Moms och omstruktureringar Verksamhetsöverlåtelse Konferens i Nynäshamn den 30 mars – 1 april 2011 Mikaela Sonnerby och Jesper Öberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
under ledning av Oskar Henkow, Lunds universitet
Advertisements

Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Skatteverket Ewa Almgren och Mattias Karlsson 21 maj 2014
Europeiska kommissionens förslag till:
E-handelsidentiteter ökar konverteringsgraden – En studie utförd av HUI Research på uppdrag av.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) © 2011 HUI RESEARCH.
1 Frukostseminarium den 13 februari 2009 Claes Langenius och Joakim Sundbom Den nya konkurrenslagen.
1. Varför finns det pengar?
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Biogaskonferens Karlshamn Kommunal samverkan om biogasproduktion ur ett juridisk perspektiv Mathias Sylwan.
PSI Vad är det? Vad är på gång?
1 SIP-Optionen. 2 •Ett placeringsprogram som riktar sig till dig och ditt företag. •Företaget placerar. Du får avkastningen privat. •SIP-Optionen gör.
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Vad kan du lämna ut till vem?
Huvudkontor, filialer och fasta etableringsställen - Sverige 14 december 2011 Jesper Öberg, Ernst & Young.
ADBJ Datalagringsdirektivet: vad gäller och vad händer? Daniel Westman
1 SIP-Optionen. 2 •Företaget investerar och du får avkastningen •Låg privat premie •Företaget investerar med kapitalskydd alternativt via certifikat som.
PETER Nicks Product Marketing Manager
Nordiska kommunala chefsrevisorskonferensen Helsingfors 18 – 21 augusti STADSREVISIONEN SIDAN 1.
Att tänka på vid klimatkompensation
MERVÄRDESBESKATTNING AV AFFÄRSVERKSAMHET INOM OCH UTOM EU.
Nytt från Sveriges Kommuner och Landsting
Det svenska perspektivet i kölvattnet av SKF-målet Konferens i Nynäshamn 30 mars – 1 april 2011 Jesper Öberg.
Undergräver Internetspriten alkoholmonopolet? Alkoholpolitiskt forum Seminarium onsdagen den 3 juli 2013 kl EU-advokat Ida Otken Eriksson.
Personuppgiftslagen.
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
14. december 2011 MOMSRETLIGE ASPEKTER VEDRØRENDE HOVEDKONTOR OG FAST ETABLERINGSSTED v. lektor, ph.d. Henrik Stensgaard, Aarhus Universitet Stockholm.
Skatteregler för Bredband Vindkraftverk Presentation i Växjö 12/
Bokföring av Lönekostnader
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Universitetsbaserade uppfinningar
K OSTNADSALLOKERING VID AVYTTRING AV DOTTER - OCH INTRESSEBOLAG Jan Bjuvberg Uppsala universitet
Handläggning enligt SoL
Uppdrag utomlands.
Information till egna företagare våren Viktigt att känna till när du startar företag – För att få sjukpenning måste du ha en sjukpenninggrundande.
Advisory Ekonomifunktionen 2020
Malmö och skatteparadisen! Vi förväntar oss att våra tjänsteleverantörer uppvisar hög affärsetik och bidrar till det gemensamma på samma sätt som andra.
Tillståndsöverföring - vad bör man tänka på?
Mervärdesskatt En konsumtionsskatt som är EG-rättsligt styrd
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Brussel- och insolvensforordningarna og forholdet mellom dem Den Norske Sjørettsforeningen Internasjonal gjeldsforfølgning i skipsfarten 18 november 2014.
Om upphandling och arbete i EU-rätt och svensk rätt
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. STUDIEBESÖK 1 Pensioner Studiebesök.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Moria: Tidig feminism.
FMN, SEPTEMBER BRA FÖR FASTIGHETSMÄKLAREN ATT VETA OM ________________________________________________________________ Budgivning vid förmedling.
”National Champions” Nordiska konkurrensnätverket Bergen 2008 Hans Henrik Lidgard.
ska innehålla följande uppgifter
Moms och lokalhyra Ulla werkell Stockholm
MOMS OCH LOKALHYRA ULLA WERKELL. bortom den vanliga världen... ligger [mervärdesskatte]världen, ett slags fiskal temapark där faktiska och rättsliga realiteter.
Tryckerimomsdagen Resning, befrielse, rättsskydd mm.
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Swedish Self Storage Association Stockholm 3 september 2015 MOMS för self storage Ulf Hedström
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Farofyllda vägar Annika Winsth Economic Research September 2015.
Oroligt och riskfyllt 1. Hygglig tillväxt trots allt 2.
Per Sjöstrand Rådek KB ett revisions och redovisningsföretag i Södermanland.
Momsbeskattning Skatteförvaltningen. Innehåll Vad är moms Vem är momsskyldig För vilken verksamhet ska man betala moms Hur mycket moms ska man betala.
BEFINTLIGA AVTAL VID REKONSTRUKTIONSBESLUTET 2 KAP. 20 § Lag om företagsrekonstruktion.
Så gör företagare fel med momsen En sammanställning av BDO Sverige.
SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN Financial Transaction Tax, FTT Vigg Troedsson 1.
Sveriges begravningsbyråers förbund EU:s nya arvsförordning Ulf Bergquist Ulrika L. Hedström
EG-rätt Germaine Hillerström. Historisk bakgrund Schuman plan 1950 Europeiska kol- och stålgemenskapen Europeiska ekonomiska gemenskapen Europeiska atomenergigemenskapen.
HÄSTBESKATTNING Webbinarium
Annika Winsth April 2017.
HANDEL I VÄRLDEN.
Välkommen.
Presentationens avskrift:

Moms och omstruktureringar Verksamhetsöverlåtelse Konferens i Nynäshamn den 30 mars – 1 april 2011 Mikaela Sonnerby och Jesper Öberg

Verksamhetsöverlåtelse - Bakgrund Artikel 19 i Direktivet (Artikel 29) Vid en överföring av samtliga tillgångar eller någon del därav, vare sig det sker mot ersättning eller gratis eller som tillskott till ett företag, får medlemsstaterna anse att någon leverans av varor inte ägt rum och att mottagaren träder i överlåtarens ställe. Medlemsstaterna får, i fall där mottagaren inte till fullo är beskattningsbar, vidta de åtgärder som är nödvändiga för att hindra snedvridning av konkurrensen. De får också anta de åtgärder som är nödvändiga för att förhindra skatteundandragande eller skatteflykt genom utnyttjande av denna artikel.

Verksamhetsöverlåtelse Syftet med bestämmelsen Underlätta vissa överlåtelser Bestämmelsens utformning Out of scope eller undantag GA:s uttalande i C-408/98, Abbey National

Verksamhetsöverlåtelse Bestämmelsens tillämpningsområde C-497/01, Zita Modes Krav på överlåtelsen […] de överföringar som avses i denna bestämmelse är sådana då mottagaren har för avsikt att driva affärsrörelsen eller den del av företaget som har överförts och inte endast omedelbart avveckla den ifrågavarande verksamheten och , förekommande fall, sälja lagret. (p.44) Däremot uppställs inget krav […] på att mottagaren före överföringen skall ha bedrivit samma slags ekonomiska verksamhet som överlåtaren. (p.45)

Verksamhetsöverlåtelse Bestämmelsens tillämpningsområde C-497/01, Zita Modes Hel eller del av verksamheten […] tillämplig på alla överföringar av en hel affärsrörelse eller en självständig del av ett företaget, inklusive materiella tillgångar och, i förekommande fall, immateriella tillgångar som tillsammans utgör ett företag eller en del av ett företag som kan bedriva en självständig ekonomisk verksamhet. (p.46) Överlåtelse av blandad verksamhet?

Verksamhetsöverlåtelse Överlåtelse av andelar – SKF-målet C-29/08 Första frågan – ekonomisk verksamhet?  p. 35 ”När det gäller den aktuella transaktionens art har Europeiska gemenskapernas kommission hävdat att den ska likställas med en överföring av samtliga tillgångar eller någon del därav i ett bolag i den mening som avses i artikel 5.8 i sjätte direktivet, vilken, i egenskap av varuleverans, ska anses utgöra ekonomisk verksamhet. Enligt kommissionen är en försäljning av ett bolags samtliga tillgångar och en försäljning av samtliga aktier i detsamma likvärdiga i funktionellt hänseende.”

Verksamhetsöverlåtelse Argument för kommissionens uppfattning: - Aktieförsäljningen utgör i realiteten en försäljning av dotterbolaget, i vars förvaltning moderbolaget har deltagit, och dotterbolagets samtliga tillgångar. En försäljning av ett aktiebolag kan inte gå till på annat sätt. - M.a.o. en avyttring av samtliga aktier i ett dotterbolag av en beskattningsbar person som har deltagit i förvaltningen av dotterbolaget, och som är skattskyldig p.g.a. omsättning av tjänster till dotterbolaget, utgör en ekonomisk verksamhet som ska vara föremål för mervärdesskatt.

Verksamhetsöverlåtelse Överlåtelse av andelar – SKF-målet C-29/08 Andra frågan – undantaget för finansiella tjänster?  p 44. ”Kommissionen anser /…/ att det undantag från skatteplikt som föreskrivs i artikel 13 B d punkt 5 i sjätte direktivet och artikel 135.1 f i direktiv 2006/112 uteslutande avser transaktioner i en affärsverksamhet avseende handel med värdepapper. Den transaktion som är i fråga i målet vid Regeringsrätten ska dock anses utgöra en strategisk omdisponering av moderbolagets tillgångar med syfte att frigöra kapital för koncernens övriga verksamhet. Enligt kommissionen utgör inte denna transaktion ett led i företagets normala affärsverksamhet, och den omfattas inte av det undantag från skatteplikt som föreskrivs i ovannämnda bestämmelser.”

Verksamhetsöverlåtelse Argument för kommissionens uppfattning: - Undantaget för finansiella tjänster avser affärsverksamhet bestående i handel med värdepapper. - En avyttring av samtliga aktier i ett dotterbolag är att bedöma som en strategisk omdisponering av moderbolagets tillgångar i syfte att frigöra kapital för koncernens övriga verksamhet. Således inte ett led i företagets normala affärsverksamhet. - En sådan avyttring av aktierna av ett dotterbolag som var fråga om i målet är således inte en undantagen finansiell tjänst i den mån som transaktionen är att jämställa med en överlåtelse av samtliga andelar, eller en del av dessa, i ett företag.

Verksamhetsöverlåtelse Skatteverkets uppfattning i ställningstagande 2011-01-19 ”Skatteverket anser att ett moderbolags försäljning av aktier i ett dotterbolag till vilket s.k. koncerngemensamma tjänster tillhandahållits inte kan likställas med verksamhetsöverlåtelse. Försäljningen utgör i stället en ekonomisk verksamhet som omfattas av tillämpningsområdet för mervärdesskatt och som är undantagen från skatteplikt.”

Verksamhetsöverlåtelse Argument för Skatteverkets uppfattning: ”Av domen framgår inte närmare under vilka omständigheter en aktieförsäljning kan likställas med överföring av ett bolags samtliga tillgångar eller någon del därav (en verksamhetsöverlåtelse).” ” Syftet med att inte påföra mervärdesskatt vid en verksamhetsöverlåtelse är enligt EU-domstolens dom i målet Zita Modes att underlätta överlåtelser av företag eller delar av företag genom att förenkla överlåtelserna och undvika att belasta mottagarens likviditet med mervärdesskatt som denne ändå har avdragsrätt för”

Verksamhetsöverlåtelse Argument för Skatteverkets uppfattning: ” En verksamhetsöverlåtelse förenklas t.ex. genom att säljaren inte behöver fastställa värdet på varje enskild tillgång som ingår i överlåtelsen. Det är inte heller nödvändigt att avgöra om en viss enskild tillgång som ingår i överlåtelsen är skattepliktig eller inte. Likviditetsbelastning undviks genom att mervärdesskatt inte tas ut på verksamhetsöverlåtelsen. Köparen slipper därför den belastning det kan innebära att först betala mervärdesskatt till säljaren och sedan begära återbetalning av skatten från staten. Säljaren slipper dessutom den belastning det kan innebära att betala in mervärdesskatt till staten innan betalning erhållits från köparen. Den omständigheten att mervärdesskatt inte ska tas ut vid överlåtelse av verksamhet innebär således att överlåtelsen underlättas.”  

Verksamhetsöverlåtelse Argument för Skatteverkets uppfattning: ”De negativa konsekvenser som skulle uppkomma för det fall mervärdesskatt skulle tas ut vid överlåtelse av verksamhet och som bestämmelsen syftar till att undanröja, kan inte uppkomma vid överlåtelse av dotterbolagsaktier. Att så är fallet beror på att det är en enda typ av tillgång som överlåts och att mervärdesskatt inte ska tas ut vid en sådan överlåtelse. Enligt Skatteverkets mening ger syftet med bestämmelsen om verksamhetsöverlåtelse ingen anledning att utvidga tillämpningen till att omfatta överlåtelse av aktier i dotterbolag. Det EU-domstolen har uttalat i målet AB SKF motsäger inte detta.”  

Verksamhetsöverlåtelse Diskussionspunkter: Kommissionen vs Skatteverket – vilket är det rätta synsättet i ett EU-rättsligt perspektiv? Rundfrågning – hur har verksamhetsöverlåtelser överhuvudtaget behandlats i de olika nordiska länderna Har synsätten förändrats efter SKF-målet?

Tack

Legal disclaimer www.ey.com © 2008 EYGM Limited. All Rights Reserved.   www.ey.com © 2008 EYGM Limited. All Rights Reserved. EYG no. DL0031 This publication contains information in summary form and is therefore intended for general guidance only. It is not intended to be a substitute for detailed research or the exercise of professional judgment. Neither EYGM Limited nor any other member of the global Ernst & Young organization can accept any responsibility for loss occasioned to any person acting or refraining from action as a result of any material in this publication. On any specific matter, reference should be made to the appropriate advisor. 16