Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skadedjur och tamdjur Den som har Restaurang Café Butik
Advertisements

Klimatförändringarna är vårt största miljöhot
ByggaL – metod för byggande av lufttäta byggnader
Samhällsbyggaren med helhetssyn
Samfälligheten Nattsländan, årsmöte adresser Styrelsen vill bygga upp ett register Information digitalt istället för papper sparar.
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
VÄLKOMNA TILL: Första dagen med våra karaktärsämnen!
Tvätt och rengöring.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Om det börja brinna i ditt trapphus eller om trapphuset är   Brand och rök i trapphus Om det börja brinna i ditt trapphus eller om trapphuset.
Åkersberg Bottenplattan är nu gjuten till det stora huset och nästa vecka börjar man med köks- och matsalsdelen.
Arbetslokaler och arbetsrum
Stambyte & våtrumsrenovering med Luftad konstruktion
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
(CAP-) Övervakning av tvärvillkoren på mjölkproducerande gårdar Utbildning i tvärvillkoren för rådgivarna för systemet för jordbruksrådgivning Rådgivningsdel.
100% följsamhet till Basala hygienrutiner 0% smittspridning
Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”
Handcirkelsågen Sågande maskiner Säkerhet
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Introduktion för vikarier i kök
Stänkfri stekning Se overhead 1 Per Persson Johnny Skagersjö
Figursågen Sågande maskiner Säkerhet
Tomt och byggnader idag H Villa Flerbostadshus G A B Villa.
Rengöring/Städning.
VÄLKOMMEN!!!.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Hemtrivsel.
Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt”
Nora, Wilma, Jonathan och William
Kemikalier på arbetsplatsen
Avfallshantering.
Vad händer på en ort om transportförsörjningen uteblir? Hur påverkar det din verksamhet?
Matsmältningssystemet
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
SKL Sveriges kommuner och landsting
VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett miljöanpassat sätt att värma bostäder, lokaler, skolor etc. Vatten värms upp centralt och leds ut.
Peterslunds förskola med ny utemiljö
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Två golv har åtgärdats på prov, det har fungerat bra.
Badrum Styrmansgatan 26.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Grundläggande livsmedelshygien
Förebygg smittspridning med basala hygienrutiner vid såromläggning
Teknik på Ä L G E N S Förskola 2010.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Bygga om förrådsutrymme till groventre Idag (foto från kök) Förråd Vardagsrum Kök Altandörrar.
LOKALER & UTRUSTNING Syftet Öka er kunskap kring livsmedelslokalers struktur, uppbyggnad och material, för bra hygieniska förhållanden Målet Elever ska.
Öppningstid Kiosken ska öppnas 30 min innan första matchstart. Så en timme innan matchstart är lagom tid att komma. Förberedelserna med att brygga kaffe,
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Rengöring Syfte Öka er kunskap kring rengöring av utrustning och lokaler För att främja hygieniska förhållanden Målet Elever ska ha kännedom om vad.
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Instruktioner för kiosken i Tungelsta Sporthall
Instruktioner när sporthallen ska städas efter klisteranvändning
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Basala hygienrutiner och klädregler
Varifrån kommer kranvattnet?
Hur bevara renhetsgrader av lagrat material?
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Varifrån kommer kranvattnet?
Nycklar och växelkassa
- en presentation.
Välkommen till Informationsmöte!.
Reningsverk.
Hygienobservatörsträffar våren 2018
Presentationens avskrift:

Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc. Den som har Restaurang Café Butik Måste uppfylla de krav som finns i livsmedelslagstiftningen.

Krav på lokalen Flödet av rent och smutsigt Håll isär oförpackade och förpackade produkter. Vart ligger diskutrymmet Lätt att hålla ren.

Golv, väggar och tak Ska vara gjorda av material som är: släta täta lätta att rengöra. Giftfria T.ex. kakel och rostfritt stål. Tak ska vara byggda så att ansamling av smuts förhindras. Rör som inte byggs in kan samla smuts.

Ventilation Stekning Fritering Wokning Anpassad efter verksamheten. Där: Stekning Fritering Wokning Sker, ska det finnas ventilationskåpa med fettfilter

Belysningen Skall vara god, så att du ser att rengöra ordentligt.

Avlopp Ska vara anpassat till verksamheten. T.ex. Golvbrunnar Renssilar Golvgaller skall vara lätt att rengöra, förhindra råttor att komma in, och utgöra golvets lägsta punkt.

Skadedjur Ska inte kunna komma in i lokalen. Det innebär bl.a. att dörrar ska vara täta Avfallsbehållare ska ha lock. Golvbrunnar skall ha galler

Livsmedelsförvaring Grönsaker Rått kött Mejerivaror Färdigmat. Det ska finnas möjlighet att förvara olika livsmedel separerat. T.ex. olika kylar för Grönsaker Rått kött Mejerivaror Färdigmat.

Arbetsytor Det ska finnas olika arbetsbänkar för olika livsmedel t.ex. en bänk för Sallad & smörgåsar Kött Fisk Färdigmat Det ska finnas Hoar avsedda att skölja livsmedel i.

Personlighygien Det ska finnas Toaletter som inte gränsar till utrymmen där livsmedel hanteras Ett förrum om toaletten är intill köket. Handtvättställ i varje utrymme av lokalen diskrummet, serveringen köket. Kallskänken Omklädningsrum där personalen Inta lunch eller fika. kan byta om. Förvara arbetskläder (separat från privata kläder)

Fönster & Dörrar Ska vara konstruerade så att de är Lätta att rengöra Öppna fönster ska ha insektsnät. Dörrar ska vara lätta att rengöra

Inredning och utrustning Ska vara gjorda av släta material som är Tvättbara Rostbeständiga Giftfria. Det ska finnas diskmöjligheter.

Utrustning ska vara lätt att rengöra Utrusning som kommer i kontakt med livsmedel typ. Spisar Arbetsbänkar knivar, förvaringskärl grytor Ska bestå av sådant material som är Lätt att rengöra Utformade så att det inte blir smutsig lätt. Bänkar och hyllor ska sluta tätt mot väggar Vara installerade så att omgivande ytor lätt kan rengöras.

Städ Ett utrymme för förvaring av städutrustning ska ha Utslagsvask för städvatten Krokar att hänga städredskapen på. Utrymme att förvara kemikalier. Kemikalier får inte förvaras tillsammans med livsmedel

Avfall & skräp Avfallet ska tas om hand på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Avfallsbehållarna ska gå att stänga Avfallet ska tas bort så snart som möjligt från livsmedelslokalen Ett utrymme avsett att förvara avfall i. Avfallsutrymmet ska vara lätt att hålla rent.

Vattnet Vatten som används till livsmedel ska vara av drickvattenkvalitet. Is ska framställas av dricksvatten