Avlidens journal – vad gäller idag ?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Advertisements

Prio-projektet - Juridik
Att förstå anonymiteten (översättning från
Lagstiftning – en översikt
LSO på skadeplatsen.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Juridik och etik kring svenska biobanker
Aktör / Struktur.
Vad kan du lämna ut till vem?
Om offentlighet och sekretess
Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket
IFLA:s internetmanifest och integritet Konferensen Att leva och andas IFLA:s biblioteksmanifest Stockholm den 19 mars 2014 Caroline Fellbom Franke, jurist.
UPPFÖLJNING Vad behöver verksamheten för att kunna fatta beslut om ekonomiska frågor? Uppföljning av resultat och kapital: - mot budget (jämförelse) -
Familjeåterförening varför blev det så här?
Lena Persson Lena Persson beteendevetare, magister i psykologi arbetar med frågor som handlar om: våld i nära relationer.
Bodelning och arv i kärnfamiljen
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
Offentlighetsprincipen
Säkrare vård och omsorg
Handläggning enligt SoL
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen
Socialtjänstlagen, SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Utlämnande av allmän handling
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) OSL
Rättsregler för rättsintyg
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Ändra till startrubrik
Samordnad individuell plan (SIP)
Patientlagen och information till patienter och närstående
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Samordnad Individuell Plan
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Skatteverket - nationellt samarbete om hantering av sekretessmarkerade personuppgifter i offentlig förvaltning Deltagande myndigheter: Datainspektionen.
Utgivningsbevis ” En av offentliga arkivens primära uppgifter är att bereda allmänheten tillgång till de handlingar som finns förvarade hos arkiven. Detta.
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Offentlighet och sekretess
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Diskrimineringslagen
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Varför arkiv? Arkiv bevarar vårt gemensamma minne. Genom arkiven värnas rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar.
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
*Fatta beslut på delegation * Offentlighet- och sekretess
Innehåll i föreläsningen
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Delegation och sekretess
Offentlighet och sekretess
Bedömningsuppgift 3.
Dokumentation i Stöd och behandling
SÅ SÄGER LAGEN… Upphovsrättslagen Marina Kozlova, 2016.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Delegation och sekretess
Sekretess i nya Regionens Hus
E-tjänsten Journalen Att tänka på för att skydda utsatta personer
Presentationens avskrift:

Avlidens journal – vad gäller idag ? 2013-11-05

Vad sekretess innebär Förbud mot att lämna ut handling med viss/a uppgift/er Förbud mot att muntligen röja uppgift (8:2 OSL) Förbud mot att utnyttja utanför verksamhet (7:1 OSL) Sekretess gäller mellan myndigheter och självständiga verksamhetsgrenar inom en myndighet

Vad men betyder Allt som med fog kan uppfattas som obehagligt av den enskilde Men för avlidna = frid, goda namn och rykte Men kan också vara ekonomisk förlust Vid sekretessprövningen kan den enskilde tillfrågas (gäller ej avlidna, dock närstående)

Sekretess inom hälso- och sjukvård (25:1 OSL) Gäller till förmån för enskild eller närstående Uppgifter om hälsotillstånd och personliga förhållanden Omvänt skaderekvisit – presumtion för sekretess Vad det omvända skaderekvisitet betyder i praktiken (användandet i den enskilda situationen får betydelse)

Sekretess inom hälso- och sjukvård, forts Undantagsregler för forskning (25:11 OSL) Utlämnande med förbehåll – bara till ”enskild”

Sekretess för avlidna Närstående kan lida men Avlidna kan lida men Utrymmet för att lida men efter döden är begränsat (Rå 1982 2:66) Det straffrättsliga skyddet för förtal av avliden (5:4 Brb) Anhöriga, och ”den frid som bör tillkomma den avlidne” Tidsaspekter

Hur sekretessen har bedömts i praxis Typfall Närstående lider ekonomisk förlust (exempel: Testamentstvister, gåvor och arvsskiften) Närstående utsätts för obehag (den dödes goda namn och rykte, känsliga uppgifter av personlig natur) Sekretess i förhållande till närstående (den avlidne har önskat sekretess, närstående som haft del i sjukdomsbild m.m.)

Praxis tolkningssvårigheter Individuella förhållanden Svårt att utläsa vilka uppgifter det handlat om vid sekretess Utgången i mål blir beroende av vad den som begär uppgifterna uppger själv

Avslutande slutsatser I allmänhet är uppgifter om en normal död inte känsliga Har den avlidne markerat sekretess så har det betydelse Inte sekretess i förhållande till personer som redan känner till de personliga förhållandena Vid menbedömning för avlidna måste man se till: Vem personen var Vilken bild personen ville ge om sig själv Hur enskilda uppgifter förhåller sig till personen och personligheten

Slutsatser - forts Uppgifter kan lämnas med förbehåll som kan undanröja ”men” – men bara till enskilda Till myndigheter som bedriver forskning följer sekretessen med – frågan blir om det är ett ”men” att uppgiften lämnas till en vidare krets. Uppgifter kan lämnas i avidentifierad form