Behöver Sverige en ny skattereform? Kommentarer på Peter Birch Sorensens rapport Ann-Sofie Kolm, Stockholm University.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Andreas Bergh Gissur Ó Erlingsson Mats Sjölin Richard Öhrvall
Advertisements

Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Inferens om en population Sid
E-handelsidentiteter ökar konverteringsgraden – En studie utförd av HUI Research på uppdrag av.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) © 2011 HUI RESEARCH.
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Samhällsekonomi 2.
Hej hypotestest!. Bakgrund  Signifikansanalys  Signifikansprövning  Signifikanstest  Hypotesprövning  Hypotestest Kärt barn har många namn Inblandade:
Svårigheter och möjligheter för ungdomar på arbetsmarknaden Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet Ungdomars etablering.
JAKTEN PÅ DEN FÖRSVINNANDE SKATTEN GLOBALISERING OCH RÖRLIGA SKATTEBASER Klas Eklund 1.
De sysselsättningspolitiska reformerna •Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Finansdepartementet Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Statssekreterare Hans Lindberg 17 januari 2013.
Hur skulle ett effektivare skattesystem se ut?
Behovet av en ny skattereform
VILKA VAR DE VIKTIGASTE LÄRDOMARNA FRÅN CASET?
ERGONOMI Vad är det?.
Svensk finanspolitik 2008 Finanspolitiska rådets rapport till regeringen.
1 Sårbarhetsanalyser av vägnät - gjort sedan förra mötet Referensgruppsmöte 16 november 2009.
Budgetpropositionen för 2013 Bertil Holmlund Nationalekonomiska institutionen Uppsala universitet Nationalekonomiska föreningen 24 september 2012.
Internationell Ekonomi
Föreläsning 12 Sammanfattning
1 A-kassan och facket A-kassans finansiering Bertil Holmlund Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet LO-seminarium om arbetslöshetsförsäkringen,
1 Kommentarer ”Lika skola med olika resurser?” Peter Fredriksson IFAU.
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Lennart Flood Katarina Nordblom Daniel Waldenström
Mycket läsvärd rapport – mer debattskrift än prudentlig utvärdering Stöder en gyllene regel för finanspolitiken. Dynamisk finansiering Partiella kalkyler.
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
Finanspolitiska rådets rapport- några kommentarer Torbjörn Becker Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm (SITE)
De sysselsättningspolitiska reformerna Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Budgetpropositionen för 2015 Lars Calmfors Nationalekonomiska föreningen 11 november 2015.
Svensk finanspolitik 2008 Finanspolitiska rådets rapport till regeringen.
Finansdepartementet Kommentarer till Finanspolitiska rådets rapport maj 2009 Anders Borg.
Hantering av nätbegränsningar på den nordiska elmarknaden – NordREG:s synpunkter på rapport från EA Energy, Hagman Energy och COWI Nordiska ministerrådets.
Föreläsning 7 Marknadsmisslyckanden: • Imperfekt konkurrens
1 Svensk finanspolitik Lars Heikensten, Europeiska revisionsrätten - några kommentarer till Finanspolitiska rådets rapport 2008.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Makroekonomi med tillämpningar
BNP (BruttoNationalProdukt):
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Inflation och deflation
Penningpolitisk rapport februari Kraftig försämring av konjunkturen – reporäntan sänks till 1 procent Återhämtning inleds 2010 Osäkerheten stor.
Arbetsmarknadsreformer och lönebildning i Sverige Lars Calmfors UCLS: Konferens om lönebildning 21 oktober 2013.
Regeringens arbetsmarknadsreformer och lönebildningen Lars Calmfors ABF, Göteborg 5/
Monetarism och Philipskurvan
Svensk finanspolitik 2008 Finanspolitiska rådets rapport till regeringen.
Makroekonomi med tillämpningar
Erik Höglin Konsekvenser av att införa ett balansmål för finansiellt sparande i offentlig sektor 14 augusti 2015.
Man kan ha nytta av detta men det kräver viss förförståelse
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
1 Makroekonomi med tillämpningar Föreläsning 7: Penningmängd, Inflation och Sysselsättning.
TCO, 15 mars 2016 En ny skattereform för ett nytt århundrade?
Välkommen till seminariet En skattereform för ett nytt århundrade – Nu tar vi första stegen #skattereform.
Företagsklimat Företagares och politikers syn på skatter, regler och kostnader Skillnader i synen på företagsklimatet 2010 Dalarnas län.
Hinder och möjligheter för lägre arbetslöshet på sikt Seminarium KOMMEK 17-18/
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? - Några aspekter Jonas Månsson Linnéuniversitetet.
Framtiden för den svenska modellen Socialdemokraternas ekonomiska seminarium Almedalen, 6 juli 2010 Magnus Henrekson.
Förväntningar på Stockholmsregionens ekonomiska tillväxt April 2004 Fastighetsägarna.
K10: sid. 1 Kapitel 10 Inflation, penningmängdens tillväxt och realränta Effekter av penningpolitik. Tre samband: Phillipskurvan, liksom som tidigare 
K6: sid. 1 Kapitel 6 Produktion, ränta och växelkurs Vad händer med jämvikten om inhemsk eller utländsk efterfrågan påverkas? Vi börjar med en motsvarighet.
Stresshantering och säljplanering
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kronobergs län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kalmar län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Blekinge
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Upplands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Gotlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Södermanlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Skåne län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Jönköpings län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Örebro län
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Presentationens avskrift:

Behöver Sverige en ny skattereform? Kommentarer på Peter Birch Sorensens rapport Ann-Sofie Kolm, Stockholm University

Sammanfattning Rapporten har ett antal slutsatser •likformighet och breda skattebaser •likformig skatt på konsumtion •värnskatten särskilt skadlig (självfinansierad borttagning) •inkomstberoendet i grundavdraget bör slopas (d v s sk LO-puckeln bör tas bort) och JA förenklas •Kapitalbeskattningen reformeras Fördelningseffekterna

Sammanfattning forts. •verktyg till att genomföra effektivitetsberäkningar. •Beräkningar av effektivitetsvinster av sänkta marginalskatter på arbete, företag, sparande och konsumtion. •Saknar slutsatser om JA

Belysande, välskriven och användbar rapport •På ett enhetligt sätt försöka beräkna effektivitetseffekterna av en rad skilda skatteförändringar (arbete, konsumtion, sparande, företag). •Fånga interaktionen mellan skattebaser. •Möjliggör att rangordna och jämföra effektivitetseffekterna av väldigt olika skatteförändringar.

. De beräkningar som görs för exempelvis skatteförändringar på arbete (uppskjuten inkomstgräns för statlig skatt samt borttagande av värnskatten) är dessutom otroligt enkla att göra givet det grundjobb som är gjort i rapporten. Komplicerade datasimuleringar behövs inte för att göra dessa beräkningar. Det är tilltalande.

. Svagheten är dock att inte alla reformer kan studeras. Exempelvis kan inte jobbskatteavdraget på ett enkelt sätt studeras.

Jobbskatteavdrag (JA) Rapporten diskuterar JA framförallt utifrån ett principiellt perspektiv. Ett JA ökar effektiviteten om: •deltagandet ökar vid högre avkastning på arbete samtidigt som timbeslutet bland de arbetande inte påverkas alltför negativt.

Hur besvaras följande frågor •Har jobbskatteavdraget bidragit till ökad effektivitet? •Är ytterligare jobbskatteavdrag effektiva? (jmfr med barnomsorgssubventioner som i princip är ett JA). •Medför en utfasning av jobbskatteavdraget en lägre/högre självfinansieringsgrad? Ytterst centrala frågor med tanke på den politik som har bedrivits och kommer bedrivas i Sverige. Utfasning borde inte vara eftersträvansvärt utifrån dennas rapports slutsatser om negativa effekter av höga marginalskatter på toppen.

JA effekter på arbetslösheten? Rapporten betonar att JA kan reducera den ofrivilliga arbetslösheten. Det argumentet är sannolikt viktigt och nämns ytterst sällan i debatten. Ett jobbskatteavdrag ökar värdet av att ha ett jobb relativt att inte ha ett jobb, vilket leder till lägre lönekrav. Dessutom söker arbetslösa än mer intensivt efter jobb, samt är villiga att acceptera lägre betalda jobb. Den ofrivilliga arbetslösheten faller.

Arbetsutbudets komponenter

. Kan effekten på arbetslösheten inkorporeras i beräkningen av självfinansieringsgrad?

Jobbskatteavdragets konstruktion är svår att förstå En slutsats i rapporten är att JA är svårt att förstå, och ett betydligt mer enkelt JA skulle vara möjligt med ett likformigt grundavdrag. • Ja, ett enklare JA viktigt för att uppnå önskat resultat.

Kan ett komplicerat JA vara positivt? Antagligen inte…, men om komplicerat uppfattas inte heller de negativa incitamenten på arbetstiden som uppstår för de som redan arbetar. Om så är fallet, så uppfattar nog inte heller medborgarna de negativa incitamentseffekter som uppstår när ett jobbskatteavdrag fasas ut. Arbetstiden bland de som arbetar skulle sannolikt inte minska om JA fasades ut till följd av att folk inte skulle förstå det (jmfr. USA). Det argumentet vill man dock sannolikt inte bygga en utfasning av JA på.