Natur- och kulturlandskap

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Den nya naturen och den hållbara medborgaren - möjligheter och dilemman Eva Svensson Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet.
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter.
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Natur som turistresurs
1. Begränsad klimatpåverkan
Europa Geografi, åk 6 ht-2013.
Närke Närke har en folkmängd på personer.
Begrepp.
Höstträff 2014 Christoffer Johansson, Bygg- och miljönämnden Assar Johansson – han som gör det! Martin Storm, Torsås kommun Medlemsföreningarna om vass-slåtter.
Översyn av det utvidgade strandskyddet Västra Götalands län.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Människan och naturens samverkan med varandra.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Miljömålen och förorenade områden
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Näringslivet och miljömålen Richard Almgren Green Business AB
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Miljömålen Linda Tollemark
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Försurning, Av Ebba och Emma.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Skogen Tävlingen.
– levnadsmiljöer försvinner
Naturlandskap och kulturlandskap.
1 Träd i stadsmiljö Välkomna!. 2 Skyddsvärda träd Uppdrag från Naturvårdsverket → ett instrument för att uppnå miljömålen Hotad miljö (upphörd hävd, igenväxning.
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Akvatiska och terrestra system
Viktiga ord och begrepp
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
ERSÄTTNING FÖR MARKINTRÅNG I SKOGEN. Ekonomi & Skatt Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling lrfkonsult.se KONSTITUTIONELLA FÖRUTSÄTTINGAR ₋ Regeringsformen.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Sveriges natur Geografi åk 4.
Vad ska en vägplan innehålla?
Samverkansträff för enskilda avlopp
Sammanställning och analys av medieinslag om skyddad natur
Ditt land Ett land i Europa.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Arktis.
Kommunikationssatsning skyddad natur Läget just nu
arbete för friluftsliv
Energiförsörjningen och miljön
Resultat-kommunikation 2016
Ditt namn | Din lärare | Din årskurs
Lokala indikatorer - del av RU miljömåls-indikatorer
Ditt namn Din lärare Din årskurs
Presentationens avskrift:

Natur- och kulturlandskap Naturlandskap: människan har påverkat landskapet mycket lite eller inte alls. Urskog, skär, delar av fjällen. Kulturlandskap: människor har påverkat genom odling skogsbruk eller annan markanvändning. Landskap: ett geografiskt område – i naturen eller på kartan.

Natur- och kulturlandskap Naturreservat: ett naturområde som skyddats med lagstiftning. Bättre värna och vårda våra skogar, vattendrag, betesmarker, skärgårdar och andra naturmiljöer. 3027 naturreservat i Sverige http://stockholms-skargard.se/naturreservat/ http://www.lansstyrelsen.se/orebro/Sv/nyheter/2014/Pages/planerad-brand-i-vissbodamons-naturreservat.aspx

Natur- och kulturlandskap Nationalparker: är en kraftfullare skyddsform än naturreservat måste ligga på statlig mark och regeringen fattar beslut om inrättande av dem efter godkännande av riksdagen Länsstyrelsen förvaltar = tar hand om Sverige var först i Europa att införa nationalparker http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Skyddad-natur/Nationalparker/

Natur- och kulturlandskap Vad finns det för orsaker till att vi skyddar vissa områden? Skydda växter och djur Skydda unik natur Skydda mot byggnation Ge kunskap om historia Öka förståelsen för områdens betydelse Vikten av att vi har friluftsområden

Ängsö nationalpark Ängsö nationalpark var en av Sveriges och Europas första nationalparker när den bildades 1909. Ängsö är en ovanlig nationalpark med sitt välbevarade odlingslandskap. Blomsterprakt och fågelliv Ängsö nationalpark ligger i Roslagens innerskärgård söder om Norrtälje. På ön finns ett äldre odlingslandskap med slåtterängar, naturbetesmarker och en gammal gårdsmiljö. På våren finns här en fantastisk blomsterprakt med gullvivor, vitsippor och olika orkidéer. Det finns också ett rikt fågelliv och besökaren kan bland annat se fiskgjuse och havsörn här. På 1600-talet bestod Ängsö av två holmar med ett smalt sund emellan. Landhöjningen har med tiden gjort att de två holmarna växte och sundet blev ett vassbälte. Vassen användes sedan till kreatursfoder. Idag har det gamla sundet förvandlats till gröna ängsmarker.

Ängsö nationalpark