Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Politiska ideologier Socialism Ekologism.
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Om mänskliga rättigheter
Styrelseskick.
Liberalism Konservatism
Politiska ideologier i Sverige
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Aktör / Struktur.
Marxism.
Politiska ideologier.
Den industriella revolutionen
Ideologierna.
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Ideologier.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
FRANSKA REVOLUTIONEN
Politik och ideologi.
De politiska ideologierna
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Diskutera: Varför blir det krig?
Demokrati, politik och val.
Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Ideologier Att jämföra.
Tidsperiod V.47 Nya tiden V.48 Upplysningstiden V.49Revolutionerna
De politiska ideologierna
UPPLYSNINGEN ca
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
TEMA: Nationalism Introduktion, Del 3
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Konservatism Den som är konservativ vill konservera/ bevara, tänk på konservburk. Hen vill inte förändra/ förnya, tycker att ”det var bättre förr” och.
Liberalismens kännetecken:
Strävar efter ett klasslöst samhälle
Ideologier.
Politiska ideologier Analys Utopi Strategi Innehåller tre delar
Hur såg deras perfekta stat ut?
Liberalism.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Politiska system Demokrati & diktatur.
Framväxten av ideologier Kommunism, socialism, liberalism och konservatism.
Sidor i Arena  Om demokrati och diktatur, s  Om demokratiska beslutsformer, s  Om mänskliga rättigheter, s
Franska revolutionens orsaker: Adelns privilegier -rätt jaga på allas mark -rätt ta ut avgifter på byarnas kvarnar, bagarbodar och vinpressar -rätt att.
Ideologierna uppkomst
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Ideologier Utopi Analys Samhällssyn Värderingar Människosyn
Ideologier.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
En introduktion till politisk filosofi
FRANSKA REVOLUTIONEN.
Ideologier.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
UPPLYSNINGEN ca
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Presentationens avskrift:

Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra. Politiska ideologier Politiska idéer om hur samhället ska organiseras och styras eller inte styras. Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra. Ideologier har en människosyn och en syn på hur det goda samhället ser ut.

Liberalism Liberalismen börjar med naturrättens (naturrätt) idéer om mänskliga rättigheter. Sedan bygger upplysningen vidare på detta. Man brukar säga att den står mellan konservatism och socialism. Liberalismen bygger på den enskilde individens frihet och rättigheter. Liberalismen vill ha stor maktdelning och fria domstolar. Liberalismen vill begränsa statens makt och stärka det fria samhällslivet.

Liberalism Liberalismen tar fart efter franska revolutionen. Det är en naturlig följa av ett envälde med stark kung. Varför? Liberalismens grundtankar är: Politiska fri- och rättigheter. Det representativa styrelseskicket. Ekonomisk frihet. Fritt näringsliv utan att staten lägger sig i. Privat ägande. Att politisk frihet kräver ekonomisk frihet

Liberalism Ordet liberalism kommer från det franska ordet liber som betyder fri.

Konservatism Ordet konservatism kommer från latinets conservatius som betyder bevarande och vidmakthålla. Konservatismen växer fram i slutet på 1700-talet. Varför? Det är en reaktion på franska revolutionen som var mycket blodig och skräckväldet som följde. Huvudidén blev att ett land inte ska förändras med revolution. Det som är bra i samhället ska bevaras och vidarutvecklas.

Konservatismens huvudtankar Varje gång ett land ska förändras måste man ta hänsyn till landets förflutna och traditioner. Man måste förändra ett land försiktigt. Den politiska utvecklingen är viktigare än den ekonomiska sociala. Staten ska vara stark så att den kan hålla ordning på olika grupper. Kampen mellan grupperna ska fungera som en tävling så landet kan växa. Klasskillnader ska alltså finnas.

Konservatismens huvudtankar Alla ska sträva mot statens bästa och kämpa för landet. Man måste förändra allt långsamt – utvecklingen kan inte påskyndas.

Socialism Ordet socialism kommer från latinska ordet socius som betyder kamrat och socialis som betyder kamratlig. Socialismen uppstår på 1800-talet. Socialismen delas tidigt i två läger: en grupp som vill förändra fredligt och grupp som vill förändra genom revolution. Det finns alltså mycket olika typer av socialism

Den marxistiska socialismen Grundas av Friedrich Engels och Karl Marx – de brukar även kallas för pappor till socialismen idéer. Grundtankarna för den marxistiska socialismen: Kommunismen företräder småfolket – de fattiga. Om privat egendom görs statlig försvinner social och ekonomiska orättvisor. Familjen ska försvinna – barnuppfostran ska vara samhällets uppgift. Det kapitalistiska samhällssystemet och nationerna ska försvinna. Revolutionen ska ta bort religionerna och de borgerliga idéerna. Kapitalismen kan bara avskaffas genom revolution.