2014-08-20 Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Samtala om böcker.
Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Patientenkät sommaren -13
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Projektledarutbildning, steg 2 Öppen utbildning Vt-2010 Utbildare: Jesper Olsson Plats:
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Källbystugans kvalitetsarbete
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Pedagogisk dokumentation
Formellt, skarpt och snyggt
Intervju inför ViV-projektet.
Att göra: Nyhetsartikel
Syftet med en personlig handlingsplan
Skriftlig Utvärdering KUM v /31 läkarstudenter och 16/16 ssk +rtgssk studenter= 46 Handledare 4 ssk/4 och 6/7 läkare =10 enkäter Fråga 1 Studenter.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Välkomna!. Uppföljning av studiestart & mottagningen Diskutera gärna två och två men fyll i enkäten individuellt 1)Program? 2)Kvinna/Man/Hen? 3) Deltagit.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Att upptäcka matematiken med symbolhanterande räknare biennetten 2005 Patrik Erixon.
Cecilia Lundberg Projektkoordinator HHÅA, MEN tidigare assistent i miljöbiologi.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Introduktionskurs Greppa Näringen Madeleine Wiström, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Kursutvärdering Studiebyrån Alla kurser utvärderas Du ska utvärdera alla kurser som du deltar i Genom kursutvärderingen ger du läraren respons på.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bemötande. Varför denna lärfråga? Hypotes: Vi trodde att vårt bemötande påverkar elevers ansvarstagande för sin skolsituation.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Vad är bra och vad kan bli bättre? Utvärdering med Ekjur12 15/
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Seminarium Industriell Försäljning Eric Marketoft.
En guide för arbeten i SO
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Diskussionstillfälle 4
Sociala medier som påverkningskanal Anne Salovaara-Kero: Mamma Annorlunda & Normalstörd.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
” Deltagarna vågade dela med sig av personliga saker tack vare att kursledaren ledde kursen på rätt sätt. ” Kommentarer från Consultus öppna kurser.
V E N T I L E R I N G 5 juni Försvar av examensarbetet och opposition
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Experiment med vatten Densitet.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.

Presentationens avskrift:

Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande” !

Ingrid Svensson, Eva Horneij Mål med den biomekaniska undervisningen i termin 5 ”Att studenten fördjupar sina analytiska kunskaper avseende funktionsbedömning av rörelseorganen”

Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning (IBL) 1.Bilda grupper och enas kring en specifik biomekanisk frågeställning, som ska presenteras på seminarium 2.Samarbete med LTH

Ingrid Svensson, Eva Horneij Loggbok Vilken frågeställing har ni valt? Varför? Hur resonerar ni kring problemet? Referenser? Hur vill ni presentera? Feedback till annan grupps loggbok

Ingrid Svensson, Eva Horneij Seminarium Presentation i 20 min Diskussion i ca 10 min Motivera era förslag! Vad blir de praktiska konsekvenserna av era förslag??

Ingrid Svensson, Eva Horneij Utvärdering Hur tycker du att utformningen av uppgiften har bidragit till ditt lärande i bomekanik och funktionell anatomi?

Ingrid Svensson, Eva Horneij Några kommentarer (fråga 1) Det har varit utvecklande att lära sig nya sätt att se på mekaniken och biomekaniken. Det i sig bidrog till att man kunnat vidareutveckla sina kunskaper i funktionell anatomi Fått mer förståelse av uträkningarna bakom. Hur andra ser på saken som inte ser anatomin Det har bidragit på ett bra sätt. Man ser tankegång utifrån olika synsätt och det har varit lärorikt. Mycket diskussioner. Nivå och diskussionerna har varit på en ”lagom” nivå. Alltid bättre förståelse när teori blir praktik! Anatomikunskaperna har befästs mycket bättre när man tvingas se hur de samarbetar i en specifik uppgift….Bra att vi kunde dra nyta av proffs i uträkningarna. Se att det finns biomekaniska uträkningar som är så långt utanför min förståelse. Intressant att få resonera med en annan yrkesgrupp och se att det finns gemensamma utgångspunkter. Olika saker att bidra med.

Ingrid Svensson, Eva Horneij Kommentarer (forts, fråga 1) Jag tycker inte direkt att jag lärt mig något mer i biomekanik än vad jag kunde innan. Biomekanik och uträkningar låg på en lite för hög nivå för min del. Tyckte att uträkningarna var svårtolkade, men slutsatserna begripliga. Jag har inte lärt mig så mycket mer om biomekaniska beräkningar. För det fixade teknologerna. Men intressant att få hjälp med uträkningar så uppgiften gick att genomföra. Mycket diskussioner då uppgiften var fri, dock lite för fria tyglar. Kanske riktlinjer för uppgiften skulle vara mer utvecklande? Annars har jag verkligen fått tänka till. Jag tycker inte att mina biomekaniska kunskaper har ökat då vårt arbete i gruppen har varit i stort sett separat. Jag hade önskat mer schemalagd tid för uppgiften. Kul att vi sjg fick hitta på en uppgift vi är intresserade av! Teknologerna visade på en massa parametrar vi inte hade tagit hänsyn till i vår hypotes innan. Har fått utbyte gällande tillvägagångssätt och vad som är viktigt för att kunna räkna på det

Ingrid Svensson, Eva Horneij Vad har varit särskilt bra med den biomekaniska uppgiften? Samarbetet. Nya kontakter. Nya perspektiv Att man fick välja själv och att ingenting var ”fel” (resultat) ingen press, endast inlärning Diskussionen och att man fick förklara vad man faktiskt menade för någon som inte tyckte det var självklart. Seminariet blev mycket bättre och intressantare än jag trodde! För en gångs skull höll vi inte föredrag för bara varandra utan även för några ”oinvigda”. Se hur biomekaniken kan enkelt förklara funktionella problem

Ingrid Svensson, Eva Horneij Hur kan uppgiften förbättras och utvecklas? Låt det vara uppdelat mellan yrkeskategorierna, men samarbeta som nu, det är bra! Sen får man lära av varandra på seminariet. Tryck mer på att sjukgymnasterna ska vara mer involverade i de biomekaniska uträkningarna. Längre tid, tillrättalagda uppgifter. Mer schemalagd tid De var fria tyglar: både bra och dåligt (LTH) Gör uppgiften till en tradition (LTH)