Införande av Meliors läkemedelsmodul för slutenvård på

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om KBN från Gothia Forum
Advertisements

…..och nu Dirigenter finns!!
Märkning uteblev – patient opererades på fel sida
Försvunnet kommatecken – patient fick för hög dos
Vårdprevention- ett långsiktigt förbättringsarbete
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Patient fick smärtstillande läkemedel i fel kateter
BREDDINFÖRANDE COMPRIMA SKÅNEGEMENSAM SKANNING
Vårdmiljörond – varför gör vi det här? Reflektion 2.Ge beställaren ett bra underlag kring nu-läget inför planering av framtidens hälso-och.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Betydelsen av samverkan inom hälso- och sjukvården
Bakgrund till satsningen 2. Direktiv från ledningsgruppen 4. Nuläge (Mätetal och mätbarhet) 1. Projektets namn och ansvariga personer 6.
Dokumentation av MEWS i Cosmic
Förbättrad BB-rond Syfte
Fördröjt återbesök efter tumör i ett öga
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
NATIONELL ORDINATIONSDATABAS, NOD
NPÖ –användning i Örebro
Behov av habilitering och rehabilitering
Arbetsberedning förebygger risker och fel
FÖRSKRIVARM ETOD För att praktiskt kunna leva upp till vad som sägs i policyn ”Bedömningen av behovet och möjligheten att erhålla ett hjälpmedel ska vara.
Registrera läkemedelsvarning
SÖDERSLÄTTSPARTIETS vision för Gränslöst samarbete.
Landstingets resurscentrum Dosdispenserade läkemedel via Pascal.
Satsningens namn och ansvariga personer
Kvalitetsarbete med internetbehandling i reguljär vård Viktor Kaldo, leg psykolog, Docent Utvecklingsansvarig Psykiatri Sydväst.
Bättre tillgänglighet till Barnlogopedi Ett Genombrottsprojekt 2006 och dess implementering i verksamheten Enheten för Barnlogopedi Drottning Silvias barn-
”Att skriva recept” En metod för individuell ordination av fysisk aktivitet.
Meddix och samverkansrutiner
Patientsäkerhetskultur
Standardrutin för läkemedelshantering ”Ny” rutin för Waranordinationer
1 Kort information om lasarettets miljöhänsyn och miljöarbete, i vilket alla vi medarbetare har ett ansvar. Webinar om Miljö för sommarvikarier 2013 I.
Psykiatriskt samsjuklighetsteam Piteå. Bakgrund Våren 2009 gjordes en översyn av klinikens missbruks & beroendevård, där framkom att patienter med samsjuklighet.
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Produktionsplanering en viktig
Regionledningen CVPA/SR Konflikteffekter och tillgänglighet.
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. Vi gör en uppdaterad version av ”Gods och Gårdar” – en bokserie som gavs ut i hela landet under 1940-talet.
Information om projektet Operationscentrum Sundsvall
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Sektionen för vård och socialtjänst1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20.
Projekt Vårdokumentation LE Karin Nilsson Projektansvarig
Sv Pascal Ordinationsverktyg Pascal ordinationsverktyg är ett nationellt verktyg för ordination av dosläkemedel, när patienten får sina mediciner fördelade.
Nuläge prestanda Tester som genomförts senaste veckan visar förbättringar. Patienter med mycket datainformation i patientöversikt, remisser och ”svar.
NULÄGE COSMIC R maj Nuläge läkemedelsmodulen Patientsäkerhetsbuggar Dålig överskådlighet i läkemedelslista/utdelningsvy/recept Tidigare bra.
173 dagar kvar ….. Nummer 4 vecka
Journalia Oktober 2016 Välkomna! Agenda Inledning
Solveig Landquist Projektledare COSMIC R8.1 COSMIC R8.1.
Aktuellt COSMIC R dagar kvar…
151 dagar kvar… Nummer 5 vecka
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
nu finns inga tvivel längre
Cosmic R8.1 i primärvården
Förbättringsområde Effektiv mottagning – rätt patient till rätt vårdgivare vid Bankeryds vårdcentral.
192 dagar kvar… Nummer 3 vecka
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Cosmic R8.1 Lägesrapport
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 15 vecka
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Tips, trix & tänk på Nyheter i Läkemedelsmodulen R8.1.
COSMIC läkemedelsmodul
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
TACK FÖR STIPENDIET 2017 Thomas.
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Sänkt åldersgräns och nya funktioner
Nätverksträff för kontaktpersoner 14 november 2018
Utskrivningsinformation i Intygsmodulen
Presentationens avskrift:

Införande av Meliors läkemedelsmodul för slutenvård på UMAS och Lasarettet Trelleborg

Bakgrund Sedan 1997 har Meliors läkemedelsmodul successivt förbättrats Övriga Region Skånesjukhus, förutom Ystad lasarett, ordinerar läkemedel med hjälp av modulen, Nuvarande ordinationsförfarande medför ett flertal risker. Den handskrivna ordinationen är inte alltid läsbar, vilket medför risk för feltolkning Ordinationshandlingen är inte alltid tillgänglig, vilket medför en större mängd telefonordinationer, med risk för feltolkningar. Tillgången till tidigare ordinationshandlingar är beroende av att dessa blivit inskannade. Riskanalys genomförd tillsammans med representanter från UMAS kliniker Ex på områden som var problematiska var varningar, pilning

Avgränsningar Akutmottagningarna UMAS och Lasarettet Trelleborg kommer inte att använda läkemedelsmodulen på egen enhet. Ordinationer till övriga kliniker skall ske i läkemedelsmodulen. Bild och funktionsmedicin undantas tills vidare från införandet, eftersom de idag inte använder Melior. Psykiatriska kliniken, blir en egen förvaltning 090301

Syfte Syftet med projektet är att öka patientsäkerheten genom att eliminera risken för feltolkningar av ordinationer och genom att öka tillgängligheten till ordinationsverktyget.

Effekter Minskat antal felordinationer på grund av dålig läsbarhet i ordinationen. Ökad patientsäkerhet genom gemensamma regler och rutiner för Läkemedelshantering Minskat antal telefonordinationer Minskad arbetsbelastning då skanning av läkemedelslistor ej längre behövs. Minskad arbetsbelastning genom att ordinationshandlingen alltid är tillgänglig

Genomförande Planeras hösten 2009 september - november Utbildningen schemaläggs i god tid. Underlag för planering kommer till klinikerna under mars 2009. Alla Läkare och Sjuksköterskor utbildas. Utbildningens längd är 4 timmar Klinikerna kommer att börja använda läkemedelsmodulen successivt i takt med att klinikens utbildningsperiod är avslutad En sjuksköterska per klinik kommer att delta minst fyra gånger under klinikens utbildningsperiod, detta för att kliniken skall ha ett stöd på plats efter införandet

Resurser Huvudsakliga resurser för utbildning, 3,5 heltidsresurser för UMAS, samt en resurs från Lasarettet Trelleborg Tre befintliga utbildningslokaler på UMAS, utbildnings kapacitet per dag 60 personer, samt lämplig lokalitet i Lasarettet Trelleborg En sjuksköterska per klinik som är närvarande under 4 utbildningstillfälle, för att stötta sin klinik under de två första veckorna efter införandet Sjuksköterskans uppgift blir även att utbilda nyanställda efter införandet

Övrigt Utbildning: Kliniken ansvarar för att schemalägga sin personal på tilldelade utbildningsplatser. En bokningsansvarig per klinik måste utses. Kliniken ansvarar också för att personalen på kliniken deltar i den schemalagda utbildningen Utse sjuksköterska som skall vara ett extra stöd de första tvåveckorna, samt utbilda nyanställda efter att läkemedelsmodulen satts i drift För kliniker med inneliggande patienter: Kliniken kontrollerar om trådlöst nät finns och att det fungerar i alla patientrum, (kontrolleras med en bärbar dator). Kliniken beställer komplettering av nät av RSIT vb. Anmäla fel på trådlöst nät till RSIT vb. Kontrollera behovet av läkemedelsvagnar (med plats för trådlösa bärbara datorer). Kliniken beställer vb Generellt: Kontrollera utökat behov av datorer. Kliniken beställer vb i god tid (ca tre månader i förväg)

Exempel bokningslista