Av: Amanda, Josefine & Emma

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!
Gratis kollektivtrafik för Studenter!
~ Den första mobiltelefonen ~
Att träna Läsförståelse
Puberteten.
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Repetition inför NP i biologi
Christofer Columbus
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
- källförteckning och referat
Ny Stil Vårt företag är en hemsida där vi riktar oss till ungdomar, vi säljer våra egna designade kläder till ett pris som en studerande ungdom har råd.
Om Jordklotets historia
Om Jordklotets historia
Könshormoner och sexuell identitet
med korsningsschema förklarat av Anne Lucero
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
VALLE VATTENDROPPE AV: MADELEINE SUNDQVIST.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Sleeping girl Roy Lichtenstein.
Mental Träning Hallsberg Hockey – 96/97
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Av: Amanda, Josefine & Emma
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
1. Uppgiften presenteras
Puberteten Kroppen förändras ....
Fjortonde Natten De olika nivåerna på tro.
Lite om fosterutvecklingen
Ekvationer Det är inte så svårt?.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Varför vi arbetar med lässtrategier och vad de ger oss
Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
-läran om det biologiska arvet
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Planering Sexualkunskap.
Pp som sinnesorgan, nervsystem, hjärna och hormoner
Anställningsintervjun
En guide för arbeten i SO
Puberteten Under tonåren kommer vi i puberteten. Den startar när en liten körtel (hypofysen) sätter igång äggstockarna och testiklarnas produktion av könshormoner.
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Människan som organism
Lite om fosterutvecklingen
Nätmobbning Nätmobbning är vanligast bland åringar.
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Krinstendomen.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
BIOLOGI - Människokroppen
Resultat : Under baslinjemätningen blev det extra tydligt för oss att det är många av våra gäster som inte äter den lagade maten (de gula stolparna). Det.
S o S Biologiska aspekter. Häftet Besvara frågorna sid 2 Könsorganen / _mannens_konsorgan_med_text.pdf.
Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.
HORMONER Kroppens budbärare. Kroppens 2 informationssystem 1. Nervsystemet: SNABBT 2. Hormoner: LÅNGSAMT Hypotalamus i hjärnan länken mellan dessa två.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Mensutmaningen.se MENS a.
Presentationens avskrift:

Av: Amanda, Josefine & Emma Hormoner Av: Amanda, Josefine & Emma

Innehållsförteckning S.1 Inledning S.2 Tankar innan arbetet S.3 Frågeställning S.4 Vad är hormon? S.5 Olika funktioner S.6 forts. S.7 forts. S.8 Vad händer om körtlarna slutar fungera? S.9 Vilka tillskott av hormoner kan vi ta? S.10 Källförteckning S.11 Bilagor S.12 Egna tankar

Inledning Vårat arbete handlar om kroppens hormoner vi ska berätta om dess funktion osv. Vi kommer berätta innan och efter arbetet om våra egna tankar. Vi kommer sedan på slutet ställa några frågor så var uppmärksamma! ;)

Tankar innan arbetet Vad har vi gett oss in på… Detta känns som ett alldeles för stort område för endast två veckors arbete. Men det är bara att knipa igen och hålla käft. Detta kan bli intressant…

Frågeställning Vad har de för funktion? Vad händer om körtlarna slutar att fungera? Har dom specifika celler? Har dom speciella delar? Finns det tillskott av hormoner man kan ta?

Vad är hormon? Hormoner är våra egna kemiska budbärare i kroppen. Hormoner kan vi få i oss av ämnen i maten som vi stoppar i oss men hormonerna bildas även i olika speciella körtlar i vår kropp. Bukspottkörteln, binjuren, bisköldkörtlar, hypofysen, sköldkörteln, testikeln och äggstock sänder ut sina hormoner genom blodet.

Olika funktioner Äggstockarna bildar könshormoner hos kvinnan som kallas östrogen. Hormonerna styr könsmognaden, det sexuella livet, ägglossningen och menstruationen. Testiklarna bildar också könshormoner fast hos männen som kallas testosteron. Här styr även hormonerna könsmognaden och det sexuella livet.

Forts. Hypofysen bildar tillväxthormon och om det inte finns tillräckligt mycket tillväxthormon under sin barndom kan det gå så långt att det kan leda till dvärgväxt. Men om det produceras för mycket tillväxthormon kan det leda till jätteväxt istället. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen. När det bildas för lite hormon minskar ämnesomsättningen i cellerna och om det inträffar hos ett spädbarn kan tillväxten störas och barnet kan bli en dvärg

Forts. I bukspottkörteln bildas insulin. * Binjurarna producerar adrenalin * Hormonerna i bisköldkörtlar styr kalciumbalansen.

Vad händer om körtlarna slutar fungera? Kroppen skulle inte alls fungera som den ska om körtlarna slutar fungera. Det finns flera olika sorts hormoner och de har olika egenskaper. Utan hormoner skulle inte vårt sexliv fungera därav skulle vi inte kunna föröka oss. Tex. sperman hos män skulle förmodligen inte fungera.

Finns det tillskott av hormoner man kan ta? Exempel på tillskotts hormoner: P-piller, p-stav, spiral alltså olika preventivmedel. Dopningmedel Anabola Steroider Cannabis Det är extra farligt att använda tillväxthormon innan man är fullvuxen

källförteckning http://sv.wikipedia.org/wiki/Hormon http://www.1177.se/artikel.asp?categoryid=18410 http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96strogen Biologi boken plus sid. 155, 234, 316 NT boken sid. 97-100

Egna tankar Vi visste absolut inte att hormon hade en sådan stor del av kroppens funktion att göra. Det första vi tänkte på när vi hörde ordet hormon var p-piller och humörsvängningar. Detta projekt har varit väldigt lärorikt. I början utav detta arbete var vi inte så positiva till att vi valde hormon för att vi trodde det skulle bli för mycket arbete. Men under tiden som gick blev det allt mer intressant och våra negativa tankar försvann allt mer. Vi som många andra trodde inte att vårt grupparbete skulle fungera, liksom 3 tjejer i puberteten med olika åsikter och tankar. Men istället blev vi positivt förvånade på våran prestation och mycket nöjda.