Indexering av en bild exempel. Detta är en bild av Beridna Högvakten i Stockholm. ( På bilden ses en parad med en militär.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Egypten.
Grekerna.
Det första du bör göra är att rita horisonten
Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
Elsa Beskow.
Handledning för innehavare och kontaktpersoner i JPBS.
FREDA – bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Sumererna i södra Mesopotamien
Skapa jullåtar i grupp med Garageband
~ Den första mobiltelefonen ~
Anneli och Christians Datorskola
Skapa jullåtar i grupp med Garageband Fyra tillfällen av skapande för år sju.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Access med Sebastian och Robert
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
Tio handfasta argument
TuneShop Axel Gärkman Jag är en s.k. sångwriter. Jag komponerar och skriver sånger,som mina kunder sedan får använda.
Praktisk arbetslivsorientering
Utlandsstudier för I:are
VILKA VAR DE VIKTIGASTE LÄRDOMARNA FRÅN CASET?
Planering.
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Polymorfism.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Vårt tekniska jordbruk!
Workshop inför Projektet
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
Demokrati (=folkstyre)
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
KRAFTMETOD FÖR BALKAR Exempel 1 Jämviktsekvationer :
Hur du säljer in dig själv och dina kunskaper!
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
En guide för arbeten i SO
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
om företaget där du gör din praktik!
Genus Manligt & kvinnligt.
Godhet “Att gör gott”.
Vetenskapshistoria Antikens grekland 600 f.v.t. De första tecknen finns på att människor börjar avskärma sig från vidskepligt eller religiöst tänkande.
Vad är hantverkscirkusen? Ett kringresande hantverkssällskap turnerade runt i Ålands skärgård och i Mariehamn mellan den 10 och 19 Juli! De hade öppna.
Big bang ca 13,7 miljarder år sedan
Naturlandskap blir kulturlandskap
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Metaller Kap 12 Sid
STUDIETEKNIK.
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Smslån utan uc Vare sig du vill låna pengar utan inkomst eller om du vill låna pengar utan uc med betalningsanmärkning är fixcash.se det ställe du bör.
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
Möte 3 Trumfspel.
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Varför behöver vi politik?
STUDIETEKNIK.
Svetsning och PED.
Presentationens avskrift:

Indexering av en bild exempel

Detta är en bild av Beridna Högvakten i Stockholm. ( På bilden ses en parad med en militär musikkår till häst, samt i förgrunden bilar på en gata. Därtill finns i bilden några byggnader och träd.

Då denna bild skall indexeras bör man bestämma sig för vad som är det huvudsakliga i bilden och välja indextermer som beskriver just det relevanta.

En person som söker bilder om träd i urban miljö kanske inte uppskattar att få fram denna i sammanhanget rätt irrelevanta bild.

Först börjar man med att genom att använda egna ord beskriva vad bilden innehåller. Det som är väldigt oväsentligt lämnas bort. Träden, trafikskylten och gatan är i detta fall ganska oviktiga. Hus eller byggnader Hästar Militärer Instrument Musikkår Parad Bilar Beridna Högvakten Stockholm

Efter detta är det dags att gå till en tesaurus, t.ex. Allärs, och jämföra sina egna termer med de godkända termerna i tesauren och försöka hitta de termer som bäst motsvarar de egna, fria termerna. Hus eller byggnader Hästar Militärer Instrument Musikkår Parad Bilar Beridna Högvakten Stockholm

Egna termerALLÄRS’ termer HästarHäst MilitärerMilitärer - personal InstrumentMusikinstrument MusikkårBlåsorkestrar ParadParader HusByggnader Bilar Beridna Högvakten- Stockholm- Vid jämförelsen återfanns motsvarigheter till alla termer utom de specifika Stockholm och Beridna Högvakten

Slutsatser •Nästan alla termer fanns i någon form i Allärs, endast musikkår byttes ut mot blåsorkestrar, och hus ersattes av byggnader, enligt de angivna relationerna. Instrument specificerades med förleden musik-. •Även om Beridna Högvakten och Stockholm ej fanns i Allärs, så är det tillåtet att använda dem som fria termer, eftersom det kan vara viktigt att ange vem bilden visar och var innehållet i bilden utspelar sig.

Denna bild kan då få indextermerna: Häst, militärer-personal, musikinstrument, blåsorkestrar, parader, byggnader, bilar, Beridna Högvakten, Stockholm

Observera •Detta var endast ett exempel på hur bilden kunde indexeras. Ofta räcker det med färre termer, och eftersom huvudsaken i denna bild varken var byggnaderna eller bilarna hade även dessa termer kunnat lämnas bort. •Lycka till med bildindexeringen!