1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pragmatik Funktionellt perspektiv - studiet av språket i kontexten
Advertisements

Snabbguide och tips.
Det första du bör göra är att rita horisonten
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Elsa Beskow.
Rockackord Lärorikt bildspel för alla rockfans med minst tre
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Författare Josefin Berntsson År 2013
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Patientenkät sommaren -13
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
Uppgiften i PowerPoint
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Les meilleures photos de
Välkommen till Bönemöte
Närvaro!!.
Personligt brev – din egen form av marknadsföring!
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
En reviderad läroplan för förskolan
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Sagan om björnen.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Lennart Lönngren VALENS Vad är det?.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren.
Lennart Lönngren NUNC Lev i nuet!.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
Klok filosofi … ?.
Samma fast olika eller olika fast samma?
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen.
Att hålla en presentation
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Läroplansträff Välkomna.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Arbetslös.
Hendia Syd AB Rickard.
Presupposition gemensam kunskap som inte behöver påstås eller förklaras förutsatt information - bakgrundsantaganden konventionaliserade bärare av implicit.
Ett Riktigt Julkort.
Du ÖnskAs en rigtigt gOD jul GOD JUL Först, klicka på stjärnan på julgranen, så vi kan få ljus i den….
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Jag vill känna mig som en kvinna En modern saga. På en flygresa över atlanten kommer planet in i en riktig storm. Turbulensen är hemsk och det blir ännu.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
MG Production Den 75-årige Stig besöker sin läkare för att få sin sperma undersökt !

Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Den magiska dörren.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
I Stockholm, Kalmar och Göteborg har en tysk affärskedja öppnat varuhus som säljer äkta män till fruar som vill byta upp sig…..
1 MORS Ikke morsomt! Lennart Lönngren. 2 Som bekant löd gladiatorernas hälsning till kejsaren: Morituri te salutant! På gammaldags svenska kan vi väl.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Att lära sig att analysera
1 PAX En fridfull analys Lennart Lönngren. 2 Pax är ett vanligt ord i liturgiska sammanhang. Gloria in excelsis Deo Et in terra pax hominibus bonae voluntatis!
Engelska Människokroppen
Översikt  Förra gången  Minitest – Under vilka tre tillfällen grät Profeten  Vikten av den goda moral.
1 CATO Ingen vän av Kartago! Lennart Lönngren. 2 Som bekant avslutade Cato varje tal i senaten sålunda: Praeterea censeo Carthaginem esse delendam. Vi.
Lennart Lönngren TYSTNA Är Stagnelius otydlig?.
Formellt, skarpt och snyggt
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren

2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken återföras till samma semantiska struktur? Därom handlar denna lilla presentation.

3 Låt oss börja med det senare uttrycket, som verkar mest genomskinligt. x y Kan kjøpes. z Dvs: ”Ni x kan köpa detta hus z av mig y.” Ni kan köpa [detta] hus (av) mig.

4 Vi kan också pröva med att byta ut kunna mot erbjuda: Jag erbjuder er (att) köpa [detta] hus (av) mig. … där jag och mig naturligtvis är koreferenta. Kunna och erbjuda har dock helt klart olika valens.

5 Nu skall vi granska det vanligare uttrycket, nämligen Til salgs. «nu› x y Til salgs z. Mer explicit: Jag avser (att) sälja (detta) hus (till) någon.

6 Det är dock ganska stor skillnad på til och avser. Til har närmast karaktären av en ren futurummarkör. Närmaste synonym är efter.

7 Det är två faktorer som hindrar full isomorfi. Den första, som är trivial, gäller indexeringen. Sälja och köpa är konversiver. X-aktanten vid sälja motsvaras av y-aktanten vid köpa och vice versa: x-aktanten vid köpa är identisk med y-aktanten vid sälja.

8 Värre är det med den andra faktorn, som gäller uttrycken til och kan. Dessa kan knappast återföras på ett predikat. «nu» x y Til salgs z. Det finns en klar valensskillnad: «nu» i til har sin motsvarighet i y (köparen) hos kan. x y Kan kjøpes z.

9 För att sammanföra dessa krävs nog ett meningspostulat, något som ligger utanför ramen för den här aktuella analysformen.

10 Ett litet tillägg: Aktanterna x och y är givna av talsituationen: de är identiska med ”jag” och ”du”. Den tredje aktanten, z, är också alltid bestämd i situationen. I exemplen ovan är den språkligt implicit men identifieras genom fysisk ”kontiguitet”.

11 Med bibehållen form som annons eller skylt är detta dock bara möjligt vid uttrycket Til salgs: «nu» x y Ved til salgs. Z-aktanten kan emellertid också vara explicit.

12 SLUT