BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd 2012-10-16 Rune Kjernald 1.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mål med samverksanssystemet
Advertisements

FTFs motionsskola.
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Begränsade utdrag ur belastningsregistret
Metodstöd.
Allmänna och privata möten
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Välkomna.
Kurs för Valberedare i SPF
ÖrebroVind Ekonomisk kooperativ förening
Grannsamverkan i flerbostadshus
JAG Föreningen r.f. Kalevalavägen ESBO Finland
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Att samtala med ungdomar om tobak
Utveckla styrelsen och föreningen
Valutskott.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Aktivt lyssnade.
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Marina Lindell, Metodcenter Ordförandekonferens 2-4 februari 2007 Marina Lindell Metodcenter
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Välkommen till höstårsmöte kl 18:30. Förslag till dagordning Höstårsmöte för MGK Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om.
ÅLDERSGRUPPEN 11 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
Ordinarie årsmöte mars kl Saxat från stadgarna: ”En företrädare för varje medlemsförening har rösträtt på årsmötet. Ytterligare högst två.
SPF Västmanlands konferens för Föreningarnas ordf. och V. ordf Nya normalstadgar.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Medlemsrekrytering Vaffö dådå?. Analys Varför ska vi rekrytera nya medlemmar? Uppgift: Diskutera fram 2 st anledningar varför vi ska bli fler medlemmar.
Gripsholms Golklubb Årsmöte 20123
Grundutbildning Arbetsplatsombud. 5 Skyddsvallar som skyddar Det fackliga löftet.
Årsmöte Ska ta ställning till styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt avgöra ansvarsfrågan Diskutera klubbens framtid Ta ställning till förslag.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Hur jobbar vi fram en MARKNADSPLAN? SPF-KURS Rune Kjernald.
§ 1Mötet öppnas. § 2Fastställande av röstlängd för mötet.
Valberedningsutbildning
Riskanalys koloncancer ---- Patientmedverkan i riskanalys
Föreningens ordförande öppnar årets stämma 1
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
V RETAGYMNASIETS H ÄSTFÖRENING Ungdomssektionen. V AD Ungdomssektionen är där vi ungdomar kan vara med och bestämma. Där kan vi vara med och påverka resten.
Ett studiematerial om valberedningars arbetssätt Rune Kjernald 1.
Medlemsmodellen SPF 26 november Om Medlemsutveckling Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Trollhättans Fältrittklubbs årsmöte Den 22 mars 2015 Valberedningen Maria Hedberg, Ulrika Johansson & Anna-Karin J Olsson.
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
1 Valutskott. 2 Syfte Syftet med utbildningen är att få lokala valutskott som arbetar året runt på ett sätt som leder mot Visions mål. Mål Efter utbildningen.
Välkommen till ordförandekonferens 17 september2015.
Valberedningen Ordförandeseminarium 2015 Malmö. Eva Ahlqvist Bengt Westling Anikka Holstein Björn Hoffman.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Styrelsens arbete och ansvar De Fria Sällskapen Länkarnas Samorganisation Skara Stadshotell
Extra årsmöte Dagordning 1. Fastställande av röstlängd 2. Fråga om mötet utlyst på rätt sätt 3. Fastställande av dagordning 4. Val av ordförande.
ÅSA IDROTTS FÖRENING STADGAR Antagna vid årsmöte 4 december 2007 § 11 Fastställda vid årsmöte 11 december 2008 § 12.
Höstårsmöte Föredragningslista 2015:01Fastställande av röstlängd 2015:02Fastställande av att mötet utlysts på rätt sätt 2015:03Fastställande.
Valberedningen Valberedningens medlemmar  Jan-Erik Löwbom, Norrköping, Östergötland, ordf.  Mona Lindblom, Piteå, Norrbotten, v. ordf.  Jarl Graf, Hjo,
§ 1Mötet öppnas. § 2Fastställande av röstlängd för mötet.
Utvecklingsplan Många ungdomar i en socialt bra verksamhet Fostra gott uppförande och respekt för sina medmänniskor Lära ut teknisk och anfallsinriktad.
19:00 i Lerbäcks samlingslokal (org. Nr: )
Fastställda vid årsmöte 7 december 2016
Företagsgruppen Hornsbergs årsmöte
Årsmöte Upplands Väsby Villaägarförening
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Välkommen! Årsstämma 16 maj Ljungs Samfällighetsförening
Stadgar och organisation
Huvudföreningens uppgift är att
”Valberednings- seminarium”
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Lysekils HK Föräldramöte
Lysekils HK Föräldramöte
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Presentationens avskrift:

BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1

DISPOSITION Valberedningen är viktig! Årsmötets uppdrag till valberedningen? Planera arbetet i valberedningen? Hur fungerar dagens styrelse? Vilka kompetenser finns – vilka saknas Hur får vi tag i nya? Hur kommunicera för att rekrytera, ”avveckla” och presentera? 2

VALBEREDNINGEN ÄR VIKTIG Det är ni som i praktiken tar ut laget! Det är ni som skapar förutsättningarna för ett bra resultat!

Laganda- samarbete- glädje

VALBEREDNINGSPROCESSEN PLANERA ARBETET I VALBEREDNINGEN KOMPETENSER SOM FINNS KOMPETENSER SOM BEHÖVS INVENTERA LÄMPLIGA PERSONER KOMMUNICERA- AVVECKLA- FÖRNYA VILKA MÅL OCH FÖRVÄNTNINGAR HAR FÖRENINGEN? HUR FUNGERAR STYRELSEN? TIDPLAN, ARBETSSÄTT REKRYTERA NYA AVVECKLA ” GAMLA ” PRESENTERA FÖRSLAGET UPPDRAGET 5 Protokoll Lyssna av

Vi har inte så stor funktion att fylla eftersom vi oftast bara behöver föreslå omval PÅSTÅENDE STÄMMERSTÄMMER INTE Det är svårt att hitta personer som vill engagera sig i styrelsearbetet Vår styrelse består till största delen av ledamöter som har föreningsvana. Vi hamnar ofta i tidsnöd och får föreslå första bästa som vi kan övertala att ställa upp Ibland ser vi behov av förändringar i styrelsens sammansättning, men kan inte göra något förrän ledamöter själva avböjer omval Vi får för liten information om vad som händer i styrelsen för att kunna göra ett bra valberedningsarbete X

Ur stadgarna för SPF § 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att inom sitt verksamhetsområde främja SPF, Sveriges Pensionärsförbunds ändamål genom att aktivt verka för att ansluta personer som enligt § 3 kan erhålla medlemskap inom ramen för de ändamål som angetts för förbundet tillvarata medlemmarnas/pensionärernas intressen på det lokala planet informera medlemmarna i frågor som berör dem verka för gemenskap, trygghet och trivsel bland medlemmarna i övrigt bedriva verksamhet som främjar förståelse och solidaritet mellan generationerna.

UTDRAG ur SPF:s stadgar mom. 6 Ärenden vid årsmöte Vid årsmöte ska bl. a förekomma val av mötesfunktionärer beslut om ev. ersättningar till styrelse och revisorer beslut om antalet styrelseledamöter och eventuella ersättare val av ordförande val av övriga styrelseledamöter och eventuella ersättare val av revisorer och ersättare val av ombud och ersättare till distriktsstämma val/nominering i förekommande fall av ledamöter och ersättare i kommunala pensionärsråd beslut om antal ledamöter och ersättare i valberedningen val av valberedningens ordförande, övriga ledamöter i valberedningen samt ersättare

UPPDRAGET Föreslå årsmötet: PRESIDIUM för årsmötet (Ordf, sekr., justerare och rösträknare) ORDFÖRANDE LEDAMÖTER REVISORER ERSÄTTNINGAR, ARVODEN Ev. FÖTROENDEVALDA UTANFÖR STYRELSEN VALBEREDNING?? 9

Hur kan jag följa upp hur styrelsen fungerar? Föredragningslista/Protokoll Kontakt med verksamheten på olika sätt Prata med ledamöter i styrelsen – hör med medlemmar Besök styrelsemöte vid något tillfälle

EXEMPEL PÅ KOMPETENSER  Förvaltaren  Genomföraren  Idésprutan  Nätverkaren  Visionären  Trivselskaparen 11

Samtal för att rekrytera Ta reda på vilka kompetenser styrelsen behöver komplettera med Redovisa vad föreningen (Styrelsen) behöver för att lyckas framåt Förringa inte arbetsinsatsen Lyft fram det stöd i uppdraget som finns Försök finna ””inkörningsuppdrag”

Samtal för att ”avveckla” därför att Kanske suttit för länge, svårt att förnya sig Varit passiv och mer och mer inaktiv Dåligt närvarande på möten i styrelsen Försämrad hälsa – svårt att hänga med Dominerar och hämmar andra i styrelse- diskussioner Ordnar och fixar allt själv-ingen fördelning av uppgifter på andra

Svåra samtal – men tänk på att Det är svårt att orka förnya sig år efter år Personen har säkert gjort stora insatser för föreningen tidigare Hälsan kan försämra förmågan Föra samtalen med stor respekt och värdighet Låta ”avvecklingen” bli uppmärksammad på ett positivt sätt

Vem förbereder och föreslår nästa valberedning? Valberedningen? Styrelsen? Ingen? – oförberett! Ansvaret ligger på mötets ordförande. Diskutera med Valberedningens ordf och styrelsens ordförande i god tid i förväg. ”Rullande val” till valberedning 15