg, vård och näringsliv" Nyckel orden är ”politiskt förankrat”. Sen kan förankringen vara på olika nivåer. Politiker ger uppdraget, formulerar direktiven, sätter de ekonomiska ramarna Brukare – fokusgrupper, enkäter Personalen – formulerar sina tankar och utvecklingsidéer utifrån en analys av invärld (biblioteket), närvärld (kommunen) och omvärld Museo Pambata, Manilla, Filippinerna

Kungl. Bibliotekets förordning 5 § Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling inom området. Myndigheten ska särskilt svara för att tillsammans med länsbiblioteken följa upp hur de planer för biblioteksverksamheterna som kommuner och landsting antar i enlighet med bibliotekslagen (1996:1596) har utformats och hur de används. 80 % av Sveriges kommuner har politiskt antagen biblioteksplan Bubisher, Västsahara

Vilka planer finns för biblioteksverksamheterna? Medieplaner Tillgänglighetsplaner Jämställdhetsplaner Kompetensplaner Verksamhetsplaner Handlingsplaner Biblioteksplaner Aalborg, Danmark

Vad kan en biblioteksplan innehålla? Definition av biblioteksbegreppet – i allmänhet och lokalt Definierar bibliotekets kärnverksamhet och syfte. Exempel 1: Biblioteket i X kommun syftar till att sprida information, skapa kunskaper och bildning, erbjuda upplevelser och stimulera till berättande och möten för allmänheten. Exempel 2: Unescos folkbiblioteksmanifest: Folkbiblioteket som lokalt kunskapscentrum utgör en grundförutsättning för ett livslångt lärande, ett självständigt ställningstagande och en kulturell utveckling för den enskilde och för olika grupper i samhället. Obs: inte ”låna ut böcker” Biblioburro, Magdalena, Colombia

Vad kan en biblioteksplan innehålla? Definition av biblioteksbegreppet – i allmänhet och lokalt. Koppling till internationella, nationella, regionala och lokala styrdokument. FN:s konvention om barnets rättigheter, UNESCOs folkbiblioteksmanifest, Bibliotekslagen, Skollagen, Regional biblioteksplan, Landstingets kulturplan, Kommunal kulturplan Andra kommunala plandokument om t ex jämställdhet, tillgänglighet för funktionsnedsatta. 2 § Till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning och utbildning samt kulturell verksamhet i övrigt skall alla medborgare ha tillgång till ett folkbibliotek.    Folkbiblioteken skall verka för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare.    Varje kommun skall ha folkbibliotek. 3 § På folkbiblioteken skall allmänheten avgiftsfritt få låna litteratur för viss tid. 7 § Kommunerna ansvarar för folk- och skolbiblioteksverksamheten. 7 a § Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka.    Kommuner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. 8 § Folk- och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt funktionshindrade samt invandrare och andra minoriteter bl.a. genom att erbjuda litteratur på andra språk än svenska och i former särskilt anpassade till dessa gruppers behov. 9 § Folk- och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar genom att erbjuda böcker, informationsteknik och andra medier anpassade till deras behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Banco del Libro, Caracas, Venezuela

Vad kan en biblioteksplan innehålla? Definition av biblioteksbegreppet – i allmänhet och lokalt. Koppling till internationella, nationella, regionala och lokala styrdokument. Kartläggning och analys av befintlig biblioteksorganisation. Ansvarsfördelning avseende resurser, ekonomi. Intressentanalys: Andra förvaltningar, skolan och skolbiblioteken, socialförvaltningen och servicen till omsorg och äldreomsorg, ansvariga facknämnder till service till barnomsorg. Avtal om biblioteksservice. Bibliobus Mestne knjižnice Ljubljana, Slovenien

BIBLIOTEK Kunskap Kultur Möten Information FOLKBILDNING BILDADE MEDBORGARE UPPLEVELSER - IDENTITET Bildning Kultur Kulturcentrum Kunskapscentrum Kunskap Kultur BIBLIOTEK PÅ FRITIDEN KOMPETENSUTVECKLING Möten Information Informationscentrum Socialt centrum Yrkesliv EKONOMISK TILLVÄXT Vardagsliv PÅ JOBBET SOCIAL VÄLFÄRD

Platsen Medierna Kompetenserna

Vad kan en biblioteksplan innehålla? Definition av biblioteksbegreppet – i allmänhet och lokalt. Koppling till internationella, nationella, regionala och lokala styrdokument. Kartläggning och analys av befintlig biblioteksorganisation. Mål för verksamheten och beskrivning hur målet ska uppnås. Zillisheim, Frankrike Beskrivning av hur målet ska uppnås = Handlingsplan och aktivitetsplan Medieplan

Taktik Prioriteringar Målbild/önskat läge Det tillstånd vi vill uppnå och det vi vill vara i en viss framtid. Taktik Prioriteringar Handlings planer Strategier Principer för vägval Vad vi gör, hur vi gör, vem som gör det. Beskrivning av hur målet ska uppnås = Handlingsplan och aktivitetsplan Medieplan Strategier

Vad kan en biblioteksplan innehålla? Definition av biblioteksbegreppet – i allmänhet och lokalt. Koppling till internationella, nationella, regionala och lokala styrdokument. Kartläggning och analys av befintlig biblioteksorganisation. Mål för verksamheten och beskrivning hur målet ska uppnås. Kommunikationsplan Kommunikationsplan – för att informera allmänhet, brukare, uppdragsgivarna – politikerna och inte minst andra förvaltningar Guldborgsund, Danmark

Bokbussarna då? Ibland nämns de inte alls… Det finns sällan handlingsplaner för verksamheten Är nyckeltalen relevanta? För att kunna upprätthålla en någorlunda likvärdig biblioteksservice utanför tätorten är det viktigt att bokbussverksamheten prioriteras. Skulle man kunna ha en kvalitetsgaranti: där ett visst avstånd för boende till biblioteket definieras? Melhus, Norge

Bokbussarna, då! När de nämns i kartläggningen Omnämns de som en del av den uppsökande verksamheten och/eller filialverksamheten. Ofta beskrivs vilka målgrupper som besöks och hur ofta besöken sker. Profilering mot vissa målgrupper: barn/unga, funktionshindrade, glesbygdsbor Avtal, enstaka beskrivningar: Friskolan i X har tecknat avtal med Kulturförvaltningen och betalar för bokbusservice och läsfrämjande arbete av bibliotekarie. Ibland finns ett syfte för bokbussen med: ”Genom bokbuss kompletteras nätet av kommundelsbibliotek och biblioteksfilialer” Ibland finns målformuleringar med: ”Nya hållplatser inrättas i områden med växande befolkning.”

Ibland får man vara plågsamt ärlig: Bokbussarna, då!! Ibland får man vara plågsamt ärlig: ”I dagsläget är bokbussen i så dåligt skick att det finns stor risk att tekniska problem när som helst kan göra att bokbussen blir stående. Det finns också en stor risk att den inte går igenom besiktningen i mars 2009. En ny bokbuss tar ca 1 år att upphandla och köpa in. ” Bicicloteca, Sao Paolo, Brasilien

Strategier ”Det finns en sak som är värre än att det pratas om dig. Det är att det inte pratas om dig.” Oscar Wilde Bokbussen marknadsför kommunen. Testa nya former av mobila enheter. Se till att de mobila enheterna också finns där folk rör sig. Använd dem till fler saker, inte bara bokutlåning. Biblioteksbuss! Bubblan Inte bara i glesbygden. Kumla bokbuss vallokal. Plats för berättande, spel Biblioteksbuss är ett bättre begrepp än bokbuss. En bokbuss kan signalerar ”en container för böcker”. Biblioteksbussen är en container fylld med fakta och information – men också med fantasier, drömmar, berättelser och upplevelser – som omvandlas till bildning och kunskap. Bubblan, Länsbibliotek Sörmlans och Regionbibliotek Örebro-Västmanland i samarbete