Segelflyget 2020 En tänkbar framtidsvision Uppsalahus 2007 Hans Folkesson 2007 1124.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Motorstadion i Lidköping en idrottsplattform som specialanpassats för personer med funktionsnedsättning. Vi vill erbjuda funktionshindrade en fin upplevelse.
Advertisements

Vet du om att klimatet förändras?
Tipspromenad om mat och klimat
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Varför EU? Varför sammanhållningspolitik? Varför Interreg? Daniel Tarschys Stockholms universitet & SIEPS (Svenska Institutet för Europapolitiska Studier)
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Världsreligioner – Ni ska känna till:
På väg! GK & GDF & SGF i samverkan. Inom Svensk golf finns SGF,GDF och Klubbar. Idag sker inte ett optimalt samarbete med spelaren i centrum… Vi vill.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
~ Den första mobiltelefonen ~
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Patientenkät sommaren -13
Mobility on Demand Miljövänlig, kostnadseffektiv och imagestärkande mobilitet.
Definitioner SLG - Self Launching Glider
Joakim Byström, Priono AB
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun
Övergången från medeltid till Renässans. Ca år
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Mikael Fjällström Affärsutveckling för tillväxt. Affärsutveckling och kommersialisering på energiområdet •Skapa förutsättningar för en ökad kommersialisering.
Flyg fortare.
Fondernas kostnadsutveckling Finansutskottet den 24 november 2005 Tredje AP-fonden VD Kerstin Hessius.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Arbetsmiljö angår alla. Bra för både dig och din verksamhet. Att arbeta tillsammans för att förebygga risker Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Bättre liv för våra äldre
Differ Transformation Park KB © 2010 YouGov 1 SE PR-undersökning SIS PR Undersökning SIS Differ September 2010 Stockholm september 2010.
Arbetslös.
Gumbalde GK 2 april 2010 Mentometer 15 deltagare varav 10 från arbetsgruppen.
Oaxens BK; Vision och långsiktig utveckling. Förslag, styrelsen dec 2010.
Granskning av regeringens budget Anna Kinberg Batra
Vad är du för typ av person?
Varför köpa i Italien? - Klimatet - Närheten till havet - Kulturskatter & städer - Opera & romantik.
1.Möjligheter och problem. 2.Varför har bilar och fordon blivit så populära? 3.Tåg trafiken har minskat.
KPE onkologi/sydöstra Agneta Jansson och Curt Peterson.
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Mer flygsport till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det.
Mer idrott till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det som.
10 b Motion 2 – Samgående med Svenska båtunionen (SBU) Beslöts att bifalla motionen med följande tillägg: Styrelsen ges i uppdrag att bilda en arbetsgrupp.
Dagens program Presentation Syftet med projektet
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
LAND I SIKTE!!! Efter 28 långa dagar till havs är vi äntligen framme i Karibien och här kommer storyn om hur vi tog oss hit.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Ett nordiskt perspektiv på klimatförändringen under de kommande 100 åren Sten Bergström, SMHI.
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
Ekoturism i Thailand Nawarat Wichien. Thailand Att besöka Thailand är mycket mer än sol, bad och shopping Har mycket varierad miljö. Eko-aktiviteter omfattar.
Coaching.
Och utvecklingsteorier
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Val av transport till resmålet.
Heat 1 Energi från avfall. Esbo Försäljningschef Dan Blomster Fortum Heat.
Hållbarhet som vi ser det A VERY BEAUTIFUL PLACE Mer info på AVBP mobile home office
Regionkommittén. Regionkommittén (ReK) är ett rådgivande organ med uppgift att bedöma Europeiska unionens lagstiftning och politik ur ett lokalt och regionalt.
Västsvenskt nätverk för hållbar utveckling Frukostmöte: Valspecial! Regionutveckling mot en hållbar utveckling.
Hur vi i stadsplaneringen jobbar för att skapa förutsättningar för hållbar konsumtion Sara Wård.
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Oktober 2009 NETinfo Samordnat IT-stöd vid LU Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow, bitr. PL Anders.
Barnomsorgsmarknaden i EU Vilken potential finns för svenska företag att tillhandahålla barnomsorg i Europa? Mikael Elinder Rapport för Almega.
1 Kan vi påverka efterfrågan på äldreomsorg?. 2 Vad kan vi vänta oss av framtiden? Dramatisk demografisk utveckling Behovet av aktiviteter, vård och omsorg.
Ställ om Sverige Stephen Hinton TRANSITIONSWEDEN.SE.
Från idé till verklighet!
5 8 Sätt in talen 1 till 9 i den magiska fyrkanten så att
Vad säger forskningen om olika sätt att stärka förutsättningarna för hållbar konsumtion? Thomas Olofsson.
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet
Geografi / samhällskunskap
Presentationens avskrift:

Segelflyget 2020 En tänkbar framtidsvision Uppsalahus 2007 Hans Folkesson

Page 2 There have been significant changes in global warming since the industrial revolution. Change will continue for the foreseeable future, rate of change is accelerating. The climate change

Page 3 Grinell Glacier, Glacier National Park, USA

Page 4 Grinell Glacier, Glacier National Park, USA

Will the future of flying be based on solar energy?

Segelflyg nuläge • Svenskt segelflyg ligger just nu i störtspiral. Om vi inte agerar kraftfullt och omedelbart är sporten i bästa fall år 2020, en del av det svenska flygvapnets historia. • Att det globala segelflyget också har hamnat i ett gigantiskt sjunkområde gör inte situationen bättre. Vi som utövar segelflygsporten har ett stort ansvar i att förmedla denna miljövänliga och helt fantastiska sport till de 99 % av jordens befolkning som inte har en aning om att det är möjligt att med solenergi flyga 3 – 5 timmar och njuta av en utsikt och flygupplevelse som bara fåglarna har möjlighet till.

Vision 2020? • Segelflyg är lika känt som segling och utövas av mer än 5000 Svenskar i ca 100 klubbar. • Sporten betraktas som miljövänlig, utvecklande och “spännande”. Här möts alla åldrar på lika villkor och trots att antalet aktiva certifikat är relativt lågt har ca 5% av svenska befolkningen någon gång provat på eller utövat sporten aktivt.

Varför? • Växthusgasernas skadliga effekter på miljön har inneburit att all form av solenergi har fått hög prioritet. • Motorsporter inklusive motorflyg har haft en vikande trend pga skadlig inverkan på klimatet. • Att segelflygningen genom el-turbo motorer, drivna av solceller i kombination med batterier, fått sina ”utombordsmotorer”, gör att alla kan ge sig ut på sträckflygning utan större risker än vid en normal cykeltur.

Varför? • Genom en ny ”resurssnål” samhällsattityd är det inne att hyra eller andelsäga såväl bilar, båtar som segelflygplan. • Genom internetbokning har jag stor frihet att flyga när det passar mig.

En modern TMG innebär en fantastisk frihet

Morgondagens motorflyg ligger mycket nära TMG

Varför? • Flygning bedrivs med SLG och TMG på ett 50-tal platser runtom i Sverige. • När det gäller vidareutbildning och flygning med SSG samt tävlingsflygning sker detta vid tre - fem större segelflygcentra. Vid dessa centra bedrivs huvudsakligen kommersiell verksamhet med en liten fast stab samt säsongsanställda ungdomar och pensionärer. • Till de välkända Svenska klubbarna och givetsvis centra kommer varje år ett stort antal Europeiska segelflygturister framförallt från Tyskland och England men också från flera andra EU-länder.

Will the future of flying be based on solar energy?

Back-up

Vad kan vi göra? • Satsa på ungdomsaktiviteter • Provstarter för ungdomar 15 – 16 år till subventionerat pris. • Satsa på storstadsregioner (Stockholm, Göteborg och Malmö) • Förenkla utbildningsplanen (ta bort sträckflygdelen ur certet!!!) OBS! Motion Nu! • Satsa på de som tog C-diplom på 70- och 80-talet. Var är de idag vad gör deras barn?? • Satsa på TMG-cert för motorflygare, och på sikt vanligt segelflyg. Stor och bra rekryteringsgrupp. • Förenkla klubborganisationen – ge råd och riktlinjer- bevaka att utbildning schemaläggs-internetbokning tillämpas etc. Ta bort attityden aktivitet genom närvaro ex: ”byggtid”,…. • Anpassa Segelflygets organisation till den nya målsättningen 2010 resp visionen • Anpassa staben till behovet att nyrekrytera och därmed bör inte bara museum utan också tävlingsverksamhet och vissa andra aktiviteter läggas på ideell bas. • Utnyttja EU-medel genom samverkan med andra länder samt anpassa vår verksamhet mot en harmoniserad EU-miljö. Detta ger stora möjligheter att få hit segelflygturister att dela våra fasta kostnader med.

17 Plug-in-hybrid • Battery can be charged externally • In development • Todays battery cost too high • CARB requires 20 miles el. range • For Swedish conditions very good