Vad är identitet?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Livsåskådning och religion
Stenebergsgårdens Likabehandlingsplan
Religionens återkomst och potential i ett mångkulturellt Sverige.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Namn Namn Praktikplats Egen bild….
Aktör / Struktur.
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
En presentation av Elina och Rasmus
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Får inte flickor klä sig i rosa nu
Varför tror människor.
Så styrs Sverige.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Ta ställning och handla!
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Lagar och överenskommelser
Jämställdhetspolitiken
Peter Emil Wilander Järnhammar
Nationalitet och etnicitet
Vad är identitet?.
Religionskunskap Lektion 1.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Bör staten styra skolan?
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Umeå 3-4 okt Medieplanera jämställt Karta: Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.
Samhällets ojämlikhet
Leila Jasmin Aisha Mola-i
Vad är identitet?.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Religion?.
Genus Manligt & kvinnligt.
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
Politisk Geografi.
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Sal Ami. Hennes religion Troende muslim men icke utövande Bär inte slöja Ser sig själv som feminist Har brutit kontakten med sin familj Låter sin dotter.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
LIKA VILLKOR VID MITTUNIVERSITETET KORT INTRODUKTION FÖR ANSTÄLLDA.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
HBTQ-certifiering inom
Kulturkrockar och kulturella skillnader
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Studeranderätt och diskriminering
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Att arbeta med fördomar i skolan
Sal Ami.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Religion och andra livsåskådningar
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Religionskunskap Lektion 2.
Vi är varandras arbetsmiljö
Lika villkorsgruppen Antro/Etno
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Vad är identitet?

Identitet = Självbild, medveten om sig själv som en unik individ. Identitet består i första hand av en medvetenhet om sitt jag www.ne.se Hur jag ser på mig själv – det är min identitet

Identiteten är kopplad till en människas livsåskådning. För att ta exempel: En muslim lever utifrån sina traditioner och en muslimsk livsstil, vilket skapar en identitet. Vad är då en livsåskådning? Livsåskådning består av två ord, liv och att skåda (se). Livsåskådning betyder att se på livet. Man kan antingen ha en religiös livsåskådning eller en icke- religiös livsåskådning.

Vad är det som formar en människas identitet? Vad är det som behövs för att den här gubben ska få en identitet??

Det är många saker/faktorer som formar en människas identitet. Tex Kön Ålder Sexualitet Familj Vänner Hur vi pratar Utbildning Religion och religiösa riter Traditioner Livsfrågor

”Som ung letar man ofta efter sin identitet och det kan vara svårt många gånger. Genom att pröva på olika identiteter kommer man förhoppningsvis så småningom fram till det som känns bäst och sannast för en själv” Religion, SO-Sreier från Liber

Vad är religionsfrihet?

Religionsfrihet Religionsfriheten är reglerad i Regeringsformen som är en del av Sveriges grundlag. Den lyder: “frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.” I Sverige blev religionsfrihet lag 1951. Religionsfriheten är både en positiv och en negativ rättighet, vilket innebär att individen har rätt till att utöva religion, http://www.migrationsinfo.se/demografi/religionstillhorighet/religionsfrihet/

Vad är diskriminering?

Diskriminering Med diskriminering menas att en person eller grupp behandlas sämre på grund av till exempel kön, religion, hudfärg eller vilket land de kommer ifrån. Diskrimineringsombudsmannen- är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, kön, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

Jämställdhet jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet www.ne.se

Jämställdhet förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande, samma möjligheter till ekonomiskt oberoende, lika villkor och förutsättningar i fråga om företagande, arbete, arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet www.ne.se