Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Cellen.
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
E n e r g i.
När sker en kemisk reaktion?
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
VÄXTER Fröväxter.
Cellen.
Handlar om flödet av materia och energi i levande organismer.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Fortbildningscentralen hösten 2005 Peter Rönnberg
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Cellen.
Ekologi.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Livets former Djur.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Celler, organ och organsystem
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Ljusets färger.
Fotosyntesen.
Kemisk Energi Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?
Världens stora utmaningar: Befolkningstillväxt och energibehov
Alger och Svampar.
Lektionsuppgifter 1 1 .Vad betyder ordet ekologi och vad handlar det om? Svar: Ordet ekologi menas samspelet mellan djur och natur. Det handlar om omgivningen,
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Cellen.
Begrepp.
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
I mitokondrien sker det förbränning.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
Vad ska du äta och varför ?
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Växter – liten fördjupning
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Cellen.
Begreppslista.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Cellen.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Biologi - Livets former.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
FOTOSYNTESEN Upphovsman benavid_2co0 Bildkälla - Licens:  CC0 Public Domain.
I växtens celler finns kloroplaster, där sker fotosyntes.
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Fotosyntes och Cellandning
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Ekologi.
Människokroppen - celler i samarbete
En cell är den minsta levande enheten.
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
Presentationens avskrift:

Aldijana Puskar Brinellgymnasiet Fotosynetesen Aldijana Puskar Brinellgymnasiet

FOTOSYNTES Foto ljus Syntes sätta samman Fotosyntes är en reaktion där något sätts samman med hjälp av ljusenergi Fotosyntesens råvaror: koldioxid och vatten Fotosyntesens produkter: socker, syre och vatten Drivkraften för fotosyntesen: solljusets energi

Fotosyntesen Sker i växternas och algernas kloroplaster. Fotosyntesen hos växterna och algerna är starten på de allra flesta näringskedjor på vår jord! Ljusenergi → Kemisk energi 6 CO2 + 6 H2O + ljusenergi → C6H12O6 + 6O2

Fotosyntes Fotosyntesen är en förutsättning för nästan allt liv på jorden. All mat vi äter har direkt eller indirekt tillkommit via fotosyntes. Genom fotosyntes bildas det så mycket näring och syre så att det räcker både för växternas och algernas egen ämnesomsättning och så att det blir näring och syre till övriga levande organismer.

Var sker fotosyntesen

Var sker fotosyntesen I alla gröna växtdelar Men framför allt i bladen men också i gröna stjälkar, gröna foderblad och omogna gröna frukter. Klorofyllet är det gröna pigmentet som absorberar solljusets energi. Klorofyllet finns inuti kloroplasterna.

Fotosyntes Den fotosyntetiserande vävnaden i bladen kallas mesofyll. Ibland urskiljer man två typer av vävnad Palissadparenkym och svampparenkym Dessa celler innehåller många kloroplaster

Solljuset Solljuset är drivkraften för fotosyntesen Solljuset absorberas av pigment i växternas kloroplaster

Växternas blad ser gröna ut därför att de innehåller klorofyll. - Växternas blad ser gröna ut därför att de innehåller klorofyll. Växternas blad ser gröna ut därför att de absorberar det blå och röda ljuset i solljuset men inte det gröna. Det gröna ljuset reflekteras från bladen eller går igenom tunna blad. Detta ljuset kan vi sedan se.

Pigment Ett absorptionsspektrum visar vilka våglängder av ljuset som ett pigment absorberar. Klorofyll absorberar främst blått och rött ljus. När klorofyllmolekylen absorberar blått eller rött ljus exciteras klorofyllmolekylen/ elektroner till en högre energinivå.

Fotosyntesen Består av LJUSREAKTIONEN som är bunden till tylakoidmembranerna inuti kloroplasterna och KOLDIOXIDFIXERINGEN som sker i kloroplasternas stroma

- Ljusreaktionen och koldioxidfixeringen sker i Calvincykeln är sammankopplade genom bildning och förbrukning av ATP och NADPH.

Ljusreaktionen innebär att Klorfyll a, klorofyll b och karotenoider absorberar solljus Energin överförs till speciella klorofyll a- molekyler som är reaktionscentra När dessa klorofyll a- moelkyler exciteras avges elektroner Det är starten på en elketrontransportkedja

Ljusreaktionen Elektronerna transporteras mellan olika ämnen och hamnar till slut i NADPH. För att fylla på elektroner hos klorofyll a tas elektronerna från vatten som spjälkas Då bildas det bl.a. syrgas Samtidigt med elektrontransporten sker det i vissa steg också transport av vätejoner = protoner = H+ Den protongradient som bildas är drivkraften för bildningen av ATP.

- Calvincykeln Fixering Reduktion Regenerering