Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Pieper-test Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Av: Katarina Steen (agronomstudent), Thomas Pauly (SLU) och Margareta Emanuelson (Svensk Mjölk)
Ge information om hur lättensilerad en gröda är och om en tillsats av bakteriepreparat är befogad
Man mäter pH-sänkningen i hackad grönmassa i en bägare. Hur fungerar testet? Man mäter pH-sänkningen i hackad grönmassa i en bägare. Man ser om en tillsats av socker och/eller bakteriepreparat snabbar på pH-sänkningen.
Hur gör man? Klipp ett grönmasseprov Mixa det med destillerat vatten Märk fyra bägare med 1-4 Häll upp 0,5 dl grönmassemix i vardera bägare Gör följande tillsatser:
Bägare Tillsats Mängd 1 ingen 2 florsocker 2 krm 3 bakterieprep. 1 tsk
Hur gör man? Mät pH-värdet med papper/mätare Låt stå i 34°C i 18-24 timmar Tolka resultatet, jämför pH-sänkningen
Resultat
Test av Pieper-test juni och juli 2004 på Kungsängen 6 skiften i 13 testomgångar Vissa skiften testade vid 1:a och 2:a skörd 2 parallella prover per vall
Resultat, gräs- och blandvall
Gräs- och blandvall Sockertillsats hade ingen pH-sänkande effekt vid 1:a skörd men sänkte pH-värdet vid 2:a skörd. Det fanns tillräckligt med socker vid 1:a skörd men inte vid 2:a skörd. Tillsats av bakteriepreparat sänkte inte pH-värdet. Det fanns tillräckligt med mjölksyrabakterier i grönmassan.
Resultat, klövervall
Klövervall Sockertillsats hade pH-sänkande effekt vid 1:a och 2:a skörd. Det var låga sockerhalter klövervallen. Viktigt att förtorka, använda lämpligt tillsatsmedel. Tillsats av bakteriepreparat sänkte inte pH-värdet. Det fanns tillräckligt med mjölksyrabakterier i grönmassan.
Stubbhöjden verkar ha betydelse
Överensstämmelse mellan fermentation i bägare och i siloburk
Överensstämmelse mellan sockerhalt i grönmassa och pH-sänkning i Pieper-testet
Slutsatser Hjälp vid beslutsfattande Ger liknande resultat som fermentation i små siloburkar Överensstämmer med sockeranalys Entydigt resultat, stabilt Pedagogiskt