Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bedömningsuppgift 3.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bedömningsuppgift 3."— Presentationens avskrift:

1 Bedömningsuppgift 3

2 Välkommen Presentationen handlar om information om tre grundläggande lagar samt hur ekonomiassistenten kommer i kontakt med lagarna. Jag kommer att presentera information av: Upphovsrätten Personuppgiftslagen offentlighets- och sekretesslagen Det är viktigt för en ekonomiassistent att ha bra kännedom om lagarna och hur de ska förhålla sig till lagarna.

3 Upphovsrätten Vad är upphovsrätten:
Skyddar: Konst, datorprogram, litterära verk m.m Skyddar inte – fakta och nyheter Kriterier på skydd? Förfogande rätt och ideell rätt Ekomoniassisten: Använder Datorprogram Får licenser till arbetet (ej privat) Skyldigheter Licenserna får endast användas i jobbsyften ej privat VIKTIGT! - Kan ej lämna licensnyckeln till någon annan så som office eller något annat datorprogram.

4 Personuppgiftslagen Vad är personuppgiftslagen: Ekonomiassistenter:
Skyddar – allas personuppgifter (adresser, löneregister, skatteverket och kompetensdatabaser) Brister i lagen: Ingen tillämpning, Kravlöst och kräver ingen licens. Vem är ansvarig? Arbetsgivaren och datorinspektionen Ekonomiassistenter: Hantering av uppgifter Balansgång mellan arbetsgivaren och anställd Hantering av känslig information och kommunikation Datorinspektionen -

5 Offentlighets- och sekretesslagen
Tystnadsplikt och förbud att lämna ut allmänna handlingar Tystnadsplikten gäller både muntligt och skriftligt samt att inte lämna över dokument fysiskt. Viktigt som ekonomiassistent att hantera alla offentliga handlingar rätt och tystnadsplikt avtal gäller. Även viktigt att veta vad som är en offentlighandling som alla kan få tag på och vad som är sekretess skyddat.

6 Tack! Tack för att ni har lyssnat och tagit del av min information till de tre lagarna och hur en ekonomiassistent kan komma i kontakt med dessa. Upphovsrättslagen: skyddar en produkt för att spridas och användas felaktigt. Personuppgiftslagen: Skyddar personuppgifter från att spridas och användas ovaraktigt av myndigheter och arbetsgivare Offentlighets- och sekretesslagen: Tystnadsplikt om handlingar och uppgifter

7 Källor: Upphovsrätten: Personuppgiftlagen:
 Personuppgiftlagen:  Offentlighets- och sekretesslagen


Ladda ner ppt "Bedömningsuppgift 3."

Liknande presentationer


Google-annonser