Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Om bibliotekens ansvar för personer med läshinder Maria Lundqvist
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Utveckla din Praktiska IT
10 STUDIEHANDLEDNINGAR.
Folkbibliotek Skolbibliotek. Folkbibliotek Skolbibliotek.
InfoComp Ett samverkansprojekt mellan skola och bibliotek om informationskompetens och lärande.
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”

Arbetsplan för skolbiblioteket
Centrala innehåll och kunskapskrav
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Hej och välkomna!.
Nationella skolbiblioteksgruppen – vilka är vi? Bibliotek i folkhögskola och folkbildning, Centrum För Lättläst, DIK-förbundet, Föreningen Svenska Läromedel,
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kartläggning av barn- och elevinflytandet i GR-kommunernas för- och grundskolor FoG-gruppen.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Utmaningar i en digital tid
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Den individuella utvecklingsplanen
VÅR SKOLA I UTVECKLING Båstads kommun Birgitta Rudenius
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
Kontaktpersonsmöte 9/ Nätverket Bedömning med digitala verktyg Kommentarbanker Bedömningsmatriser & LPP Utbildningsförvaltningen, Stockholm.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Sidnummer Uppdrag planer Sidnummer Instruktionen som kom 1 augusti §/Träder i kraft I: / Myndigheten ska ha.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
Vision och organisation Högskolebiblioteket MDH Lisa Petersen Presentation för Biblioteksrådet
En resurs för kulturen i Västra Götaland Konst- och kulturutveckling.
Visionsarbete Högskolebiblioteket MDH
Skolutveckling via digitala medier
Koha biblioteksdatasystem – ett litet initiativ Ann Lundborg.
Maud Hell, skolbibliotekarie  Vikingaskolan, Lund F-9-skola  SBC, B&U, Folkbiblioteken, Lund.
Lägg till en inledande text här Samarbete lärare och bibliotekarie i digitaliserad skola - Södertörns högskola 11 november2014 Anette Holmqvist, Skolverket.
Samling och utbud Vårgårda Samling och utbud Beståndet och dess utveckling Vad har vi i våra fysiska och digitala hyllor? Är det vad våra brukare.
Marknadsföring och försäljning
BFL Bedömning för lärande
Elevdemokrati i praktiken
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Folket och skolan hittar hem - att samsas och trivas i ett integrerat folk- och skolbibliotek Exemplet Söderbärke bibliotek Pedagogen Göteborg 17 april.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Axiell Arena – hur vad var när Ingrid Julén Welander - Product Manager.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Skolbibliotek för alla Skolbibliotek för alla2 Ingrid Källström.
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Skolbiblioteket – från fysisk plats till pedagogisk funktion Sofia Malmberg bibliotekarie, författare.
Skolledarföreningen - för 2000-talets skolledare.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Catrin Eriksson Biblioteksdagarna Växjö 2017
Läsning Hälsa ? Genus Demokrati
Digitalt först med användaren i fokus
Presentationens avskrift:

Att utvärdera skolbibliotek Svensk biblioteksförenings kvalitetsrekommendationer Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund Gunnel Olsson, Lunds stadsbibliotek Jan Nilsson, Malmö högskola

Inledning Skolbibliotekens pedagogiska funktion har förstärkts under de senaste 10-15 åren och man arbetar alltmer aktivt för att stödja kärnverksamheten Biblioteken skall alltså vara ett verktyg för förverkligandet av skolans pedagogiska inriktning och mål

Skolbibliotek är… lagstadgade – enligt bibliotekslagen rektors ansvar – enligt läroplanen (Lpo 94 och Lpf 94 elevers rättighet – enligt Unescos skolbiblioteksmanifest

Dessa rekommendationer… …är ett frivilligt hjälpmedel för de aktörer som vill ha en ingång i arbetet med att vidare utveckla bibliotekens standard och funktion

Strategi Besvaras av skolledare: • Finns en biblioteksplan som tydliggör samarbete mellan skol- och folkbiblioteken i kommunen? • Finns skolbiblioteket med i skolans arbetsplan?

Strategi (forts) Besvaras av skolledare, skolbiblioteket & skolpersonal: Finns en långsiktig strategi för vilka mål eleverna ska nå i de olika kursplanerna med hjälp av skolbibliotekets verksamhet? Behandlas informationskompetens som en strategisk fråga? Behandlas läsfrämjande som en strategisk fråga? Finns strategi och åtgärdsprogram för att uppfylla läroplanens mål att varje elev som lämnar grund- och gymnasieskolan har förmågan ”att söka och värdera kunskap…”?

Representation Besvaras av skolledare och skolbiblioteket: Är skolbiblioteket representerat i skolans ledningsgrupp? Är skolbiblioteket representerat i andra centrala organ? Om ja, i så fall i vilka? Besvaras av skolbiblioteket och skolpersonal: Är skolbiblioteket representerat i andra grupper?

Mediebestånd Besvaras av skolbiblioteket: Är mediabeståndet kopplat till skolans årskurser och profil? Samutnyttjas kommungemensamma databaser på ett effektivt sätt? Finns organiserat samarbete mellan skol- bibliotek och folkbibliotek för lån mellan de olika biblioteksverksamheterna?

Mediebestånd (forts) Besvaras av skolbibliotek & skolpersonal: Finns metoder för att utvärdera inköp och nyttjande av skolbibliotekets informationsresurser? Finns i skolbiblioteket medier anpassade för funktionshindrade elever?

Mediebestånd (forts) Besvaras av skolpersonal: Nyttjas skolbibliotekets informations- resurser på ett strategiskt sätt i den pedagogiska verksamheten?

Handledning & undervisning Besvaras av skolbiblioteket och skolpersonal: Handleds elever i informationskompetens i skolbibliotekets regi? Finns arbetsplan för handledning av elever i informationskompetens? Finns organiserat samarbete mellan skolbibliotekarie och lärare vad gäller denna handledning? Fortbildas skolpersonal i informationskompetens i skolbibliotekets regi?

Läsfrämjande Besvaras av skolbibliotek & skolpersonal: Bedriver skolbibliotekarie läsfrämjande verksamhet för elever? Finns handlingsplan för läsfrämjande verksamhet i olika årskurser? Erbjuds eleverna regelbundet författarbesök, möjlighet till eget skapande och delaktighet i olika kulturupplevelser?

Tillgänglighet Besvaras av skolbiblioteket: Finns organisation och måldokument för arbetet med att utveckla tillgängligheten till det fysiska och digitala skolbibliotekets mediebestånd och tjänster? Bedrivs arbetet med att utveckla tillgängligheten i samarbete med andra aktörer inom skolan och kommunen?

Tillgänglighet (forts) Besvaras av skolbibliotek & skolpersonal: Finns organiserat samarbete för att utveckla tillgängligheten till det fysiska och digitala skolbibliotekets mediebestånd och tjänster?

Tillgänglighet (forts) Besvaras av skolpersonal: Är biblioteket tillgängligt under hela skoldagen för såväl elever som skolans personal? Används skolbiblioteket som en resurs för lärarnas kompetensutveckling?

Kvalitetsarbete Besvaras av skolledare och skolbiblioteket: Är skolbiblioteket bemannat under hela skoldagen? Har skolbibliotekets personal utbildning för såväl biblioteksverksamhet som pedagogisk verksamhet? Har skolbibliotekarien reella möjligheter att ägna sig åt pedagogisk biblioteksarbete?

Kvalitetsarbete (forts) Bedrivs ett organiserat och systematiskt kvalitetsarbete när det gäller skolbiblioteket? Om ja, är detta integrerat i skolans samlade kvalitetsarbete? Får skolbibliotekets personal både egen biblioteksspecifik fortbildning och fortbildning tillsammans med lärare?

Kvalitetsarbete (forts) Hur utvärderas skolbibliotekets verksamhet i förhållande till elevernas måluppfyllelse och kursplanerna? Vilka möjligheter ges eleverna att påverka bibliotekets utbud av service och tjänster?

Övrig verksamhet Besvaras av skolbiblioteket: Finns ett organiserat samarbete mellan skolbibliotek och folkbibliotek när det gäller fortbildning i biblioteks­specifika frågor? Besvaras av skolpersonal: Finns ett organiserat samarbete mellan skolbibliotek och övriga delar av skolan när det gäller skolbibliotekets verksamhet? Besvaras av skolledare och skolbiblioteket: Vilka eventuella särskilda uppgifter eller uppdrag i övrigt har skolbiblioteket?

The End Kontaktuppgifter Gunnel Olsson, tfn 046 - 35 71 41, gunnel.olsson@lund.se Camilla Lundberg, Tfn0418-470 524, camilla.lundberg@lks-gy.org Jan Nilsson, tfn 040-665 7294, jan.nilsson@mah.se