= att visa istället för att berätta

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Det första du bör göra är att rita horisonten
”Jag är vinden som blåser”
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Samtala om böcker.
… som skulle arrangera en löptävling.
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
En dag på Skogsgrinden…
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Att leva med multipel skleros
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Pronomen.
Släktskapsregeln för 6a
Les meilleures photos de
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Bygga berättelsen 1. Idé 2. Utkast
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Samma fast olika eller olika fast samma?
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Jag vill känna mig som en kvinna En modern saga. På en flygresa över atlanten kommer planet in i en riktig storm. Turbulensen är hemsk och det blir ännu.
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
ETIK OCH GODA SAMTAL Lasse Lindsjö.
Etik Moral Filosofi.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Hur samarbeta med journalister? Kommunikationschef Päivi Musakka Högsta förvaltningsdomstolen Vasa
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
NÄSTA UPPGIFT I JAG-TEMAT!! “ Din favoritmijö”. GESTALTA  Det luktar bensin. Solen skiner från en klarblå himmel och maskrosorna vid vägkanten är utslagna…
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
SIM TEAM.
Studieteknik och inlärning
Den magiska dörren.
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Skriva noveller.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Den magiska dörren.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Identitet Vad formar oss till oss?.
Att Skapa Serier.
Utveckla skrivandet.
MAKTLEKAR.
KOMMUNIKATION.
Den magiska dörren.
Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Berättarteknik.
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Tillsammans för psykisk hälsa Dikter av Caroline Dyrshagen
Visa mig att jag är en kvinna EN MODERN SAGA. Under en transatlantisk flykt hamnar flygplanet i svårt oväder. Det är svår turbulens och läget förvärras.
Reportage.
Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……
Presentationens avskrift:

= att visa istället för att berätta Gestalta = att visa istället för att berätta

Man berättar inte att någon är rädd, glad eller ledsen… Man visar i stället hur människor är och beter sig när de är rädda, glada eller ledsna… Man kan beskriva blickar, gester, sätt att röra sig och berätta vad någon säger…

En nervös kille han har svettdroppar i pannan, hans händer skakar och han talar med darrig röst.

En bra författare använder personers ansiktsuttryck, kroppshållning och röst för att få läsaren att förstå hur någon känner sig. Ex Han flåsade fortfarande när han satte sig ner framför datorn. Hjärtat slog dubbelslag och nu behövde han verkligen surfa ett tag för att komma ifrån de otäcka tankarna. (ur Döden på nätet)

Ju fler sinnen en författare använder i sin text, desto lättare är det för dig som läsare att leva dig in i handlingen. Ex: Men i samma ögonblick kände hon en vidrig stank komma ur hans mun. Det luktade dött och ruttet och surt. Och alldeles fruktansvärt. Hon hade aldrig känt något liknande och ryggade tillbaka. (ur Dansa på min grav)

Då hörde vi ett ljud. Det knakade till i närheten av oss Då hörde vi ett ljud. Det knakade till i närheten av oss. Vi stannade båda, vi stelnade mitt i en rörelse. Jag såg på Flottaren, hans ansikte hans ansikte spändes, ögonen blev glasartade. Ett knak till, och jag vred sakta på huvudet. Småfåglarna hade tystnat. Skogen verkade hålla andan. Jag fixerade en gran med blicken, jag tyckte att den rörde sig. Flottaren svettades, små fuktiga droppar rann från hans panna. Min strupe torkade igen, vi insåg båda att vi inte var ensamma där. Jag såg Flottarens ögon vidgas, han stirrade på något bakom mig, och nu kände jag lukten. Den fräna lukten av svavel. Flottaren öppnade munnen, men det blev bara ett kvävt väsande. (ur Björn! Av Bengt Nilsson)

Välj en av känslorna och gestalta den med några meningar hungrig modig kaxig kär ledsen arg tuff stolt feg förälskad uttråkad trött förvånad nervös barnslig töntig tuff klok intresserad mallig

På samma sätt kan man även gestalta en miljö i stället för att bara beskriva. Ex: Klockan var ett på natten. Regnet slog hårt mot taket och stearinljusens lågor fladdrade. (ur Frankenstein)

Hur kan man visa: Vilken tid på dygnet det är? Vilken årstid det är? Vilket väder det är? Vilken tid det är (nutid, på 1500-talet…)? Vilken plats/miljö man befinner sig i? Försök att använda så många sinnen som möjligt

Välj en av miljöerna nedan och gestalta den En regnig novembernatt ute på landet En blåsig höstdag utanför Valstaskolan En solig dag på stranden En kylig morgon i april En morgon i stockholmstrafiken En kall vinternatt

Ett bra sätt kan vara att studera människor eller bilder…

eller att lyssna, lukta, känna, smaka…